Tojásmentes recepteket keresek (beszélgetés)
Nem nagyon értem, tekintettel minden levest,és főzeléket lehet tojásnélkül elkésziteni.Ami a feltétet illeti azok is tojás nélküliek.
Ami a gond a sütemények, de azokba is sokat lehet találni, pl keksz alapok és nem kell sütni pudingok,gyümölcsökkel stb.
A pogit megcsináltuk nemrégen, már kétszer is nagyon fínom lett :)
köszi
Szia!
Kelt kiskifli:
1 kg lisz
5 dkg élesztő
6 dl tej
3 dl étolaj
1 ek só
sajt
szezámmag vagy mák
Az élesztőt felfuttatod a tejben, majd a liszttel, sóval elkezded dagasztani. Apránként (mondjuk dl-enként) hozzádolgozod az étolajat. Hagyod megkelni. A tésztából 8 cipót formálsz, minden cipóból 8 kiskiflit (négyzet alakúra sodrod, mindkét oldalán megfelezed, majd átlók, megvan a 8 háromszög). Tehetsz bele sajtot. Tojással megkened, tetjére sajt vagy szezámmag vagy mák, ami eszedbe jut vagy van otthon, és megsütöd.
Tej- tojás Allergia- RECETGYÜJTEMÉNY!
itt is van egy ilyen fórum.
Fűszeres krumplifőzelék
Hozzávalók:
• 1 kg krumpli
• 1 nagy fej hagyma
• 5 dl paradicsomlé
• oregánó
• bazsalikom
• só
• bors
• olaj
• babérlevél
Elkészítés: A krumplit megpucolom, karikákra vágom és bő olajban kissé megsütöm. Egy másik edényben, amíg sül a krumpli, apróra vágom a hagymát és nagyon kevés olajon üvegesre pirítom. Amikor ezzel megvagyok, feltöltöm paradicsomlével és hozzáadom a fűszereket. Ha már forró, beleteszem az olajtól leszűrt sültkrumplit, és hagyom összefőni (de csak keveset, mert a krumpli hamar szétmegy). Ha szükséges, és nagyon erős az íze, kis vizet is adok hozzá, meg cukrot.
Hozzávalók:
• 1 kg zöldbab
• 3 dl tejföl
• 1 csokor kapor
• 4 gerezd fokhagyma
• ételízesítő
• liszt
• pirospaprika
• olaj
• só
Elkészítés: A zöldbabot megtisztítom, felaprítom, felteszem főni. Belerakom a kapor felét, az összezúzott fokhagymát, az ételízesítőt, kevés sót. Ha megfőtt, mehet a paprikás rántás, tejföl. Néhány percig főzöm még, és a maradék kaprot apróra vágva beleszórom. Utólag még ízesíthető ecettel, cukorral.
Gomolyakörözöttel töltött paradicsom
Hozzávalók:
8 db paradicsom
25 dkg gomolyatúró
8 dkg margarin
1 teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 evőkanál tejföl
só
Elkészítés: A margarint habosra keverjük a sóval, a gomolyatúrót villával krémesre törjük. A kettőt összekeverjük, rászórjuk a pirospaprikát, a köménymagot, és összedolgozzuk két kanál tejföllel. A paradicsomokat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és levágjuk a tetejüket. Kanállal kivájjuk a közepüket, púposan megtöltjük őket körözöttel, a levágott tetőket pedig kalapként visszaillesztjük a helyükre. Tálalás előtt legalább egy órán át hűtjük.
ezt most olvastam:
Mit fogyaszthat az allergiás beteg?
Az esetet nagy részében a tojás minden formában kerülendő, akadnak azonban olyanok is, akik csak a háziállatként tartott szárnyasok (csirke, pulyka, liba) tojásával szemben mutatnak allergiás reakciót, de fürj tojást képesek fogyasztani. A diéta mértékét mindig az egyéni érzékenység határozza meg.
Sok esetben könnyen pótolhatjuk a tojást az egyes ételekből, hiszen számtalan más élelmiszer is rendelkezésünkre áll. A főtt ételekben használhatunk sűrítőanyagként keményítőt, süteményekhez pedig tojáspótló port. Együttes tejfehérje-tojás érzékenységnél a tojáspótló por nem alkalmazható, mivel tejfehérjét tartalmaz.
Használhatók a durumlisztből készült tojásmentes tészták.
Legbiztonságosabb ha az allergiás beteg kizárólag speciális, tojásmentes élelmiszereket vásárol, s a félkész/készételek helyett saját maga készíti el ételeit.
Lili-kifli
20 dkg margarint 20 dkg lisztel kevert egy csomag sütőporral, 20 dkg túróval, csipetnyi sóval jól összedolgozunk. Kinyújtjuk, és háromszög alakú darabokra vágjuk. Jó sűrű szilvalakvárt (egyéb lekvár is jó) teszünk rá, feltekerjük. Tetejét felvert tojással megkenjük és megsütjük. Még melegen megforgatjuk vaníliás cukorral kevert porcukorral.
Juhtúrós pogácsa
25 dkg juhtúró, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, só
Összegyúrjuk legalább egy éjszakán át hűtőben állni hagyjuk, de még jobb, ha egy egész napig. Kinyújtjuk kb 2 centi vastagságúra, kisméretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Felvert tojással megkenjük, szezámmaggal vagy reszelt sajttal megszórjuk(vagy amivel akarjuk (mák, napraforgó, tök, stb) és 220 fokon megsütjük.
Tehéntúróval is készíthető.
Szabadkai sütemény
25 dkg vajat habosra keverünk. Hozzáadunk 25 dkg cukrot, 25 dkg lisztet, 1/2 cs sütőport (az eredeti receptbe nem ír, de én mindig teszek bele), 25 dkg darált dióbelet, mandulát vagy mogyorót, egy citrom reszelt héját és levét és egy csomag vaníliás cukrot. Összegyúrjuk és egy tepsibe téve szétnyomkodjuk, megsütjük. Ha kihűlt, vékonyan megkenjük lekvárral és olvasztott csokival bevonjuk.
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani tojásmentes könnyű recepteket? Ha van sütis azt is megköszönném!
Köszi:
Andi