Lászlókenyér(Vaszilopita) recept
A Lászlókenyér(Vaszilopita) hozzávalói:250 gr vaj
2 kiskanal citromhéjreszelék
2 1/2 csésze cukor
6 tojás
1 csésze sütőporos liszt
2 csésze közönséges liszt
1/2 kiskanál szódabikarbonát
1 csésze tej
2 kanál citromlé
1/4 csésze pisztácia
1/4 csésze tört dió
1/4 csésze tört fehér mandulabél
Diszítéshez:
1/4 csésze pisztácia
1/4 csésze tört dió
1/4 csésze vágott mandulabél
1/4 csésze cukor
A Lászlókenyér(Vaszilopita) elkészítési módja:
1. Egy nagy kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A forma legyen 28 cm-es. A mixerben összeverjük a vajat a citromhéjjal, amíg kifehéredik. Hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Hozzádjuk a tojásokat egyenként, jól elkavarva hogy összeálljon az egész . 2. Átteszük egy nagy tálba a mixerből az egész masszát. Két rendben összekeverjük a kétféle lisztet, a szodát és a tejet, majd az egészet a felvert masszával. Hozzádjuk a citromlevet és a diót. 3. Beleöntjük a tortaformába majd közepes sütőben kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, a tetejére rászórjuk az összekevert diszítőanyagot majd még 40 percig sütjük. Hagyjuk 5 percig pihenni majd fordítsuk ki és hagyjuk kihülni.Ez frissen a legjobb, mint a legtöbb kuglófszerűség. Fagyasztva nem jó, de el lehet tartani pár napot dobozban.
A vaszilopita jellegzetes Újévi édesség. Szilveszter éjszakáján szokás felvágni és mindenhol egy érmét rejtenek el benne, még a készen vásárolható vaszilopitákban is. Aztán felszeletelik az egészet éjfél után majd akire az érme esik azt az eljövendő év szerencsésének kiáltják ki.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Rumino, 2007. júl. 28. 12:10
A lászlókenyér(vaszilopita) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.