Lakáshitel tapasztalatok 2016 (beszélgetős fórum)
Érdekes, pedig én viszonylag kevés hitelt vettem fel, és a jövedelmem minimális százalékát fizetem törlesztésre, mégsem engedtek egy fillérrel sem több hitelt akkor, mint amit kaptam.
Változnak az idők. :)
Igazad van ezek szerint. Ezt találtam:
Egyiknél sem. Ugyanis az önerőnk végül nem lett meg teljesen. Most tovább gyűjtögetünk, mivel nem csak az önerőt kell fizetni, hanem az illetéket, ügyvédet, bútorokat. Mi meg csak a házra szeretnénk a hitelt, nem a berendezésre meg egyebekre. A szocpolt is felvesszük, de az sem önerőnek számít, mivel még nincs meg a gyerek. Ilyenkor ez megelőlegező hitel, amit majd nem kell visszafizetni, ha meglesz(nek) a gyerekek.
Az a rossz, hogy ami most önerőnek kell, abból a szülőfalumban már veszek egy jó házat. Csak ott nincs munka. :( Illetve amit most albérletre költünk, az menne a hitelre. Viszont ez mellett nem tudunk még egyszer ennyit eltenni, hogy gyűljön az önerő. De egyszer akkor is összejön. :)
Törvényileg van szabályozva, h maximum 80% hitelt vehetsz fel, de valóban jó kérdés, h mit mond az értékbecslő, az ő szava dönt.
A bankokat pedig tényleg érdemes körbe járni, rákérdezni lakástakarék lehetőségekre (most sem késő!), és h milyen egyéb költségek vannak. Van, ahol pl alapból ki kell fizetni a hitelbírálati díjjat, akár kapsz hitelt, akár nem, van ahol semmilyen esetben sem kell fizetni.
Talán mostanság a legjobb kamata a K&H-nak van.
Azt fontos tudni, h amint aláírtad az adásvételi szerződést, onnantól kötelezve vagy az adott ingatlan megvásárlására. Akár ad hitelt a bank, akár nem.
Szerintem az volna a legcélravezetőbb, ha nyakadba vennéd a bankokat, és ott járnál utána, mert mindenkinek személyre szabott konstrukciót ők tudnak adni.
Mindenképp kelleni fog egy munkáltatói igazolás a jövedelmetekről, ami az utolsó 3 havi bérről szól, alapvetően nem kérnek mást.
Az ingatlan a forgalmi értékének a 80%-ig terhelhető hitellel, vagyis legalább 20% önerőt le kell tenni.
Szintén törvény határozza meg, hogy az összbevételeteknek maximum az 50%-a terhelhető törlesztőrészlettel. Vagyis ha kettőtöknek van 150e ft bevételetek egy hónapban, akkor maximum 75e ft-ot fizethettek törlesztőrészletnek, de ebbe bele kell számítani az összes hitelt, vagyis akár diákhitel, kocsihitel, áruhitel, személyi kölcsön stb.
A CSOK-ot pedig fel lehet venni 1,2 és 3 gyerkőcre is.
További ajánlott fórumok:
- Akkor ha most szeretnék lakáshitelt felvenni ráfáztam a gazdasági káosz miatt?
- Van itt valaki, aki 2014-2016 között a CIBnél vett fel lakáshitelt és a CIB Alkusz Kft-nál kötött biztosítást?
- Életbiztosítással egybekötött lakáshitelekről milyen tapasztalataitok lennének?
- Unicredit Páros Lakáshitel tapasztalatok
- Valójában a fizetés hány %-a lehet lakáshitel? Kinek mi a tapasztalata?
- Ismeri valaki az áthidaló lakáshitelt? Mik a tapasztalataitok?