Annyi hitelt soha ne vegyetek fel, hogy az egy ingatlan kevés legyen fedezetnek! Volt akinek úgy úszott el két háza egyszerre, hogy mindkettő be volt vonva a hitelbe!
Fedezetként eszetekbe ne jusson másik ingatlant is bevonni! Maximum azt az egyet, amire a hitelt felveszitek! A Fundamentába tett pénzt beleszámolják a banki hitelbe, ha olyan konstrukciót köttök, de ezt a bankban kell megbeszélni. Amúgy szerintem a Fundamenta is ad valamennyi kedvezményes hitelt aszerint, hogy Te mennyit fizettél be. Nekem OTP LTP-m van, de ott úgy van, hogy adnak kedvezményes hitelt a befizetett összeged szerint, csak akkor úgy kell eleve a konstrukciót megválasztanod.
Mi most úgy vagyunk h fundamentát rakunk és van saját erőnk is meg fedezetként szólgáló másik kis ingatlan is. Fundamentánál már utána jártam a dolognak és nem adtak rossz konstrukciót, de valaki megemlítette azt is, h lehet fel kellene venni valamilyen másik hitelt, majd a fundamentával kiváltani azt...nekem ez elég macerásnak tűnik, de gondoltam utána nézek. Eladósodni abszolút nem akarunk. Csak olyan dolgot vállalunk be, ami igen is átlátható és tervezhető.
Nem ismertem, de megnéztem, mi is ez. A lakástakarék nem egy rossz dolog, a mai betéti kamatokat nézve jobb "kamatot" kapsz állami támogatás néven, mintha betétbe tennéd a pénzed.
Ha pontosan kiszámolják Neked a Bankban, hogy mennyi lesz a havi törlesztőrészleted, és forintban veszed fel, nagy meglepetések nem érhetnek! Nekem 11 éve megy a forinthitelem, és nem emelkedik, hanem szép lassan csökken. Azt kell megnézned, hogy most vannak-e kamatperiódus változások. Amikor én felvettem, lehetett választani egy éves és öt éves kamatperiódus között. Ez azt jelenti, hogy 5 év után a bank megnézi, milyenek a betéti kamatok, és ha lefele mentek, elvileg csökkenhetett volna a kamatom, ha felfele, akkor növekedhetett volna. Nálam pont úgy jött ki abban az időben, hogy maradt ugyanannyi. Mondjuk, csökkenni sem csökkent.
Én nem tapasztalatot írok, hanem érdeklődnék Tőled :)
Ez olyan hitel lenne, amit nem kell előtörleszteni hitelfelvétel előtt min. 2 évig, hanem amikor felveszed a hitelt, akkor kezdődik egy lakástakarékpénztári előtörlesztés?
Azt nem tudom, a manapság adott hitelek hogy működnek, csak azt tudom, hogy a környezetemben mindenkinek dupla annyi tartozása van, mint amennyi hitelt fel vett és ezek az emberek sok éve fizetik is a törlesztő részleteket, de akkor is duplázódott a tartozás. 1 db ismerősöm van, aki a válság után vett fel hitelt, neki is ugyanúgy duplázódott, ugyanúgy megemelkedtek a törlesztői, mint a válság előtt hitelt felvevőknek. Szerintem ne vegyél fel semmilyen hitelt, a bankok úgyis be fognak csapni és a végén ott fogsz lakni egy házban, amit nem tudsz úgysem annyiért eladni, mint amennyivel adósa leszel a banknak. Inkább örülj annak, ha te még nem vagy eladósodva egy életre.
Használt ház vásárlás előtt állunk és kíváncsi lennénk rá, hogy ki vett már fel ilyen hitelt és eddig mik a tapasztalatai ezzel kapcsolatban. Természetesen minden lehetőséget végigjárunk :) Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat!