Lábasban sütött sertéshús recept
A Lábasban sütött sertéshús hozzávalói:2,5 kg-os sertéslapocka
só, borskeverék (feketebors, rózsabors, zöldbors)
olívaolaj, zsír
szükség esetén zöldségek
A Lábasban sütött sertéshús elkészítési módja:
A húst 4 felé darabolom, hogy biztosan átsüljön. Sózom, borsot darálok rájuk, leöntöm kevés olajjal, és a hűtőbe teszem egy éjszakára pácolódni. Másnap egy alkalmas méretű lábasban zsírt hevítek és beleteszem a húsokat pirulni. Ez munkás művelet, mert ott kell állni a tűzhely mellett és kivárni, amíg forgatás közben a húsok minden oldala kérget kap. Ez azért fontos, hogy sütés közben ne távozzon a nedvesség, mert akkor a sült száraz lesz. Ha már világosbarnák, takarékon, fedő alatt elkezdem sütni, időnként megforgatva a darabokat. Ha a nedvesség elpárologna, nem vízzel pótolom, hanem zöldségeket (vöröshagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, sárgarépát, stb. – ami éppen kéznél van) teszek a lábasba. Ez a mennyiség nekem a pirítástól számítva kb. 1,5 óra alatt megsült.
Kánikulában nem szeretem a sütőt használni, ezért választottam az elkészítésnek ezt a módját a sülthúsnak, ami tetszőleges körettel fogyasztható.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: syria, 2023. aug. 5. 19:11
A lábasban sütött sertéshús elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.