Ki volt Fischer Emil Majolikagyárának tervezője? (tudásbázis)
de amúgy a gyár épületének a tervezőjét keressük, vagy hogy a gyárban ki tervezett?
Bocsánat, most olvastam, hogy lebegteted Te is a kérdést, hogy melyikre gondolt.
Remélem egyszer megtudjuk. :)
Én is tegnap óta bogarászom.... :D
de amúgy a gyár épületének a tervezőjét keressük, vagy hogy a gyárban ki tervezett?
Mert utóbbira találtam egy (Apáti) Abt Sándort, ami A és 9 betű..........
Fischer-féle Majolikagyár (Budapest)
Zsolnay Porcelángyár (Pécs)
Hódmezővásárhelyi Majolikagyár
Városlődi Majolikagyár
Ezeket találtam, egyiknek sem ismert a tervezője.
Itt van olvasmány is ezekről.
Én már arra gondoltam, megtréfáltak ezzel a kérdéssel.
Azt hiszem, ez a kérdés a Chatgpt-nek is fejtörést okoz :D
Feltettem neki a kérdést és azt, hogy 9 betű a megfejtés.
Ez volt a válasza:
"A kérdésedre válaszolva: Fischer Emil Majolikagyárának tervezője Ács Lipót volt. Ő 1908 és 1909 között dolgozott a gyárban tervezőként .
Ács Lipót sokoldalú művész volt: festő, keramikus és etnográfus. Pályafutása során többek között kerámiaműhelyt alapított Szekszárdon, háziipari telepet létesített Őcsényben, és a Magyar Néprajzi Múzeum munkatársaként is tevékenykedett. Munkássága során kerámiákat, díszítményeket, vázákat és korsókat készített, és számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt.
Remélem, ez segít a rejtvény megfejtésében! Ha bármiben másban is segíthetek, csak szólj!"
Ezek után közöltem vele, hogy "Ács Lipót" csupán 8 betű, de a rejtvény 9 betűs választ vár.
Válasza:
"A Fischer Emil Majolikagyárának egyik tervezője valóban Ács Lipót volt, aki 1908 és 1909 között dolgozott a gyárban. Azonban a neve mindössze 8 betűből áll, ami nem felel meg a rejtvényben megadott 9 betűs válasznak.
A gyár másik ismert tervezője Nagy Sándor volt, akinek neve szintén 9 betűből áll. Ő a szecesszió szellemében tervezett, és munkássága jelentős hatással volt a gyár művészi irányvonalára.
Ezért a rejtvény helyes megoldása valószínűleg Nagy Sándor.
Remélem, ez segít a rejtvény megfejtésében!"
:D :D
Innentől már én is kíváncsi vagyok a Majolikagyár tervezőjének nevére! :D
Biztos a betűvel kezdődik?
Ybl Miklós tervezte.
Dolgozom, este rákeresek, érdekes kérdés.
Több betű nincs a megfejtésből?
Valami níakatekert kérdést tett fel a rejtvény szerkesztője
Herenden nem Fischer alapitott porcelángyárat hanem Stingl Vince 1926
"a mai gyárépület alapjául szolgáló ún. Miklós kúriához — mivel a Miklósok molnárok voltak — malom is tartozott, amelyet könnyen át lehetett alakítani masszamalommá. "
A terjeszkedést nyilván épitész irányithatta, de nem jegyzik a nevét sehol
Aztán jött Fischer Ignác, majd a fia a majolikájával és világ csodája lett
Anno én jártam a pécsi Zsolnai porcelángyárban. Ott is csodálatos művek hevertek a gazos udvaron. Kivácsi lennék mi lett velük
És kiváncsi vagyok a rejtvény eredményére is :)
Próbálj úgy rákeresni, hogy Fischer Ignácz, ő az apja.
A Lipótváros Deák utca 11. szám alatt nyitotta meg