Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ki volt Fischer Emil Majolikagyárának tervezője? fórum

Ki volt Fischer Emil Majolikagyárának tervezője? (tudásbázis)

12. Enissa (válaszként erre: 9. - SsueB)
tegnap 11:54

de amúgy a gyár épületének a tervezőjét keressük, vagy hogy a gyárban ki tervezett?

Bocsánat, most olvastam, hogy lebegteted Te is a kérdést, hogy melyikre gondolt.

Remélem egyszer megtudjuk. :)

11. Enissa (válaszként erre: 9. - SsueB)
tegnap 11:08
Nem tudom azt sem elképzelni, hogy egy keresztrejtvényben 9 betűből, csak 1 legyen meg, ha a többit sem tudja, akkor az A kezdőbetű is lehet fals.
10. Enissa (válaszként erre: 9. - SsueB)
tegnap 11:06
De ő nem építész tervező volt, hanem magyar szobrász és keramikus, a modern magyar kerámiaművészet egyik úttörője.
tegnap 09:16

Én is tegnap óta bogarászom.... :D

de amúgy a gyár épületének a tervezőjét keressük, vagy hogy a gyárban ki tervezett?

Mert utóbbira találtam egy (Apáti) Abt Sándort, ami A és 9 betű..........

tegnapelőtt 19:07

Fischer-féle Majolikagyár (Budapest)

Zsolnay Porcelángyár (Pécs)

Hódmezővásárhelyi Majolikagyár

Városlődi Majolikagyár

Ezeket találtam, egyiknek sem ismert a tervezője.

Itt van olvasmány is ezekről.

[link]

Én már arra gondoltam, megtréfáltak ezzel a kérdéssel.

tegnapelőtt 14:22

Azt hiszem, ez a kérdés a Chatgpt-nek is fejtörést okoz :D

Feltettem neki a kérdést és azt, hogy 9 betű a megfejtés.

Ez volt a válasza:

"A kérdésedre válaszolva: Fischer Emil Majolikagyárának tervezője Ács Lipót volt. Ő 1908 és 1909 között dolgozott a gyárban tervezőként .​

Ács Lipót sokoldalú művész volt: festő, keramikus és etnográfus. Pályafutása során többek között kerámiaműhelyt alapított Szekszárdon, háziipari telepet létesített Őcsényben, és a Magyar Néprajzi Múzeum munkatársaként is tevékenykedett. Munkássága során kerámiákat, díszítményeket, vázákat és korsókat készített, és számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt.​

Remélem, ez segít a rejtvény megfejtésében! Ha bármiben másban is segíthetek, csak szólj!"

Ezek után közöltem vele, hogy "Ács Lipót" csupán 8 betű, de a rejtvény 9 betűs választ vár.

Válasza:

"A Fischer Emil Majolikagyárának egyik tervezője valóban Ács Lipót volt, aki 1908 és 1909 között dolgozott a gyárban. Azonban a neve mindössze 8 betűből áll, ami nem felel meg a rejtvényben megadott 9 betűs válasznak. ​

A gyár másik ismert tervezője Nagy Sándor volt, akinek neve szintén 9 betűből áll. Ő a szecesszió szellemében tervezett, és munkássága jelentős hatással volt a gyár művészi irányvonalára. ​

Ezért a rejtvény helyes megoldása valószínűleg Nagy Sándor.​

Remélem, ez segít a rejtvény megfejtésében!"

:D :D

Innentől már én is kíváncsi vagyok a Majolikagyár tervezőjének nevére! :D

6. Enissa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 13:42

Biztos a betűvel kezdődik?

Ybl Miklós tervezte.

Dolgozom, este rákeresek, érdekes kérdés.

Több betű nincs a megfejtésből?

5. kristo_f (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 13:35

Valami níakatekert kérdést tett fel a rejtvény szerkesztője

Herenden nem Fischer alapitott porcelángyárat hanem Stingl Vince 1926

"a mai gyárépület alapjául szolgáló ún. Miklós kúriához — mivel a Miklósok molnárok voltak — malom is tartozott, amelyet könnyen át lehetett alakítani masszamalommá. "

A terjeszkedést nyilván épitész irányithatta, de nem jegyzik a nevét sehol

Aztán jött Fischer Ignác, majd a fia a majolikájával és világ csodája lett

Anno én jártam a pécsi Zsolnai porcelángyárban. Ott is csodálatos művek hevertek a gazos udvaron. Kivácsi lennék mi lett velük

És kiváncsi vagyok a rejtvény eredményére is :)

4. Enissa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 12:35
Fischer Ignác volt a budapesti majolikagyár alapítója, és valószínűleg ő maga tervezte annak épületét is. Ez nem is A -val kezdődik, és nem is 9 betűs.
3. Enissa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 11:54

Próbálj úgy rákeresni, hogy Fischer Ignácz, ő az apja.

A Lipótváros Deák utca 11. szám alatt nyitotta meg

tegnapelőtt 11:13
chatgpt-t nem kérdezted?
tegnapelőtt 11:06
Nagy örömmel venném,ha tudna valaki segíteni.Hosszas keresgélés után sem tudtam megtalálni ki volt Fischer Emil Majolikagyárának tervezője.Annyit tudok hogy 9 betű és az első A.Előre is köszönöm,ha valaki tudja és megírja.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook