Körözött saját túróból recept
A Körözött saját túróból hozzávalói:házi tej (3 literből kb 40 dkg túró és 2 dl tejföl lesz)
vöröshagyma
vaj
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
só
bors
A Körözött saját túróból elkészítési módja:
A házi túró és a tejföl készítéséhez megaltatjuk a házi tejet - szalvétával lefedve (nyáron két-három nap, télen picit több is lehet), ha átlátszó edényben altatunk, láthatjuk, mikor kész az aludt tej, mikor válik ketté a két komponens. Felülről lekanalazzuk a tejfölt, az edényt pedig egy vízzel teli lábasba helyezzük, és lassan elkezdjük melegíteni kb. 40-45 fokra. Ha kész, egy vékony szövésű konyharuhára öntjük, és hagyjuk lecsöpögni (alá mély edény, a konyharuha két szemközti sarkát megcsomózzuk, alábújtatjuk a fakanalat, és így felakaszthatjuk). Egy éjszaka alatt kicsöpög a savó. Van, aki megissza a savót lehűtve, nekem nem barátom, de nem öntöm ki, beteszem mélyhűtőbe jégkockatartóba és a kenyér sütésénél jól jön. Az elkészült túróból pedig összeállítjuk a körözöttet: Hagymát egészen apróra kockázunk, a túróval összekeverjük, teszünk bele vajat, egy pici tejfölt, sót, borsot, pirospaprikát, őrölt köményt. Finomabb, ha a túrót juhtúróval keverjük.
Kategória: Szendvicsek, szendvicskrémek receptjei
A receptet beküldte: _anatha_, 2011. aug. 10. 12:16
A körözött saját túróból elkészítési módja és hozzávalói.