Ki tud kalóriaszegény vega változatos vacsorát fogyókurázóknak? (tudásbázis)
Ndia ez hol volt kalóriaszegény?:D
egyetek sült almát. trancsírozzátok szét, édesítő, kakao,joghurt bele. Kb nulla kalória.
Lehet, félreérthetően írtam az előbb:
nem "én sem", hanem "én meg" az édességet szeretném nem szeretni.
:-)
Oké, köszi a választ!
Ha nem szereted, akkor bizonyára könnyen lemondasz a húsról.
Bárcsak ne szeretném én sem az édességeket! :-)
Rakott zöldség olasz módra.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg burgonya
50 dkg sárgarépa
fél fej zeller
2 csirkemell (sült)
1 fej vöröshagyma
8 dkg vaj
3 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg reszelt sajt
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
Forrásban lévő vízbe tesszük a megtisztított és csíkokra vágott zöldségeket, 5 percig főzzük, majd félretesszük. A felaprított hagymát 3 dkg vajban megpirítjuk, majd rászórjuk a lisztet, és fölengedjük a tejjel. Kislángon, kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, fűszerezzük, és félretesszük. 3 dkg vajban 5-6 percig pároljuk a felszeletelt burgonyát és a csíkokra vágott húst, majd itatóspapírra szedjük. Tűzálló tálba rétegezzük a burgonyát, a csirkehúst, a sárgarépát és a zellert, majd ráöntjük a sajtmártást. A maradék vajat forgácsokra vágva rászórjuk, és forró (200 ºC-os) sütőben 1 órán át sütjük. (Félidőben mérsékeljük a sütő hőmérsékletét.)
Kölesfelfújt
Hozzávalók: 25 dkg köles, 0,5 l tej, 10 dkg darált mandula, 5 dkg mazsola, 5 dkg kókuszreszelék, 4 db tojás, méz, vanília, só
Elkészítése: A kölest meleg vízben többször megmossuk, s a vízben puhára főzzük, a meleg tejet hozzáöntjük, kb. 15 percig állni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat és a többi anyagot. Egy órai pihentetés után közékeverjük a habbá vert fehérjéket. Kivajazott tepsibe öntjük, közepes sütőben világos barnára sütjük.
Zoldseges csemege
Epp csak megdinszteled a zoldsegeket, hogy ne puhuljanak meg egeszen.
Majd beleontod egy kivajazott, es zsemlemorzsaval meghintett tepsibe. (nekem egy nagy jenai tepsim van, abban s zoktam megsutni).
6 evokanal liszt
3 evokanal vaj, vagy olaj
3 egesz tojas ( azert a hejat szedd le )
3 evokanal tejfol
2 dl tej
1 kaveskanal so
A hozzavalokat robotgeppel, vagy joeroben levok kezzel osszedolghatjak.
Az igy kapott suru masszat raontod a tepsiben levo felig fott zopdsegekre. Karfiol, brokkoli, kukorica, repa, borso, zoldbab, karalabe, kelbombo, laskara vagott edeskaposzta, vagy kelkaposzta, aki szereti petrezselyem. De teszek bele neha nyers spenot leveleket is.
Zöldséges ragu pirított tésztával
Hozzávalók 4 személyre:
1 padlizsán
1 cukkíni
25 dkg gomba
3 fej hagyma
3 evőkanál napraforgóolaj
1 konzerv darabolt paradicsom
1 evőkanál ételízesítő
1 csomag (50 dkg) pirított tészta
4 evőkanál parmezán sajt
Előkészítés: A padlizsánt, a cukkínit megmossuk, megtisztítjuk, kis
kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, négybe vágjuk. A hagymát
meghámozzuk, felaprítjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát.
Hozzáadjuk a zöldségeket, és kevergetve kb. 10 percig pirítjuk. A
zöldségekre öntjük a paradicsomot, rászórjuk az ételízesítőt, és
lefedve még 5 percig pároljuk. Sóval, borssal, esetleg csipetnyi cukorral
ízesítjük. A tésztát a csomagon olvasható utasítás szerint l-2 percig
főzzük, leöblítjük, lecsepegtetjük. Tányérokra szedjük, rámerjük a
zöldséges ragut, és megszórjuk reszelt parmezánnal.
Mediterrán egytálétel
Hozzávalók:
1 db cukkini
1 db padlizsán
2-3 db paradicsom
2 db zöldpaprika
1 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
babérlevél
olívaolaj
tengeri só
kakukkfű vagy borsikafű
1 csésze köles
1 csésze víz
A kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük az olajon, rátesszük a meghámozott, kockára vágott padlizsánt és cukkinit. Sózzuk, hogy egy kicsit levet eresszen és letakarjuk fedővel egy pár percre, hogy kicsit megpuhuljanak. Ezt követően beletesszük a zöldpaprikát majd a paradicsomot, a babérlevelet, az apróra vágott fokhagymát és a zöldfűszereket. Ha már a paradicsom is levet eresztett, beletehetjüka megmosott kölest és ha szükséges felöntjük egy kis vízzel. Addig főzzük állandó kavargatás mellet, még a köles megpuhul és a lé nagy része elforr. Melegen tálaljuk. Nagyon finom!
Tökfőzelék? Hidegen is és melegen is finom - ha valaki szereti. ÉS liszt helyett keményítővel készítsd el a habarását, így nem is annyira megterhelő.
Zöldborsófőzelék - Főzd meg egy kicsi fűszeres vízben a zöldborsót. Ha megpuhult, vegyél ki egy kanállal belőle, turmixold össze egy nagyon pici tejjel, és így sűrítsd be a főzeléket. Mellé tudsz enni egy főtt tojást is.
Szia Antea!
Lehet, írtál már erről valahol, de nem olvastam, ezért megkérdezem: miért vagy vegetáriánus, ha unod a zöldségeket? Ne érts félre, nem kötözködni akarok, csak érdekel!
Én is olykor unom azt, amit főzök :-). De engem nem szorít semmi megkötés (nem vagyok vegetáriánus, sem cukorbeteg, nincs egyéb betegségem, illetve semmilyen meggyőződés nem gátol abban, hogy bármit egyek), én egyszerűen nem vagyok elég kreatív.
Ezért nem irigylem azt, aki (bármilyen okból) nem ehet akármit.
persze, néha az ember nem kívánja azt, ami épp a hűtőben/kamrában van, de szerintem is ilyenkor az a fő ok, hogy nem éhes.
ha az ember éhes, és alapvetően szereti a zöldségeket, akkor megeszi azt, ami van otthon:))
néha meg el lehet menni vega étterembe, ott sokféle extra étel közül lehet válogatni, ötleteket ellesni:))
na igen, ebben igazad van, nem is értettem hogy miért kérdezi:))
de néha a legalapvetőbb és legkézenfekvőbb dolgok tűnnek a legbonyolultabbnak:))))
bármilyen saláta, nyers zöldségből (amit épp kapsz a zöldségesnél).
abszolut vega, finom is, és nem terheli meg este a gyomrod.
de gyümölcsöt is nyugodtan ehetsz szerintem, bár abban több a kalória, mint a zöldségekben.
bármilyen csőben sült idényzöldség: karfiol, brokkoli, padlizsán, tök, spárga
akár párolva és rásütve egy kis sajt
akár rakva tojással-tejföllel
akár kis füszeres mártással nyakon öntve
Köleskása zöldséggel( sárgarépa, zeller, karfiol) ,
a hagyományos elkészítést a fűszerezéssel dobhatod fel. Pl. Curryvel ízesíted.én karikára vágott nyers póréhagymával a tetején, úgy tálalom. finom is és megnyugtató látványt a harmonizáló színvilág.
És ott van még a klasszikus: müzli.
Vagy mikróban párolt, fahéjjal szórt alma. Akár stiviával édesítve...