Kézfertőtlenítőt házilag elő lehet valamiből állítani? (tudásbázis)
Nagyon tömény. Mindjárt keresek egy magyar nyelvű ismertetést.
Valószínűleg hígítva kapjuk. Nekem egy kis üveg alján van már csak, de nem látok rajta feliratot a hígításról.
Terméklapot találtam, ami letölthető,ez konvertáltam és így másolok belőle:
2.1. Az anyag vagy keverék osztályozása
Osztályozás 1272/2008/EK szerint: Flam. Liq. 3 .; H226 - Tûzveszélyes folyadék, 3 . kategória
Skin Ir r it. 2 .; H315 - Bõrirritáció, 2 . kategória Skin Sen. 1 .; H317 - Bõrszenzibiláció, 1 . kategória Acute Tox. 4 .; H302 - Akut toxicitás, 4 . kategória
Asp. Tox. 1 . ; H304 - Aspirációs toxicitás, 1 . kategória Eye Ir r it. 2 . ; H319 - Szem ir r itáció, 2 . kategória
Aquatic Chronic 2 .; H411 - Krónikus vizi toxicitás, 2 . kategória
2.2. Címkézési elemek
Címkézés 1272/2008/EK szerint:
Figyelmeztetõ mondatok: H226 - Tûzveszélyes folyadék és gõz.
H315 - Bõrirritáló hatású.
H317 - Allergiás bõrreakciót válthat ki.
H302 - Lenyelve ártalmas.
H304 - Lenyelve és a légutakba kerülve halálos lehet. H319 - Súlyos szemirritációt okoz.
H411 - Mérgezõ a ví zi élõvilágra, hosszan tar tó károsodást okoz.
Figyelmeztetés: VESZÉLY
Óvintézkedésre vonatkozó mondatok: P 210 - Hõtõl/ szikrától/ nyílt lángtól/ for ró felületektõl távol tar tandó. Tilos a dohányzás.
P 241 - Robbanásbiztos [ elektromos/ szellõztetõ/ világító/...] berendezés használandó
Másutt is, ha rákeresel, ott a figyelmeztetés, hogy semmiképp nem szabad pl. lenyelni. Hogy allergén-e, azt kis bőrpróbával ellenőrizd.
Most látom egy mailben:
A Corona-vírus életképessége
Levegőn 3 óra
Réz tárgyakon 4 óra
Kartonon 24 óra
Műanyagokon és rozsdamentes acélon 2-3 nap.
Arról nem vagyok meggyőződve, hogy a fertőtlenítők hatásoasak vírus ellen.
Az alap információ annak a tudatosítása lenne, hogy már maga a környező levegő sem steril, tehát egy fertőtlenített tárgy vagy kéz is csak pillanatokig csíramentes a normál szabad levegőn.
Ha a kinti öltözéket a lakásban leveszed, és átöltözöl, akkor is megette a fene, mert annak lenne több értelme, ha lenne a lakásban zsiliprendszer, a bejárat és a lakótér között. Utcai holmi - pucéron a zuhanyzóba - otthoni holmi. Mindannyian tudjuk, hogy ekkora lakása és előszobai zuhanyzója keveseknek van.
Lehetne a lábtörlőre fertőtlenítős rongyot tenni, vagy ha olyan a lábtörlő, átitatni fertőtlenítővel.
Az esetlegesen fertőzött emberekhez hozzáért kabátot (de elég, ha messzebbről rátüsszögött valaki) legalább egy külső szekrényben tartani. De ezek egy lakótelepen aligha kivitelezhető dolgok.
Amúgy hol volt a sok okos ember esze eddig, és meddig fogják tartani a higimànkodast? Mert rendszeresen kezet mosni, fertőtleníteni eddig is kellett volna.
Nálunk (vendéglátóhelyen) annyi a plusz, hogy fél óránként az összes kilincset, szappan adagolót, gyakran érintett felületet is is le kell fertőtleníteni.
Arra gondoltam, kozmetikai kendőt valamivel átitatnék. Mit lehetne használni, amit még lehet is kapni, vagy általában van egy háztartásban?
Azt hallottam, az alkoholos ablakmosó is jó lehet? Ez igaz lehet? Szerintetek?
További ajánlott fórumok:
- Alkoholos kézfertőtlenítő zselé citrom illattal, ami víz és szappan nélkül is használható...Szerinted jó?
- Mikor az első trimeszterbe jártatok, megéreztétek valamiből hogy fiú lesz e vagy lány? Ha igen milyen jelek voltak rá?
- Elő lehet állítani házilag túró rudit?
- Meg lehet mondani valamiből, hogy milyen növésű lesz a gyermek?
- Bármelyik kézfertőtlenítő jó a vírusok ellen?
- Hogy lehet házilag előállítani a százforintos boltokban kapható pörc chipset?