Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! fórum

Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! (beszélgetés)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
523. globus (válaszként erre: 520. - Napsugár8)
2023. márc. 28. 14:18
Bélmosást még ma is megcsinálom, megcsinálnám, de mindig lehurrognak. Kibontani, feldarabolni, kimosni, kifordítani, meleg vízben tartva kaparni, felfújni, kész. Direkt ehhez még külön plexiből készült szerszámunk is van.
522. tumbo2 (válaszként erre: 521. - Tumbo2)
2023. márc. 28. 14:18
a bélmosás a nagyanyám dolga volt,én csak a vizet hordtam.utána meg jött a műbél.most halt meg a volt böllérünk felesége,csodálkoztam,hogy csak 5 évvel volt idősebb nálam.a férje is két végén égette a gyertyát,éjszakás volt,utána nálunk disznót vágott,késő délután keveredett haza.
521. tumbo2 (válaszként erre: 520. - Napsugár8)
2023. márc. 28. 14:13
a fene tudja, sokat olvastam a Vízvári Mariska szakácskönyvét,nyolcadikos koromban jobb kocsonyát főztem,mint az anyám,mert ő mindent összecsapott,pl a pörköltjében úszkáltak a félnyers hagymadarabok.de mégsem lettem igazán jól főző,fene tudja miért.tán fantáziám nem volt?bár amit sütöttem,főztem az mindenkinek ízlett.
520. Napsugár8 (válaszként erre: 519. - Tumbo2)
2023. márc. 28. 13:54

Nálunk én voltam, aki a reggelit, ebédet főztem, és d.u. a zsírt sütöttem. Mondjuk a bélmosásból sikerült mindig ügyesen kimaradni, azt nem bírta volna el a gyomrom. De minden mást megcsináltam, ahogyan jött.


Azért lettél olyan ügyes, mert az édesanyádat nem érdekelte. És mindezt, amit tudsz, magadtól kellett megtanulnod. Annál többet ér a tudásod, annál büszkébb lehetsz magadra.

519. tumbo2 (válaszként erre: 518. - Napsugár8)
2023. márc. 28. 12:09
aztán én is sütöttem a vért,meg én mondtam meg,mit hogyan vágjanak, hurkát,kolbászt töltöttünk,persze előtte föltettem a húslevest,meg a húst sütni,elmentettem a két vesét,meg a velőt,hogy másnap megcsináljam.nem is értem,az anyámat nem is érdekelte.
518. Napsugár8 (válaszként erre: 517. - Tumbo2)
2023. márc. 28. 10:11

Gondolom, abból az anyagból volt, amiből azok a régi fajta palacsinta sütők, meg fekete tepsik készültek.

Én disznó öléskor ha úgy alakult, bizony a tálat és a nagykést is kézre adtam a böllérnek... már csak azért is, hogy minél kevesebb ideig szenvedjen az a jószág, másrészt, nehogy közben valamelyik "fogdmegember" megsérüljön. Ha már egyszer rászántuk magunkat, essünk túl a legnehezebbjén mielőbb.

517. tumbo2 (válaszként erre: 514. - Napsugár8)
2023. márc. 28. 09:33
nekünk volt ,talán 6 lyuk volt benne,én nem tudom mifenéből volt,én inkább 10 éves koromtól a disznóvágásnál segítettem.persze addig befogtam a fülem,ki sem mentem,csak utána,mikor már pörkölni kezdték.
516. Napsugár8 (válaszként erre: 515. - Fokhagyma)
2023. márc. 28. 07:16

Igen, de ezt sűrűbbre kavarjuk, és evőkanállal szaggatjuk bele az olajba. Kb. nokedli-sűrűség, csak ugye abba nem megy a tej. Édesanyám a só mellé egy kis cukrot is kavart bele, én nem szoktam. :))

2 tojással indítok, és a liszttel együtt fél csomag sütőport is belecsempészek, ettől aztán olyan kis ritka, levegős puffancsok sülnek... hét nyelven beszélnek.

515. fokhagyma (válaszként erre: 514. - Napsugár8)
2023. márc. 27. 23:36
Akkor ez olyan, mint a palacsinta? Ugyanezek kellenek abba is.
514. Napsugár8 (válaszként erre: 513. - Fokhagyma)
2023. márc. 27. 19:20
Mi mindig lábasban (olajban, zsírban) sütöttük. Tojás, tej, liszt, pici só, én szoktam bele egy kis sütőport is. Majd a végén aki akarja sósan eszi, aki akarja (fahéjas, stb.) cukorba mártja.
513. fokhagyma (válaszként erre: 511. - Napsugár8)
2023. márc. 27. 18:18

Még anyukámtól hallottam azt a szót, hogy tarkedli, és azt, hogy van tarkedli sütő is. Ő se csinált soha, én sem, és nem is ettem.

Ma banános lepénykéket sütöttem. Összetört érett banán, tojás, rizsliszt, semmi cukor. Serpenyőben sütöttem.

512. tumbo2
2023. márc. 27. 14:47
rossz helyre születtem,az anyám odavolt az édes tésztákért.én inkább ettem egy zsíros kenyeret.
2023. márc. 27. 14:45
Ma kavartam tarkedli tésztát, abba forgattam meg az eredetileg rántani tervezett karfiolt. És utána a többi masszát tarkedliként sütöttem. Mint egy kisámfázott cipellő, úgy érzem magam. :))
510. tumbo2 (válaszként erre: 509. - Napsugár8)
2023. márc. 26. 12:50
borzasztó drága.valahol olvastam,talán Márainál,de nem biztos,egy gyerek utálta a kelkáposztát,aztán mondták,hogy a kínai császárok kedvence volt.utána bizonyos nosztalgiával ette.akkor biztos Márai volt.
509. Napsugár8 (válaszként erre: 508. - Tumbo2)
2023. márc. 26. 11:38
Jól hangzik ez is. A kelkáposztát én is nagyon szeretem. Sokszor csináltam rántva, az elmúlt nyáron olyan drága volt, hogy kimaradt a sorból.
508. tumbo2 (válaszként erre: 507. - Napsugár8)
2023. márc. 26. 10:16
én is ritkán veszek.a jénai alját,oldalát azzal szoktam kibélelni,a csirkemellnek ad legalább valami ízt.a vejem nemigen szereti a csirkét,de mivel nem válogatós megeszi.a lányom a felső combot szereti,azt ki szoktam csontozni.a kedvence a kelkáposztás csirke,bár a kelkáposztafőzelékkel világgá lehetett volna üldözni.a csirkét megsütjük ,szalonnával,bármivel,amit szeretünk.a kelkáposztát megfőzzük.bár Horváth Ilona szerint a húst apróra kell vágni,én szeretem,hogy látszódjék a melle,combja,szárnya.aztán a kizsírozott edényben sorba rakjuk a húst,meg a kelkáposztát,a tejfölt ne sajnáljuk tőle.ez is másnap még finomabb.
507. Napsugár8 (válaszként erre: 505. - Franc22)
2023. márc. 26. 09:58
Érdekes. Még soha nem volt olyanom, hogy megkóstoljam a bacont. Ahogy elnézem a boltokban, nem más (az én szememben), mint oltári vékonyra szeletelt füstölt húsos szalonna. És ráadásul méregdrága. :))
506. Napsugár8 (válaszként erre: 504. - Tumbo2)
2023. márc. 26. 09:56
Ez jól hangzik
505. Franc22 (válaszként erre: 499. - Dioevi)
2023. márc. 26. 09:42

Mustáros csirke szósz. Rizzsel, bulgurral isteni 👌

Vagy rakott csirkemell (bacon, csirkemell, sonka, sajt rétegezveésegybesütve)

504. tumbo2 (válaszként erre: 499. - Dioevi)
2023. márc. 26. 09:06
én csirkemellből csak egyetlent szoktam csinálni,a rakott csirkemellet.szalonnával kibélelt jénaiban lerakva ,tojásban megforgatva,rá reszelt sajt,tetejére tejföl,meg a fedele.nem rontom el mindenféle vacak műsonkával.másnap hidegen még finomabb
503. tumbo2
2023. márc. 26. 09:02
szép napot mindenkinek.6 fok volt.
2023. márc. 26. 07:59
Szervusztok, jó reggelt, kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!
501. Napsugár8 (válaszként erre: 499. - Dioevi)
2023. márc. 25. 18:07

Ragut készítenék belőle:


[link]


A második sorban a 9 féle között van több is, ami megmozgatta a fantáziámat, de bátran lehet nézelődni az oldalon.

500. dioevi
2023. márc. 25. 17:56
Tudom a "google a jóbarátom "...-mégsem találtam
499. dioevi
2023. márc. 25. 17:50
Sziasztok ! Kérlek segítsetek,olyan csirkemell receptet keresek ,amit előző nap is meg lehet csinálni - tehát jól melegíthető ! Köszönöm
498. tumbo2 (válaszként erre: 497. - Napsugár8)
2023. márc. 25. 17:39
az eső nem ártana.
497. Napsugár8 (válaszként erre: 496. - Tumbo2)
2023. márc. 25. 17:33

Ezt most találtam:

[link]

496. tumbo2 (válaszként erre: 495. - Napsugár8)
2023. márc. 25. 17:28
majd meglátjuk akkor
495. Napsugár8 (válaszként erre: 494. - Tumbo2)
2023. márc. 25. 17:15
A jövő héten még akár reggeli fagyok is lehetnek, most rugja a tél az utolsókat
494. tumbo2 (válaszként erre: 493. - Napsugár8)
2023. márc. 25. 16:33
a jövő héten elvetek mindent,remélem jó idő lesz.aztán vagy lesz belőle valami,vagy nem.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook