Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről! (beszélgetés)
Bélmosást még ma is megcsinálom, megcsinálnám, de mindig lehurrognak. Kibontani, feldarabolni, kimosni, kifordítani, meleg vízben tartva kaparni, felfújni, kész. Direkt ehhez még külön plexiből készült szerszámunk is van.
a bélmosás a nagyanyám dolga volt,én csak a vizet hordtam.utána meg jött a műbél.most halt meg a volt böllérünk felesége,csodálkoztam,hogy csak 5 évvel volt idősebb nálam.a férje is két végén égette a gyertyát,éjszakás volt,utána nálunk disznót vágott,késő délután keveredett haza.
a fene tudja, sokat olvastam a Vízvári Mariska szakácskönyvét,nyolcadikos koromban jobb kocsonyát főztem,mint az anyám,mert ő mindent összecsapott,pl a pörköltjében úszkáltak a félnyers hagymadarabok.de mégsem lettem igazán jól főző,fene tudja miért.tán fantáziám nem volt?bár amit sütöttem,főztem az mindenkinek ízlett.
Nálunk én voltam, aki a reggelit, ebédet főztem, és d.u. a zsírt sütöttem. Mondjuk a bélmosásból sikerült mindig ügyesen kimaradni, azt nem bírta volna el a gyomrom. De minden mást megcsináltam, ahogyan jött.
Azért lettél olyan ügyes, mert az édesanyádat nem érdekelte. És mindezt, amit tudsz, magadtól kellett megtanulnod. Annál többet ér a tudásod, annál büszkébb lehetsz magadra.
aztán én is sütöttem a vért,meg én mondtam meg,mit hogyan vágjanak, hurkát,kolbászt töltöttünk,persze előtte föltettem a húslevest,meg a húst sütni,elmentettem a két vesét,meg a velőt,hogy másnap megcsináljam.nem is értem,az anyámat nem is érdekelte.
Gondolom, abból az anyagból volt, amiből azok a régi fajta palacsinta sütők, meg fekete tepsik készültek.
Én disznó öléskor ha úgy alakult, bizony a tálat és a nagykést is kézre adtam a böllérnek... már csak azért is, hogy minél kevesebb ideig szenvedjen az a jószág, másrészt, nehogy közben valamelyik "fogdmegember" megsérüljön. Ha már egyszer rászántuk magunkat, essünk túl a legnehezebbjén mielőbb.
nekünk volt ,talán 6 lyuk volt benne,én nem tudom mifenéből volt,én inkább 10 éves koromtól a disznóvágásnál segítettem.persze addig befogtam a fülem,ki sem mentem,csak utána,mikor már pörkölni kezdték.
Igen, de ezt sűrűbbre kavarjuk, és evőkanállal szaggatjuk bele az olajba. Kb. nokedli-sűrűség, csak ugye abba nem megy a tej. Édesanyám a só mellé egy kis cukrot is kavart bele, én nem szoktam. :))
2 tojással indítok, és a liszttel együtt fél csomag sütőport is belecsempészek, ettől aztán olyan kis ritka, levegős puffancsok sülnek... hét nyelven beszélnek.
Akkor ez olyan, mint a palacsinta? Ugyanezek kellenek abba is.
Mi mindig lábasban (olajban, zsírban) sütöttük. Tojás, tej, liszt, pici só, én szoktam bele egy kis sütőport is. Majd a végén aki akarja sósan eszi, aki akarja (fahéjas, stb.) cukorba mártja.
Még anyukámtól hallottam azt a szót, hogy tarkedli, és azt, hogy van tarkedli sütő is. Ő se csinált soha, én sem, és nem is ettem.
Ma banános lepénykéket sütöttem. Összetört érett banán, tojás, rizsliszt, semmi cukor. Serpenyőben sütöttem.
rossz helyre születtem,az anyám odavolt az édes tésztákért.én inkább ettem egy zsíros kenyeret.
Ma kavartam tarkedli tésztát, abba forgattam meg az eredetileg rántani tervezett karfiolt. És utána a többi masszát tarkedliként sütöttem. Mint egy kisámfázott cipellő, úgy érzem magam. :))
borzasztó drága.valahol olvastam,talán Márainál,de nem biztos,egy gyerek utálta a kelkáposztát,aztán mondták,hogy a kínai császárok kedvence volt.utána bizonyos nosztalgiával ette.akkor biztos Márai volt.
Jól hangzik ez is. A kelkáposztát én is nagyon szeretem. Sokszor csináltam rántva, az elmúlt nyáron olyan drága volt, hogy kimaradt a sorból.
én is ritkán veszek.a jénai alját,oldalát azzal szoktam kibélelni,a csirkemellnek ad legalább valami ízt.a vejem nemigen szereti a csirkét,de mivel nem válogatós megeszi.a lányom a felső combot szereti,azt ki szoktam csontozni.a kedvence a kelkáposztás csirke,bár a kelkáposztafőzelékkel világgá lehetett volna üldözni.a csirkét megsütjük ,szalonnával,bármivel,amit szeretünk.a kelkáposztát megfőzzük.bár Horváth Ilona szerint a húst apróra kell vágni,én szeretem,hogy látszódjék a melle,combja,szárnya.aztán a kizsírozott edényben sorba rakjuk a húst,meg a kelkáposztát,a tejfölt ne sajnáljuk tőle.ez is másnap még finomabb.
Érdekes. Még soha nem volt olyanom, hogy megkóstoljam a bacont. Ahogy elnézem a boltokban, nem más (az én szememben), mint oltári vékonyra szeletelt füstölt húsos szalonna. És ráadásul méregdrága. :))
Mustáros csirke szósz. Rizzsel, bulgurral isteni 👌
Vagy rakott csirkemell (bacon, csirkemell, sonka, sajt rétegezveésegybesütve)
én csirkemellből csak egyetlent szoktam csinálni,a rakott csirkemellet.szalonnával kibélelt jénaiban lerakva ,tojásban megforgatva,rá reszelt sajt,tetejére tejföl,meg a fedele.nem rontom el mindenféle vacak műsonkával.másnap hidegen még finomabb
szép napot mindenkinek.6 fok volt.
Szervusztok, jó reggelt, kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!
Ragut készítenék belőle:
[link]
A második sorban a 9 féle között van több is, ami megmozgatta a fantáziámat, de bátran lehet nézelődni az oldalon.
Tudom a "google a jóbarátom "...-mégsem találtam
Sziasztok ! Kérlek segítsetek,olyan csirkemell receptet keresek ,amit előző nap is meg lehet csinálni - tehát jól melegíthető ! Köszönöm
A jövő héten még akár reggeli fagyok is lehetnek, most rugja a tél az utolsókat
a jövő héten elvetek mindent,remélem jó idő lesz.aztán vagy lesz belőle valami,vagy nem.
További ajánlott fórumok: