Jó e a cumi vagy sem.....pro és kontra. (beszélgetés)
Köszönöm mindenkinek a hozzászolást/ tanácsot!!!
Sok hasznos infot kaptam. :)
:D
Ezt nem tudhatod előre....
Nekem is voltak elveim, iszonyat cumiellenes voltam,de mikor már 5. napja a melleden alszik el és rongyosra szívja a mellbimbódat, hidd el, akkor az elveidet sutba fogod dobni :)
Igen, hallgatni kell az ösztöneinkre, de vannak bizonyos babák, akik túl sűrűn igénylik a cicit... És 24órából 20at nem csünghet a melleden... Szerintem.
ez így van. tudom... fiam cumis, én viszont az ujjamat szoptam. anyum szerint semmi gond nem volt velem éjjel (na meg amikor kórházban voltam babaként, legalább ott volt... hiszen egy nővér tudod mikor adogatná a gyerek szájába a cumit!)
egyébként tényleg ronda, ha egy gyerek szájából feszt a cumi lóg. nálunk is csak alváshoz van. na jó... néha megtalálja, és akkor mint valami trófeával, járkál körbe a szobában... de ha rászólok, akkor odaadja.
"Az gáz számomra ha az utcán boltban vagy csak úgy állandóan cumizik a nagyobb gyerek:("
Tökéletesen egyetértek !!!
én sem akartam adni neki(k). Aztán a nagynál az állandó üvöltés meggyőzött:) most lesz 3 éves májusban. Alváshoz kell neki de utána el van rakva szem elől mert hisztizne érte. Nagyon pörgős ezzel nyugtatja magát. Az gáz számomra ha az utcán boltban vagy csak úgy állandóan cumizik a nagyobb gyerek:(
a kicsinek Sokáig nem kellett, aztán igen de nem maradt bent a.szájában az nyűg volt. most 10hónapos most ezzel alszik el.
Inkább ez mint az ujja . Meg különben is le fog szokni róla ez nem akkora katasztrófa de ez és pont olyan mint a többi gyerek kérdés te látod őt és ve döntesz .
de halkan súgom: ha megtalálja az ujját, inkább az, hiszen az mindig kéznél van, megtalálja, míg a cumit még egy év után is gyakran neked kell keresni az ágyban, és visszaadni a gyereknek (ilyenkor lesz teli az ágy cumival... :))
ja és egyébként vagy az ujj, vagy a cumi.
amelyik baba az ujját szopja, nemigen fogadja el a cumit. és fordítva is igaz: cumis baba nem fogja a cumit az ujjával pótolni.
a cumizó babák körében sokkal ritkábban fordul elő a sids!!!
és hát cumizó felnőttet még nem láttam... szóval valamikor mindenképpen leszokik róla :D
Mind 3 gyermekem cumizott , nem is akármeddig ..
Gyönyörűek, hibátlanok és szabályosak voltak a tej fogaik is és már a maradandóak is .
Fiam cumizott, majdnem 4 éves koráig, a tejfogai nem estek ki, mellettük nőttek a maradók, foghúzások, maradók is, mert nincs elég hely nekik, 2év állandó fogszabályozó később. De ennek valószínűleg semmi köze a cumihoz.
Lányom nem cumizott, nem szopta az ujját, fogcsere teljesen szabályosan zajlott, de azért alig észrevehetően csámpásak a fogai.
Ez inkább genetika.
A 11 hónapos Fiam csak elalváshoz használja, napközben egész nyugodtan elcsatangol mellette, abszolút nem igényli. Kisebb korában egyáltalán nem kellett neki, kiköpte. Mióta aktívan mászik, jön-megy egész nap, azóta úgy látom szüksége van erre a nyugtatóra, hogy ki tudja kapcsolni magát, és megnyugodjon.
Mindenkinek szíve joga eldönteni ezt, és sokszor valóban a gyerkőc dönt.
Szerintem nem csak a cumizást, sok mindent túlzásba visznek a gyermekgondozásnál, a szoptatástól elkezdve a "hol aludjon a gyerek"-ig mindent.
Szerintem nagyon felfújják már ezt a dolgot,én nem értem mire ez a cumi ellenesség amit manapság nyomatnak mindenhol.
Az én lányom cumis.Csak alváshoz használja,illetve kocsiban.Könnyebben elalszik tőle.Mikor nagyon nyűgös is a szájába adom,de ez ritka.Jó dolognak tartom,nem tudom mennyit aludnánk nélküle...
Én ugyanúgy voltam, mint az egyik hozzászóló. A gyerek szinte napi 23 órát a cicin lógott, benyomtam a cumit a szájába. Sajnos ő cumizavaros lett, pár nap után el is vettem tőle a cumit és csak iszonyat kínlódás árán tudtam helyrehozni a dolgokat. Viszont most 14 hónapos és még mindig cicizik, de már csak cumizik a cicin. Erről nagyon nehezen tudom leszoktatni.
A fogai már most csámpásak, pedig szinte alig cumizott pár napot, így nem tudom lehet-e erre fogni egyáltalán a fogak csámpásságát.
:) nálunk is az ujj mellett döntött a gyerek; viszont érdekesen a középső és a gyűrűsujját szopja egyszerre miközben a mutató- és kisujjal simogatja az arcát.
Ujjszopás hátránya: lövésem sincs hogy szoktatom le róla, a gyerek keze enyhén szólva nem mindig tiszta és a nyálas ujjaival nyomot hagy minden felületen.
Cumit viszont sosem szerette.
A fogorvosunk szerint inkább cumi ,mint ujj szopás .
Az ujj szopásnál a felső fogsort kifelé nyomja ezáltal deformálódhat ,mint ahogy a szopott ujj is elvékonyodik .. mivel az ujja mindig kéznél van sokkal nehezebb lesz leszoktatni majd később róla . A ma kapható cumik többsége már úgy van kialakítva ,hogy fogszabályzók azaz kevesebb az esély a fogak deformitására . Ami a cumi ellen szól az a szájpenész , mert cumizó gyerekek hajlamosabbak rá , és a nyűg a " jaj elveszett a cumi" kapcsán :) Amúgy cumi kérdést a gyerek dönti el leginkább, mert van amelyik nem fogadja el a cumit .
szerintem a gyerekek nagy része igényli azt a fajta önmegnyugtatást, amit egy cumi vagy az ujja szopogatása nyújt. a cumi előnye, hogy megfelelő korban el lehet venni, míg az ujját nem. a hátrány, hogy elveszik, leesik stb.
egyébként nekem a lányom nem akarta a cumit, viszont az ujját szopja, tehát ő döntött.
További ajánlott fórumok:
- "Normál étrend" kontra életmódváltás. Tényleg drágább az utóbbi, vagy ez csak kifogás?
- Szerelem avagy a valóság kontrája
- Új ptk. avagy házasság kontra bejegyzett élettársi viszony!
- Érzelmek és vágyak ---- kontra józan ész... és a nehéz döntés
- Internetes randi, avagy átverések kontra igaz szerelmek
- Apa kontra anya, avagy szigorú az engedékennyel!