Miért nem voltam alkalmas számlálóbiztosnak? (tudásbázis kérdés)
A „nem igazán működik”
- náluk azt jelenti, hogy a „nagy érdeklődés”, a „terheléses támadás”, a telekom az oka a fennakadásoknak.
- a számlálóbiztosoknál azt jelenti, hogy égnek az adatszolgáltatók előtt, plusz egy rakás idejük elvész.
Ezt gyanítottam a legelejétől. 21-én kaptunk egy levelet:
„A KSH ajánlása a mai napra a következő - tekintettel arra, hogy az alkalmazás még nem igazán működik megbízhatóan, - a számlálóbiztosok lehetőség szerint csak a címek bejárásával és azok validálásával foglalkozzon. A kérdőíves adatfelvételezést lehetőség szerint próbálja másik időpontra ütemezni.” Majd követte egy rakás hiba felsorolása, a legvégére írták az egyik legdurvábbat: "A felfüggesztés per-pillanat nem működik, felfüggesztés gomb megnyomásával a rögzített adatok elvesznek, így egyelőre ne használják!"
A felfüggesztés az online kitöltésnél se működött. Egy ismerősöm (szintén a programozáshoz is értő informatikus), aki az anyukájának akart segíteni, szentségelt, mert elhitte, hogy a hiányzó adat bekérése után folytathatja. Nem, kezdhette elölről.
A KSH beismerte, hogy a „mű” finoman szólva is hagy kívánnivalót maga után, de előtte megpróbálta a telekomra kenni a hibákat. (Na jó, a telekom se tökéletes, de ők legalább nem mutogatnak másokra, hanem hanyatt-homlok rohannak javítani.) Ez a „terheléses támadás” a legcukibb: mintha nem remélhették volna, hogy sokan minél előbb túl akarnak jutni az adatszolgáltatáson.
Miután már 4-5 illetékesnek belengettem, hogy mivel 20-a óta nem sikerül belépnem, visszaadom a megbízást, ma délelőtt barkácsoltak valamit a belépési név-névjelszó párossal. Néhány címet tudtam ellenőrizni; de még mindig nem vagyok biztos abban, hogy végigcsinálom ...
Nekem az tetszett legjobban, hogy másik számlára kellett könyveli a tenyészállatokat a többi állattól. Sertés, ló, stb. esetében nincs is gond. De volt egy méhész ügyfelem. A méheknél az anyakirálynő a tenyészállat, viszont a méheket nem db-ra árulják, hanem kaptár-áron. Meg kellett volna valakinek számolni, hogy az adott kaptárban összesen hány méhecske lakik ahhoz, hogy az anyakirálynő értékét ki tudjam számolni!
Én is elküldtem egy állásfoglaló kérő levelet nekik, de a mai napig nem válaszoltak. :))
Azt lehet prezentálni, hogy akinél van net, az se tud belépni a megküldött adatokkal; ahogy pl. én se. Másoknál más, tucatnyi féle baj van, hallottam, ahogy zsongott a vonal.
Sikerült ezt az alkalmazást (is) telerakni tankcsapdákkal; ami biztosan nem esett nehezükre a kanfasztikus fejlesztőknek. Már két érintettnek is belengettem: fontolgatom a megbízás visszaadását. Érezhető rémülettel a hangjukban kérték, hogy ne tegyem! Persze, mert akkor nekik is ukázba adják a terepmunkát, aztán talpalhatnak az otthonuktól 10-20 km-re. Azzal a feltétellel vállalkoztam, hogy a legtávolabbi cím a lakásomtól max. 500 méterre lehet.
Gyanítható volt, hogy lesz kupleráj, de arra a legvadabb rémálmaimban se gondoltam, hogy ekkora. A KSH ma 10:31-kor megküldte a számlálóbiztosi alkalmazáshoz a felhasználónevet és az egyszeri belépésre alkalmas jelszót (ami ugyanaz, mint ami a gyakorlófelülethez kellett 😁), de minek? Már nem csak a számlálóbiztosi, de a gyakorló alkalmazás se érhető el. Az e-mailt megválaszoltam: „T. KSH! Meddig szórakoznak még velünk? 😠 Nem érhető el az apn.nepszamlalas2022.hu oldal.”
Válasz természetesen nincs. Az önkormányzatnál az informatikusok tehetetlenek. Azt mondták, 13 órára megy hozzájuk egy KSH-s „szakember”, aki tud, menjen oda reprezentálni a problámát, a hibát, ami ráadásul mindenkinél más és más. Aki elmegy (én nem vagyok hajlandó), annak nem kell asztalt borogatni, azt megoldják ők. 😀
"vicces" üzenet érkezett 15 perce:
Tájékoztatom továbbá Önöket, hogy várhatóan ma éjjel érkezik meg a terepmunkához használandó alkalmazás belépési kódja.
Eddig sem volt időben kész minden, úgy hogy mit lehet várni ezek után ?
Jesszus anyám!Na ez van akkor,amikor egy “okos” az íróasztal mögül intézkedik olyan dologban,amiről a gyakorlatban lövése sincs.
Az a vizsga pedig nem volt annyira nehéz.Mondjuk élesben tölteni egyszerűbb szerintem(mondom ezt most😄)Meg szerencsémre ez egy kis város,kb.ismerem az utcákat meg az ott élőket.
Most beszéltem a területi informatikussal. Nem tud segíteni, mert a körzeteket a KSH nyomtatta ki és küldte el az önkormányzatokhoz papíralapon. A címek háztömbök szerint sorakoznak, ezért van az, hogy az utca páros és páratlan oldala más-más körzetbe esik. Vagy egy olyan hosszú utca címei, ahol nincsenek szemben házak, a keresztutcák által határolt tömbök szerint esnek 3-4 körzetbe.
Kívánom, hogy akik ezt így találták ki, legyenek beosztva terepmunkára! Kevesen jelentkeztek számlálóbiztosnak, a jelentkezők egy része pedig nem tudta teljesíteni az e-learning vizsgát, ezért több felülvizsgálónak is mennie kell. Na, őket nem irigylem!
Megy radai rosseb kétszer.A nagy (ki)oktatáson még azt mondták,hogy a papír címjegyzék csak segédlet.Most meg menjek címet ellenőrizni papír alapon?Kicsit ellentmondásos.
De nem tartom valószínűnek,hogy kitolják majd 4nappal nekünk is…
További ajánlott fórumok:
- Népszámlálás. Te melyiket választod: internetes válaszadás, vagy számlálóbiztos?
- Népszámlálás 2011-Jelentkezett valaki Számlálóbiztosnak?
- Miért gondolják a munkáltatók, hogy a 40 év felettiek nem alkalmasak az általuk hirdetett munkakör betöltésére?
- Volt már valakinél számlálóbiztos? (mikrocenzus 2016)
- Nem szégyellem, hogy a népszámláláson számlálóbiztosként...
- Sziasztok ! Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy energiatakarékos izzó, mely energiaszabályozásra nem alkalmas, miért nem működik így?