Ismerjük meg a licsit (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Ismerjük meg a licsit
A licsi Dél- Kínából származik és valószínűleg már 3000 éve termeszik Kelet- Ázsiában. Mivel a gyümölcs csak nagyon későn terjedt át Ázsiából más földrészekre, a legtöbb európai csak konzerv formájában ismerte. Csak mindössze 25 évvel ezelőtt kezdtek el más kontinenseken is licsit termeszteni.Termesztés
Ma licsit számtalan szubtrópusi országban termesztenek, Kína mellett Japánban, a Hawaii- szigeteken, Madagaszkár és Réunion szigetein, Dél- Afrikában, Kenyában, Braziliában, Ausztráliában és Floridában. A licsi nem utóérő gyümölcs, ezért érett állapotában szüretelik, és repülőn szállítják. Faládákban kell tárolni, és elég levegőt kell eljuttatni hozzájuk; zárt papírdobozban ugyanis könnyen megpenészedhet.
Import
Októberben Mauritius szigetéről, november és december között Madagaszkárról. Novembertől februárig Dél- Afrikából, márciustól májusig Tájföldről, szeptembertől novemberig Izraelből.
Termés
Ehető:
a gyümölcshús.
Élvezhetetlen:
a héja és a magok.
Illat:
mint a rózsáé.
Íz:
lágy, édes, enyhén savanykás.
Mérete:
2,5 - 4 cm nagyságú.
Forma:
oválistól kerekig.
Héja:
zsenge, de kemény; cseresznyepirostól pirosas- barnáig; egy vékony réteg apró, tompa tüskével.
Gyümölcshús:
mint a gyöngy, tejfehér színű, nagyon lédús, a gyümölcs belsejében egy kb. 2 cm nagyságú, nagyon kemény mag található.
Érett állapotban:
a héj egyenletesen pirosas színezetű.
Túlérett gyümölcs:
a héja sötétes színű lesz, majdnem feketés- barnás, a gyümölcs kezd erjedni.
Éretlen gyümölcs:
savanyú, vagy egyáltalán nincs íze.
Licsis fagylalttorta
Hozzávalók:
1 liter egyszerű fagylaltkrém
20 ml cukor
130 g vaj
0,5 liter aprított gabonapehely
0,5 l magozott, hámozott licsi
A fagylalt legyen majdnem folyékony, ezért vedd ki 1-2 órára a hűtőből.
Keverd össze a cukrot, az olvasztott vajat és a gabonapelyhet egy nagy edénybe.
Oszd szét három részre. Az első részt helyezd 22 cm-es tortaformába.
Keverd össze a fagylaltkrémet a licsivel.
A fele licsis keveréket kapard a formába, majd erre kerüljön a második rész gabonapelyhes keverék.
Tetejére a maradék fagylatkrém és gabonapelyhes keverék kerüljön.
Takard le sütőfóliával és fagyaszd meg.
A magyaros ízek kedvelőinek
Licsi sertéskarajjal
Hozzávalók:
4 szelet kicsontozozz karaj, olaj, só, paprika, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál tejföl, 1-2 evőkanál konyak, vaj, 1 konzerv licsi
Egy ovális tálra burgonyapürét helyezünk. A húst kevés olajban kisütjük, a burgonyára tesszük. A serpenyőben csipetnyi pirospaprikát, citromlét tejfölt, konyakot, vajat és annyi licsiszirupot hevítünk, hogy híg mártást kapjunk. Ebben a gyümölcsöt megforrósítjuk és az egészet a húsra öntjük.
A [link] címen egzotikus növényekről, termesztésükről, receptjeikről kapunk tájékoztatót gazdag linkanyaggal.
:DDDDDD
Te kis élelmes!;D
Na, akkor a páromat ráuszítom, hogy nézegesse a Plusban. Lidl sajnos messze van, de azt meg atyámra bízom :D
Szerintem tök jó lehet olyan helyen élni, ahol annyi féle és olyan árú gyümölcs van, h el lehet rajta hetekig éldegélni. Nekem csak banán, narancs,alma jut, de ez is rohadt drága olyan mennyiségben, ahogy én eszem:S Én kezdem is unni. (kivéve a gyümisalit azt nem lehet megunni)
Képzeljétek egy ismerősöm mesélte, hogy amikor hónapokat töltenek Sri Lankán ott nyers halon, és gyümölcsön élnek a két gyermekkel együtt... általában.... ( a mama ezt tartja helyesnek!)
Ott a licsit fillérekért meg lehet venni.. az ára itthon tényleg húzós... enyi lenne a szállítási költség???
Pedig a Plus-ban szokott lenni. +a Lidl-ben is.
Kapható konzerv formájában, másnem próbáld ki azt.
Hát én is meg kóstoltam, de egyáltalán nem hasonlított a bodzára, de semmi más gyümölcsre sem! Állaga olyan, mint a szőlő de az íze...:(
a csigáim szeretik! Így nem veszett kárba amit vettem!:)
Sziasztok!
Érdekes, hogy mindenki más ízét érzi, én pl. megesküdtem volna arra, hogy olyan az íze mint a bodzának! :) Igaz csak egyszer ettem, mert kiderült allergiás vagyok rá, rettenetesen fájt a hasam és majdnem megfulladtam tőle!:( Jó nagy szuri lett a vége! Pedig nagyon finom !!
Hát lehet,nem lenne jo kifogni pl es hanyasizut :))fúj...
én szeretem a kivit,ugyhogy nekem izlett.De inkább szőlőre hasonlit.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan folytatnád? Az sem baj, ha nem úgy ismerjük
- Az a bizonyos karmikus találkozás - Láthatjuk előre? Lehet rá készülni? Miről ismerjük fel?
- Hogyan ismerjük fel elsős korban a d-b betűket?
- Hogyan ismerjük ki a férfit 10 perc alatt?
- Kedvenc gyerekeknek szóló dalod? (Halász Juditon kívül, őt ismerjük és szeretjük)
- Tök furcsa, hogy ezzel a lánnyal mióta ismerjük egymást sosem...