Ismerjük meg a licsit
A növényt főleg Dél-Kínában termesztik, de ma már a világ számos helyén ültetik, pl. Új-Zélandon, Ausztráliában, Latin-Amerikában, Hawaii-n. Igényes növény, mert csak a humuszos talajt és a sok vízzel ellátott talajt szereti.
A licsi 10-30 m magas, terebélyes koronájú fa, amelyen a levelek 15-20 cm hosszúak, alakjuk hosszúkás vagy lándzsa formájú.
A virágzatok hosszúak, sárgás színűek, rengeteg apró virággal. A sok virágból csak kevés termés fejlődik, és a legtöbb még ezek közül is az érés előtt lehullik. A virágokat a rovarok porozzák meg.
A licsi termése gömbölyű vagy ovális, kb. 2,5-4 cm -es, egy-két dekás. A termés héja vékony, de kemény, vörös és kicsit pikkelyes felszínű. A héj alatt található az ehető, üvegesen fehér vagy vöröses színű, leveses, édeskés-savanykás, zamatos gyüölcshús, amely fekete vagy sötétbarna magot vesz körül. Erről a magról vagy pedig ivartalanul is szaporítható. A fákat nemigen kell metszeni, és különösebb gondozást sem igényelnek. Fajtától függően úgy 5-10 éves koruk körül válnak termővé, éves terméshozamuk elérheti a 120 kg-ot is.
A héj és a mag eltávolítása után nyersen fogyasztható gyümölcs kicsit az ananászhoz hasonló ízű.
A licsit salátákhoz, desszertekhez és süteményekhez is használhatjuk.
A licsi hűtve körülbelül egy hétig fogyasztható, ezután elveszti a színét és jó minőségét.
Vannak országok, ahol jégkrémet is készítenek belőle. Kínában és Japánban aszalva a teához fogyasztják. A levéből üdítőitalt és bort is készítenek, de likőr is készül a licsiből. A virágját, termését, levelét, kérgét, gyökerét a gyógyászatban használják. Állítólag jó hatással van a bélműködésre, a húsa fájdalomcsillapító hatású és a belőle készített tea jó hasmenés ellen.
Magas a C-vitamin tartalma. B1 vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is.
Régebben nálunk eddig csak konzerv formájában lehetett kapni, de mára már friss változatban is beszerezhető. Természetesen külföldről importálják, Dél-Afrikából, Tahiföldről, Madagaszkárról.
Zárásként, íme két recept licsivel, egy leves és egy desszert:
Édes avokádókrémleves licsivel:
Hozzávalók:
2 kis avokadó,
1 kiskanál vaníliaaroma,
250 ml frissen facsart narancslé,
250 ml édeskés fehérbor,
1 licsi konzerv,
3-4 evőkanál méz,
125 ml szénsavas ásványvíz.
Elkészítés:
Vágjuk félbe a gyümölcsöt, és hámozzuk meg. Vágjuk fel a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Turmixoljuk össze a vaníliát, avokadót, narancslevet, a bort, a licsit a levével, és a mézet. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. Ásványvízzel tehetjük habosabbá, könnyebbé.
Licsi puding:
Hozzávalók:
babapiskóta
0,5 liter hámozott, szeletelt licsi, amit éjjelre brandybe áztattunk
3 dl tejszínhab
Elkészítés:
A piskótát lerakjuk egy üveg, vagy másmilyen, szép formába. Belekeverjük a licsit a tejszínbe, majd ráöntjük az előkészített piskótára. Jól behűtve fogyasztható.
Írta: tinendo, 2009. február 28. 11:03
Fórumozz a témáról: Ismerjük meg a licsit fórum (eddig 33 hozzászólás)