Időszakos böjt... ki csinálja? Tapasztalatok? (beszélgetős fórum)
Nyitottam egy új fórumot:
Aki úgy gondolja, hogy velem együtt szeretné tovább folytatni, szeretettel várom.
Már megint provokálsz!
Senkit nem akartam meggyőzni semmiről. A tapasztalatomat írtam le az uborka tartósításával kapcsolatban, és hogy hogyan szeretem.
Semmi gond a hozzászólásoddal, nem kell bocsánatot kérned. Minél többen, annál jobb.
Ugyanis te a fejes saláta tartósítási módjáról írtál, arról írtál, milyen tapasztalatot gyűjtöttél ezzel kapcsolatban.
Nem azon igyekeztél, hogy meggyőzz bárkit is az uborka "helyes" tartósítási módszeréről.
És azért a kettő között lényeges különbség van!
Maradj is, ha kedved tartja, ami történt, ahhoz a te hozzászólásodnak semmi köze.
Nem erről van szó, én nagyon szeretem frissen.
Csak azért írtam róla, mert a fagyasztásával melléfogtam.
Egyúttal töredelmesen bocsánatot kérek, amiért hozzászóltam a témához - illetéktelenül.
Több mint 3 évvel ezelőtt kezdtem el próbálgatni ezt a fajta életmódot. Persze eltelt néhány hónap, mire belejöttem. Határozottan jobban érzem magam.
Ma találtam ezt a cikket. Aki esetleg azért kattintott erre a fórumra, mert érdeklődik a módszer iránt, ezt is olvassa el:
Úgy néz ki, hogy a mai napom igazi böjtös nap, bár még elvileg lesz lehetőségem javítani rajta.
Ebéd után szokás szerint ledőltem egy kicsit kipihenni az étkezés fáradalmait, és mint utólag kiderült, jó másfél órával később ébredtem, mint szoktam!
Elaludtam a délutáni uzsonna-időt is! És az az érdekes, hogy nem is hiányzik. Bár 17,30 körül szoktam vacsorázni, és este 19,00-ig tart az ablakom, majd látom, hogy vacsi után még valami apróságot elrágcsálok-e, vagy mára marad a két evés. :))
Az uborka fagyasztásból kiengedve elmegy salátának, olyan mint mikor lesózod frissen és kiengedi a levet. Megfonnyad, mert a rostjait szétszaggatja a fagy. Ehető, de azért a frisstől nagyban elmarad.
Almát is aszalok szeletekben, kis fahéjjal megszórva, de azt nem fagyasztom. Megaszalom a datolyaszilvát is, mert az meg fagyasztva nem jó.
Igen, a blansírozás jó módszer.
Nálam zöldség nem nagyon fér a fagyóban. Zöldbabot üvegbe teszek el. Nálam a málna, földieper, a szeder és a füge fogja a legtöbb helyet. Kevés helyet tartok fenn arra, hogy ha zsemlét sütök azt berakhassam, vagy a lángostésztát hogy ne falhassam fel az egészet egyszerre, és ha akciós csirkehúst kapok, abból tehessek be. Ma éppen a Pennyben kaptam csirkecomb filét akciósan.
Ami nekem nem vált be, az a fejessaláta lefagyasztva... :-)
Uborkával nem próbálkoztam.
A füge tényleg mennyei, jól írja Judit, és az aszalt almának sincs semmi baja.
Valószínű kétfelé fogom venni: az egyik felénél megvárom míg kienged. A másik felét belerakom egy tésztaszűrőbe, és meleg vizet öntök rá, amitől hirtelen eltávoznak belőle a jégkristályok. Arra leszek kíváncsi, ezzel a módszerrel milyen lesz? Próba, szerencse. :))
Egyébként, amikor még anno az uborkát először megsóztuk, állni hagytuk, kicsavartuk, és utána tettük a cukros-ecetes salátalébe, már ezek után sem volt annyira roppanós, mint totál-nyersen.
Blansírozással szoktam enyhíteni azokat a "tüneteket", amelyekről írsz. (Pl. a zöldbabon meg se látszik így, ha kiolvasztják.) A sárgarépát, zöldséget főzésre használom, annak nem árt, ha nyersen kerül a fagyra. S nincs gond a kompótnak szánt gyümölccsel se, mert azt úgy teszem bele a forró vízbe, hogy még fagyos. A spenótot, sóskát konyhakészen fagyasztom kiporciózva.
Nekem főleg ilyesmivel telik meg a fagyasztóm.
Én már próbáltam zöldséget fagyasztani minden félét évekkel ez előtt. -18 fokon. Fagyasztás közben a zöldségek víztartalma kristályosodik, a jég mint tudjuk tágul. A növényi rostokat tönkreteszi, ez által azok kiengedéskor lágyak, lesznek, a felolvadó folyadék bennük löttyedtté teszi a zöldséget. Hogy ezt kiküszöböljem a paradicsomot jó félig megaszalom, és a fügét is. Bár az ízük nem lesz teljesen olyan mint a frissé, a paradicsom pláne nem, de a füge mennyei finom.😀
Az üzletekben gyorsfagyasztott zöldségek vannak. Akkor a fagyasztás hatására nem érkeznek a jégkristályok kialakulni, ezért nem annyira lesznek löttyedtek a zöldségek mint a mi fagyasztási technikánkkal. Azért sokan tele rakják a fagyasztót ennek ellenére is nyáron babba, tökkel, paradicsommal, stb, nekik megfelel. Az én ízlésemnek nem.😀
Uborkát, paradicsomot felszeltem, egy pici sóval, cukorral megpörgettem, citromlével meglocsoltam, és úgy, lével együtt dupla zacskóba csomagolva beraktam a fagyóba.
Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle, ha kiveszem, salátaként ehető lesz-e?
Lentebb, a 307. hsz-ben írtam egy cikkről, hogy 5 féle étel napi fogyasztása csökkenti jelentősen az úszógumit, a benne levő (viszonylag magas) K-vitamin tartalma miatt:
banán, zab, uborka, paradicsom, az utolsóra nem emlékszem.
Erről beszéltünk, hogy most még uborkát, paradicsomot tudunk enni, de esetleg télire ilyesmit eltenni. Én citromlével meglocsolva, kissé savanykásan tudnám elképzelni... Erről beszéltünk Eszterrel, hogy ki kellene próbálni, lefagyasztva milyen lenne???? (Anyósomék tejföllel + fokhagymával ízesítették. Köszönöm, a fokhagymát meg alapból nem.) :))
Egyébként vettem zabkorpát, naponta egy-két evőkanállal egy kis tejbe áztatva, olcsóbb, mint az uborka, paradicsom variációk. Télen biztos.
Itt nem par.léről volt szó (ha esetleg vissza olvasnátok!), hanem vegyes uborka+paradicsom salátáról!!!
Azért is írtam, ha ezeket blansírozza, és üvegbe rakja télire, nem igazán tudom elképzelni, hogy mi lenne abból, és hogyan állna el csak úgy, hónapokig.
Régen pont így csináltam. Illetve paszírozás gyanánt paradicsom darálón ledaráltam. Külön ment a héj, mag a húsától, levétől. Aztán már 3. éve hogy tönkrement a darálóm, azóta egyszerűen leturmixolom, felfőzöm, forró vízbe állított üvegekbe töltöm, abban hűl ki és kész van.
Erős a turmixolóm, alig marad egészben mag, héja meg semmi. Az a kis mag nem zavaró cseppet se.