Húsvéti pástétom recept
A Húsvéti pástétom hozzávalói:50dkg. liszt
50dkg. hagyma
5 gerezd fokhagyma
80 dkg. marha máj
10 dkg. csirke máj
só
bors
1 teáskanál majoranna
1 tk. kakukkfű
25dkg. vaj, vagy margarin
2 tojás
2 tojás sárgája
1,25dl. tejszín
2-3 zsemle
4dl. tej
petrezselyem
6 ecetes, vagy csemege uborka
6-8 sampinyongomba
vaj és zsemlemorzsa a formához
tojássárgája megkenni
A Húsvéti pástétom elkészítési módja:
Az 50dkg. lisztből, 2 tojás sárgájából, 20 dkg. vajból, 4 evőkanál tejből egy csipetnyi sóval sima tésztát készítünk, amit hűvös helyen két órán át pihentetünk. A töltelékhez a maradék vajon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt marhamájat és a csirkemájat, s rövid ideig pirítjuk. Még forrón finomra daráljuk az egészet. Ezután összetört fokhagymával, sóval, borssal, majorannával, kakukkfűvel és apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, hozzáadjuk a maradék tejbe áztatott, kicsavart,ledarált zsemlét, a 2 tojást és a tejszínt. Ha túl lágy, egy kevés zsemlemorzsát tegyünk hozzá. A gombát megtisztítjuk és megmossuk. Egy cserépedényt kikenünk vajjal és beszórunk zsemlemorzsával. A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk, az egyik felével kibéleljük a formát, egy villával megszurkáljuk több helyen. Rákenjük a töltelék felét, beletesszük az uborkát és a gombát, rányomkodjuk a töltelék másik felét, végül a tetejére terítjük a tészta másik felét. A tetejét bekenjük tojássárgával, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200°C-on 70-90 percig sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd egy rácsra kiborítva a maradék tojással bekenjük, s még 10 percig sütjük.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: fd26a014e9, 2008. márc. 21. 07:57
A húsvéti pástétom elkészítési módja és hozzávalói.