Húsvéti koszorú recept
A Húsvéti koszorú hozzávalói:Tésztához:
30 g. élesztő
100 g. cukor
3 dl. tej
500 g. finomliszt
2 db. tojás
1csipet só
1 evk. kardamóm/mézeskalács fűszer
100 g. vaj/margarin
2db. tojássárgája a kenéshez
2 evk. pirított lapmandula
Töltelékhez:
125 g. vaj/margarin
2 evk. liszt
150 g. barnacukor
150 g, durvára vágott dió
A Húsvéti koszorú elkészítési módja:
Az élesztőt a teljes mennyiségből elvett 1 kk. cukorral és 1 dl.langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a széléről kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük. Közben a maradék tejet elkeverjük a tojásokkal, a maradék cukorral, csipet sóval, a kardamómmal és az olvasztott vajjal. A lisztben megkelt kovászhoz adjuk és hólyagosra kidolgozzuk Konyharuhával letakarjuk, langyos helyen kátszeresére kelesztjül. /35-40 perc/ A töltelékhez a vajat habosra keverjük a liszttel, a barna cukorral, végül a dióval. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, lazán átgyúrjuk,2 cipóra osztjuk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket,feltekerjük, köralakban meghajlítjuk, a két végét összenyomjuk. Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit. A koronákat a tepsibe emeljük, tetejüket,2-3 cm-ként mélyen bevágjuk, de nem vágjuk át egészen. A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomjuk. Konyharuhával letakarjuk kelesztjük /20 perc/ A sütőt előmelegítjük 200 fokra A koszorúk tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk mandulával. Forró sütőben 20- 30 percig sütjük.
Ha nagyon pirulna alufóliával letakarjuk.
A koszorúba tojásokat helyezhetünk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: anmam@freemail.hu, 2008. márc. 6. 16:21
A húsvéti koszorú elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.