Hogyan lehet jó diétás lekvárt készíteni? (tudásbázis kérdés)
Idén az epret felszeleteltem és teljesen szárazra aszaltam.Megpróbálom kávédarálóban ledarálni és sütikhez krémbe keverni.Újdonság a vákumszárított eper méregdrágán,remélem ez se lesz rossz.
A meggyel vigyázz,nehogy megpenészedjen,ha több víz marad benne.
Én befőttes üvegben tartom az aszalványokat,papírszalvétát teszek a tetejükre,legumizva.
Az én gépemben nem egyszerre van kész mind,figyelni kell,a készeket előbb kiszedem.
Én most meggyet aszaltam,egészben.Finom lett.
Sárgabarackkal is próbálkoztam már,de nem lett olyan,mint a bolti.Az íze jó,csak nagyon lapos lett.Kemény barack kell hozzá szerintem,pár pillanatra forró vízbe dobni,héját lehúzni,a magot a lehető legkisebb lyukon kivenni.Érdemes citromos vízben áztatni kicsit.
Szeretnék tanácsot kérni az aszalással kapcsolatban.
Most vettem aszalógépet.Sárgabarackom van rengeteg,ez egy korai fajta ami már érik.Hogyan aszaljam?Van valami praktikája,vagy elég megmosva,megfelezve a gép tálcáira rakni és várni a folyamat végét?
Én Dr.O. 3/1-ben zseléfixet használok lekvárokhoz,gyümölcscukorral.
Csütörtöktől lesz a P-ben diabetikus befőzőcukor.Gondolom az is gyümölcscukor.Kalória van benne,csak lassabban szívódik fel.Napi 5dkg-ot ajánlanak belőle max.
Ma megyünk a barátnômhöz, el fogom kérni tôle a lekvárok receptjeit:) Addig is egy befôtt receptet hoztam.
Őszibarackbefőtt
Az édesítőszerrel készült befőttek sajátossága az alacsony energiatartalom, amely kedvező lehet desszertként fogyasztva fogyókúrában és cukorbetegség esetén is. Mivel a befőtteket általában cukor tartósítja, ezért itt muszáj erős tartósítószert alkalmazni, mellyel sokat veszít értékéből. Gyakori fogyasztása
1 üveghez kb. 1 kg tisztítatlan őszibarack
8-9 tabletta/üveg édesítő tabletta
késhegynyi/üveg nátrium-benzoát.
Elkészítése:
Megtisztítom a barackot, felaprítom és üvegbe rakom. Feltöltöm az üveget vízzel, majd beleteszem az édesítőt és a tartósítószert. Lezárom.
Majd az üvegeket fazékba állítom, vízzel töltöm az üvegek szája alatt 2 ujjnyival.
A víz forrásától 15-20 percig forralom és a vízben hagyom kihűlni az üvegeket.
Mi az agar-agar? Hát a következő:
Az agaragar tengeri vörösmoszatokból nyert sűrítő- és zselésítő élelmiszer-adalékanyag (E406). [1] Főleg D-galaktóz cukormolekulákból felépülő hidrofil kolloid poliszacharid. A mikrobiológiai táptalajok leggyakoribb alapanyaga, de étkezési, kozmetikai és egyéb célokra is használják
Nem az én receptem,de utána olvastam,és ezt találtam.Talán tudtam segíteni.
_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._.-:
"Én is agar agarral csinálom semmi édesítőszert nem teszek bele, az üvegeket lezárva kuktában 20 percig gőzölöm így több évig eláll. Sok kis üveget töltök meg eper sárgabarack stb lekvárral. Ha kinyitom én mézet vagy juharszirupot csorgatok rá, persze lehet Canderel vagy egyéb bevált mesterséges édesítővel fogyasztani. A szilvalekvárhoz semmi nem kell csak nem tudom cukorbetegek fogyaszthatják-e?
Kb 2 kg gyümölcshöz kell egy kávéskanál agar agar. Bio boltban kapható én ott vettem. "
További ajánlott fórumok:
- Lehet céklából és tökből lekvárt készíteni?
- Miből és hogyan lehet finom, ropogós, diétás sült zöldséget készíteni?
- Milyen gyümölcsből lehet lekvárt készíteni februárban?
- Hogyan kell gyümölcslekvárt készíteni cukor ill. édesítő nélkül?
- Milyen finom diétás kajákat lehet készíteni tonhal konzervből?
- Meggylekvárt lehet készíteni?Ha igen, ki hogyan csinálnja?