Lehet céklából és tökből lekvárt készíteni? (tudásbázis)
A céklalekvárt valamikor úgy főzték, hogy az öregasszonyok összejöttek, a céklát rézüstbe rakták és állandó keverés közben jó sűrűre főzték.
Ez akár reggelig is eltartott.Aztán szilkébe vagy köcsögbe rakták.Évekig is eláll.
ha lehet, hát lehet.
De mondja meg valaki:
MINEK???
le vagy maradva :)
répából főztem narancslekvárt!
A virslit pedig ...., azt miből is készítik:))
Kínálhatjuk hideg sültekhez, sajtokhoz, túrókrémhez, de nagyon finom füstölt halakhoz kínálni. Még nem csináltam
Cukkiniből, ananászbefőtet csináltam. Az idén előszőr próbáltam, vallatáskor kiderűl, milyen lett.
Fűszeres céklalekvár
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 1 dl vörösborecet, 4 dl almalé, 4-5 szem szegfűszeg, 1 db egész fahéj, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 db babérlevél, 1 db alma, 25 dkg cukor, 1 teáskanál só, 1 csomag lekvárzselésítő (3:1)
kaldeneker.hu
Fűszeres céklalekvár:
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 1 dl vörösborecet, 4 dl almalé, 4-5 szem szegfűszeg, 1 db egész fahéj, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 db babérlevél, 1 db alma, 25 dkg cukor, 1 teáskanál só, 1 csomag lekvárzselésítő (3:1)
Főzzük meg az egész céklát, majd hűtsük le, és utána húzzuk le a héját. Reszeljük le a káposztareszelőn a megtisztított almával együtt és tegyük egy lábasba. Öntsük hozzá az almalevet, az ecetet, tegyük bele a szegfűszeget, a babért, a kétfelé tört fahéjat, az őrölt köménymagot és a sót. Keverjük hozzá a lekvárzselésítőt, majd tegyük fel főni. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük 5-6 percig, majd szórjuk bele a cukrot. Forraljuk még további pár percig, majd töltsük tisztára mosott befőttesüvegekbe. Zárjuk le azonnal, és állítsuk fejre pár percre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.
Töklekvár
2 kilónyi tököt legyalulunk, és annyi vízben, hogy éppen ellepje,egy fél rúd vaníliával,két citrom reszelt héjávalés kicsavart levével puhára főzzük. Végül ízlés szerint cukorral elkeverjük, és még kb. 20 percig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót szórunk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Ha iagzán extrát akarsz rétegezd felváltva sütőtöklekvárral, nagyon mutatós és finom.
Töklekvár
Hozzávalók:
tök, cukor, vaníliarúd, citrom, szalicil.
Elkészítés:
A fiatal, de már ropogós tököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és húsát legyalulva lemérjük. Minden kiló tökhöz egy citrom lereszelt héját, kifacsart, átszűrt levét, és kb. egy háromcentis vaníliarúd darabot adunk, és annyi vízzel öntjük le, hogy éppen csak ellepje. Jó puhára megfőzzük, majd minden kiló tökre 20-25 deka kristálycukrot szórunk. Most már kevergetve még 20 percig forraljuk, kisebb üvegekbe töltjük, és szalicillal elkevert, alkoholba mártott celofánnal lekötjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 100 percnél több
Elkészítési módja: főzés
Jellemzők: lekvár
Forrás: Magyar Konyha
Sziasztok!
Ugyan nem lekvárt, de tökből nagyon finom "ananászbefőttet" lehet csinálni...
További ajánlott fórumok:
- Milyen gyümölcsből lehet lekvárt készíteni februárban?
- Hogyan lehet jó diétás lekvárt készíteni?
- Hogyan kell gyümölcslekvárt készíteni cukor ill. édesítő nélkül?
- Eper és sárgabarack lekvárt szeretnék készíteni édesítőszerrel, hogy kell csinálni?
- Meggylekvárt lehet készíteni?Ha igen, ki hogyan csinálnja?
- Készített már valaki alma körte lekvárt? Rengeteg almám és körtém van, mi az, amit tudnék készíteni még belőle?