Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Lehet céklából és tökből lekvárt készíteni? fórum

Lehet céklából és tökből lekvárt készíteni? (tudásbázis)


2009. aug. 19. 21:54

A céklalekvárt valamikor úgy főzték, hogy az öregasszonyok összejöttek, a céklát rézüstbe rakták és állandó keverés közben jó sűrűre főzték.

Ez akár reggelig is eltartott.Aztán szilkébe vagy köcsögbe rakták.Évekig is eláll.

26. era06 (válaszként erre: 25. - Pista55)
2009. aug. 19. 21:39
ez is, az is
25. pista55 (válaszként erre: 22. - Era06)
2009. aug. 19. 21:33
Nagyon szeretem a csípős lekvárt de fokhagyma vagy vöröshagyma kell bele?
24. era06 (válaszként erre: 23. - Pista55)
2009. aug. 19. 21:27
inkább fordítva, A szalámi nyomokban húst is tartalmaz, ezért ehető. A virslit pedig a kutya is megugatja :)
23. pista55 (válaszként erre: 19. - Era06)
2009. aug. 19. 21:19
Egyébként a virslire nem mondják, hogy Pick szalámi.
22. era06 (válaszként erre: 20. - Pista55)
2009. aug. 19. 21:14
borral nem foglalkozom, de a szilvalekvárba hagyma kell és csípős paprika
2009. aug. 19. 21:06

ha lehet, hát lehet.



De mondja meg valaki:

MINEK???

20. pista55 (válaszként erre: 19. - Era06)
2009. aug. 19. 20:57
A kannás borrol ne is beszéljünk.
19. era06 (válaszként erre: 15. - KRISZTAL)
2009. aug. 19. 20:51

le vagy maradva :)

répából főztem narancslekvárt!

A virslit pedig ...., azt miből is készítik:))

18. pista55 (válaszként erre: 17. - KRISZTAL)
2009. aug. 19. 20:27
Én nem vallatnám.
17. kRISZTAL (válaszként erre: 14. - Pista55)
2009. aug. 19. 19:42
.....vagy egy próbát megér,s majd VALLATÁSKOR kiderül!?
16. kRISZTAL (válaszként erre: 14. - Pista55)
2009. aug. 19. 19:38
Ez jó!!!
15. kRISZTAL (válaszként erre: 13. - Era06)
2009. aug. 19. 19:36
ÉRDEKES!!!
14. pista55 (válaszként erre: 13. - Era06)
2009. aug. 19. 19:36
Én azt hittem az ananászbefőttet ananászból készítik.Szilva vagy baracklekvárt is tudtok tökből vagy cukiniből készíteni?
13. era06
2009. aug. 19. 19:27

Kínálhatjuk hideg sültekhez, sajtokhoz, túrókrémhez, de nagyon finom füstölt halakhoz kínálni. Még nem csináltam


Cukkiniből, ananászbefőtet csináltam. Az idén előszőr próbáltam, vallatáskor kiderűl, milyen lett.

12. kRISZTAL (válaszként erre: 9. - Era06)
2009. aug. 19. 19:21
A fűszeres céklalekvárt milyen ételben vagy ételhez használod?Ti ezt milyen formában fogyasztjátok?
11. f8db0709b8 (válaszként erre: 10. - G1977g)
2009. aug. 19. 19:08
a töklekvár magában is nagyon fini:)
10. g1977g
2009. aug. 19. 19:06
és ezeket mire lehet használni, mihez lehet enni?
2009. aug. 19. 19:03

Fűszeres céklalekvár


Hozzávalók: 50 dkg cékla, 1 dl vörösborecet, 4 dl almalé, 4-5 szem szegfűszeg, 1 db egész fahéj, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 db babérlevél, 1 db alma, 25 dkg cukor, 1 teáskanál só, 1 csomag lekvárzselésítő (3:1)


kaldeneker.hu

2009. aug. 19. 19:01

Fűszeres céklalekvár:

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 1 dl vörösborecet, 4 dl almalé, 4-5 szem szegfűszeg, 1 db egész fahéj, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 db babérlevél, 1 db alma, 25 dkg cukor, 1 teáskanál só, 1 csomag lekvárzselésítő (3:1)

Főzzük meg az egész céklát, majd hűtsük le, és utána húzzuk le a héját. Reszeljük le a káposztareszelőn a megtisztított almával együtt és tegyük egy lábasba. Öntsük hozzá az almalevet, az ecetet, tegyük bele a szegfűszeget, a babért, a kétfelé tört fahéjat, az őrölt köménymagot és a sót. Keverjük hozzá a lekvárzselésítőt, majd tegyük fel főni. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük 5-6 percig, majd szórjuk bele a cukrot. Forraljuk még további pár percig, majd töltsük tisztára mosott befőttesüvegekbe. Zárjuk le azonnal, és állítsuk fejre pár percre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

2009. aug. 19. 18:58

Töklekvár

2 kilónyi tököt legyalulunk, és annyi vízben, hogy éppen ellepje,egy fél rúd vaníliával,két citrom reszelt héjávalés kicsavart levével puhára főzzük. Végül ízlés szerint cukorral elkeverjük, és még kb. 20 percig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót szórunk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Ha iagzán extrát akarsz rétegezd felváltva sütőtöklekvárral, nagyon mutatós és finom.

2009. aug. 19. 18:57
nagyon finom:)
2009. aug. 19. 18:57

Töklekvár


Hozzávalók:


tök, cukor, vaníliarúd, citrom, szalicil.


Elkészítés:


A fiatal, de már ropogós tököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és húsát legyalulva lemérjük. Minden kiló tökhöz egy citrom lereszelt héját, kifacsart, átszűrt levét, és kb. egy háromcentis vaníliarúd darabot adunk, és annyi vízzel öntjük le, hogy éppen csak ellepje. Jó puhára megfőzzük, majd minden kiló tökre 20-25 deka kristálycukrot szórunk. Most már kevergetve még 20 percig forraljuk, kisebb üvegekbe töltjük, és szalicillal elkevert, alkoholba mártott celofánnal lekötjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


Elkészítési idő: 100 percnél több


Elkészítési módja: főzés


Jellemzők: lekvár


Forrás: Magyar Konyha

2009. aug. 19. 18:37

Sziasztok!

Ugyan nem lekvárt, de tökből nagyon finom "ananászbefőttet" lehet csinálni...

2009. aug. 19. 18:21
És ki eszi meg?:D
2009. aug. 19. 17:52
Tökböl igen,de céklára nem esküdnék:)
2009. aug. 19. 17:34
Lehet céklából és tökből lekvárt készíteni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook