Hogyan főzzünk főzeléket keményítővel? (tudásbázis)
Mindenhez lehet használni finomabb lesz mintha lisztel habarnánk lágyabb selymesseb ugyanugy kell használni mintha liszt lenne.
Csak lényegen drágább Puding alappor.
én sem próbáltam még a keményítőt de találtam egy pár dolgot róla
Étkezési keményítõ sokoldalúan felhasználható, egészséges alapanyag a konyhában:
Használható:
levesek, mártások, öntetek és desszertek sûrítéséhez
helyettesíti a rántást ételeinkben, így kevesebb zsiradék kerül ételeinkbe
sütemények, torták és egyéb tésztafélék könnyítéséhez, minõségének javításához
használatával a sütemény jobban megtartja formáját krémek, pudingok elkészítéséhez
Felhasználási javaslat:
Sütéshez: Az Étkezési keményítõt a liszttel mindig alaposan el kell keverni és át kell szitálni. A sütemények, omlettek, metéltek, rétesek, piskóták és sütõporral készült tészták minõségének javításához a receptben megadott lisztmennyiség 1/4 - 1/2-ét az Étkezési keményítõ pótolja.
Fõzéshez: Az Étkezési keményítõt kevés hideg folyadékkal (víz, leves) tejsimára keverjük és állandó keverés közben a forró ételhez adjuk, majd egyszer felforraljuk.
Fontos: Az Étkezési keményítõvel sûrített leveseket és mártásokat nem szabad hosszabb ideig fõzni, különben a keményítõ hatása csökken.
a töltött paprikát is, a lent említett főzelékeket is, és többnyire a leveseket is keményítővel csinálom
attól függ, hogy mennyi a leve, amit be akarsz sűríteni
inkább kevesebbel kezdd, még mindig tehetsz utána, ha nem elég sűrű
van, hogy elég 1-2 teáskanálnyi
kis hideg vízzel elkeverem, hogy ne legyen csomós és mehet bele a forró főzelékbe
És mennyi keményítőt használsz hozzá?
Én egyszer próbáltam, de olyan zselés állaga lett, és elment tőle a kedvem, pedig jobb lenne azzal, mint liszttel.
Szerintem finomak.
A tökfőzeléket és borsót rendszeresen keményítővel csinálom. A párom is megeszi szó nélkül, pedik neki eléggé faramuci az ízlése.
További ajánlott fórumok:
- Hozzátáplálás - hogyan lehet megkedveltetni a babával a főzeléket?
- Fagyasztott zöldborsóból hogyan lehet finom zöldborsólevest ill. főzeléket készíteni?
- Hogyan főzzek jól főzeléket?
- Hogyan kell főzeléket "önmagával" sűríteni?
- Múltkor zöldborsófőzeléket csináltam, keményítővel sűrítettem, de reggelre visszahígult. Mitől lehet ez?
- Hogyan kell Borsó főzeléket készíteni?