Fagyasztott zöldborsóból hogyan lehet finom zöldborsólevest ill. főzeléket készíteni? (tudásbázis)
így 4,5 évvel a beírások után, megpróbálom holnap :)
köszönöm :)
Olvasd el MONCSIGA recepttárából!
Isteni finom, szívből ajánlom!
Olajon megpárolni, mint Lizzyke. DE! Egészen puhára párolni - levesnek is - és felengedés után éppen csak annyi ideig főzni, míg egyet forr, mert utána keményedni kezd.
Tudtátok, hogy a tojás után a borsó is azok közé a dolgok közé tartozik, amit minél tovább főzöl, annál keményebb lesz?:)))
Kedves Zsóci!
A borsólevest én a következő képpen készítem:
Kevés olajon megdisztolom a borsót majd vöröshagymát aprítok bele és fűszerpaprikát hintek rá. Belerakom a sárgarépát, zöldséget, krumplit és felöntöm vízzel. Amikor felfőtt magikockával, sóval, őröltborssal, petrezselyemzölddel ízesítem és mikor már majdnem kész galuskát szaggatok bele.
A főzelék: Szintén olajon disztolom, cukrot szórok bele és egy csipet sót. Petrelyezsemzöldet teszek rá. Először lisztet teszek bele, kevés vizet és végül tejet.
Nekem a zöldborsólevesről a grízgaluska és a töménytelen sok petrezselyemlevél jut az eszembe:)
Olaszbarátnőm viszont egyszerűen dínszteli egy kis olivaolajon, fokhagymával, morzsolt csilivel, kis só, kis cukor, rak bele egy fél Knorr leveskockát, szór rá petrezselyemzöldet, felönti egy kis vízzel, amikor lefőtt róla, akkor kész. Nagyon fincsi, én is szoktam csinálni, akár köretnek, akár magában.
Márti féle finom borsóleves ( család kedvence)
Kiveszed a fagyott zöldborsót, pici olajon, kevés vízen fedő alatt párolod. Egy szál répát 1 szál fehérrépát darabolsz hozzá, kkanál cukor, vegeta.Rádobsz egy kanál piros őrölt paprikát, kevés lisztet( kanálnyit) és felöntöd hideg vízzel, lehet egy kis tej is a vízben, lágyabbá teszi az ízét.Mikor enyhén pöszörög és már megfőtt benne minden, rádobsz egy kis apróra vágott petrezselyemzöldet.Nyáron lehet még egy fél zöldpaprikát, és paradicsomot is beledobni.Levesbetétként a mi családunk vajgaluskával szereti. Nagyon egyszerű levesbetét.Egy egész tojás, só,ezt kikevered egy müzlis bögrében annyi vajjal, vagy margarinnal, hogy masszaszerű legyen, majd a forró levesbe szaggatod mokkáskanállal. Mikor feljöttek a galuskák a leves felszínére, kész lecsapod, pici őrölt bors esetleg egy kanálka tejföl, ízlés szerint. Fenséges és üdítő!
Szerintem csak akkor lesz fagyasztó-szagú, ha rosszul zár a zacsi, vagy túl sokáig tárolod. Segít ha átöblíted szűrőbe téve hideg vízzel felhasználás előtt.
Én fagyasztottból csak levest csinálok, azt ugyanúgy, mint a nyersből, jegesen megy a vízbe.
Ahogy néztem az itt leírtakat én kicsit másképp főzöm, talán az enyém vmi tájrecept:
csirke farhátat, leveskockát vagy ételízesítőt szoktam beletenni, és zöldpaprikát a borsón kívül, semmi más zöldséget. Nokedli megy bele még és petrezselyemzöld. Végül tálaláskor egy gondolatnyi tej.
Leves: A Fagyasztott borsót beleöntöd a fazékba, és kevés olajon répával, zöldséggel, krumplival megdinszteled. Szórsz rá 1 kanál cukrot, borsot. Amikor kiolvadt, felöntöd vízzel, ízesíted (én ízvarázst szoktam bele tenni), bele 2-3 karika zöldpaprika. ...és puhára főzöd. Van amikor csak így megesszük, de apró galuskával is finom. (vagy csipetkével:))
Főzelék: A fagyott borsót jól megdinszteled kevés olajon (hogy puha legyen), szórsz rá lisztet, cukrot, borsot, felengeded tejjel, és utána ízesíted (sózod).
A levesre és a főzelékre is szoktam apróra vágott petrezselyem-zöldet szórni, de csak akkor amikor már majdnem kész.
van, aki a főzelékhez a borsót először megfőzi, és utána sűríti... De szerintem így finomabb.
Ja, és a fogyózók cukor helyett édesítővel csinálják.:)
MI eleve fagyasztottat veszünk, azaz most evvel van tele a hűtő, még télről =O. De egész jó minőség, mert semmilyen fagyasztott ízt nem lehet érezni :).
Amúgy fagyasztott állapotban kerül a fazékba, kiengedés nélkül, és semmi extra nincs vele csinálva, ugyanúgy főzünk vele, mint a fejtettel :).
Lányok ,talán tudok segiteni:)))En a következõképpen készitem:1/2 kg fagyasztott borsóra összeapritok 1 kis fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát .Ezt az egészet együtt dinsztelem lefedve annyi vizzel és egy kevés olajjal hogy éppen ellepje a borsót.Ha a borsó fiatal ehhez eleg 15-20 perc ,aztán felöntom annyi vizzel hogy kb 2 ujjnyira több legyen benne a viz mint az egész massza.Habart rántással behabarom(viz+liszt keveréke) és a végén teszek bele 2 evk. tejfölt.
Ha levesról van szó akkor ugyanigy csinálom ,csak répát,zöldséget és 2-3 szem kisebb krumplit vagdosok hozzá és együtt dinsztelem ,felöntöm kb 1.5 liter vizzel ,teszek bele 4-5 szem szemesborsot,sót vegettát és apróra vagdalt petrezselyemzöldet- ezt nem rántom be és nem teszek bele tejfölt..Grizgaluskat szaggatok bele.
Sziasztok!
Én úgy tanultam anyukámtól, hogy a kifejtés és mosás után forrásban lévő vízben öntjük, 3 percig forraljuk, tiszta konyharuhára szedjük, hagyjuk kihűlni, végül bezacskózzuk. Ezt hívják blansírozásnak. ezzel elkerüljük, hogy fagyasztó ízű legyen. Nekem bevált.
Nekem sehogy sem sikerül eltüntetni a borsó jellegzetes fagyasztós 'illatát'. Van jó receptetek?
Tele van a fagyasztó borsóval ...
További ajánlott fórumok:
- Finom zöldborsófőzelék, de hogyan?
- Idétlen kérdés de régóta motoszkál bennem. Hogyan bontják a zöldborsót a nagyüzemekben? Miért nem sérülnek a szemek? Ki látott már ilyet?
- Konzerves vagy fagyasztott borsóból érdemes főzeléket főzni?
- Mennyi idős kortól ette meg gyereketek a zöldborsót passzírozás nélkül?
- Mennyi a főzési ideje a friss zöldborsónak?
- Múltkor zöldborsófőzeléket csináltam, keményítővel sűrítettem, de reggelre visszahígult. Mitől lehet ez?