Finom zöldborsófőzelék, de hogyan? (tudásbázis)
Úgy készítem, hogy vajon megfonnyasztom egy kicsit a zacskó fagyasztott borsót, majd forró vízzel felengedem és egy kis fej vöröshagymát teszek hozzá, plusz 2 tyúkhúsleves kockát és Deli Kát-ot. Lefedőzöm és odakészítem a habarást. Olajon egy kis kukoricalisztet elkezdek pirítani, meghintem kb 1-2 teáskanál pirospaprikával és egy pici borrsal, majd kb 3 dl tejszínnel felöntöm (literes dobozos tejszínem van, szóval csak úgy szemre öntöm hozzá). Mikor elkészül, szedek át egy kis lét a borsóról a habarásra, elkeverem, majd ráöntöm a borsóra, megkeverem, kb még fél percig lefedőzve főzöm és kész is. Nagyon szeretjük.
Van, hogy tükörtojással esszük - ha nem volt sok időm. De a nagy kedvenc ha malac pörköltöt teszünk a tetejére. :)
Zöldborsófőzelék:
Zöldborsót vegetás vízbe megfőzőm,majd rántást készítek/olaj,liszt,pirospaprika,tejföl/és berántom.Ha túl híg akkor egy kicsit még sűríttek.
Én így szoktam készíteni és nagyon finom!
Ez így igaz, ahány ház, annyi szokás. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen sok féle módon el lehet készíteni.
Én, kevés olajon, fedő alatt, sűrűn kevergetve megpárolom a borsót, amikor puha, megszórom liszttel, jól összekeverem, picit együtt párolom, hogy ne kapjon oda a liszt, majd felöntöm meleg vízzel és tejjel. Teszek bele cukrot, pici sót, ételízesítőt, készre főzöm. Ha sűrű, hígítom tejjel v. vízzel. A végén jó sok apróra vágott zöldpetrezselyemmel szórom meg.
nálunk körülményesebb: én főzöm ízesített vízben (só, cukor, babérlevél) aztán leöntöm a vizet, mikor már puha- ez sztem 20-25 perec, aztán visszateszem és felöntöm tejjel, ekkor elkezdtem a rántást-zsiradék,liszt,pirospaprika, rázuttyantom,és ilyenkor rá a bors és petrezselyem-ja, meg kihalászom a babérokat.
:)
nálunk ez a tuti
Kísérletezgess, aztán majd csak kialakul a család kedvence.
Sok sikert!
Mindenki másképp csinálja :)
Én így: borsót kevés vízzel, sóval puhára megpárolom,felöntöm tejjel. Míg felforr, csinálok rántást. ééééés az én titkom: nem cukrorral édesítem, hanem karamellt főzök hozzá :)
úúú, de rég csináltam rántott párizsit...
ez most jól jött:)
úgy látszik ez a pasiknál nagy favorit:o)
az én drágám kedvence is ez, én egyszerre 3 zacsival szoktam és pik-pakk elfogy.
Szerintem ez a tutui:) Legalábbis nálunk.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg zöldborsó
1 kis fej vöröshagyma,
2 dl tejszín,
2 dkg vaj,
pirospaprika, liszt, cukor, citromlé
Elkészítés:
A borsót a vajon megdinsztelt, kis kockára vágott hagymán félig puhára párolom, felengedem egy liter vízzel, teszek bele 2-3 kávéskanál kristálycukrot,
2-3 kávéskanál vegetát, és fedő alatt addig főzöm, míg megpuhul. Ezután rakok bele ízlés szerint pici sót.
Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró vajon zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet,
belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet pirospaprikával, majd felöntöm 2 dl tejszínnel és jól elkeverem a tűzről lehúzva.
Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon és leveszem a tűzről.
Citromlével ízesíthető. Feltétnek adhatunk hideg sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet, rántott párizsit.
akko' lehet túlfőzöd ? :o)
ami nekem új volt, a párom szülei babérlevelet is tesznek a főzővízbe, azóta én is.
ill.nekek/ünk úgy a nyerő, ha kicsit pirosas is, nem olyan hóka fehér,mint a napközis.
De itt ahányan vunk, annyifélét fogunk írni ...
Úgy látszik nagyon béna vagyok. Lehet tényleg túl sokáig főzöm. Szegény férjem kedvence ez a főzelék, de szerintem már nem mer tőlem ilyet kérni....
Bár annyira rendes, hogy ma is megette........
További ajánlott fórumok:
- Fagyasztott zöldborsóból hogyan lehet finom zöldborsólevest ill. főzeléket készíteni?
- Idétlen kérdés de régóta motoszkál bennem. Hogyan bontják a zöldborsót a nagyüzemekben? Miért nem sérülnek a szemek? Ki látott már ilyet?
- Mennyi idős kortól ette meg gyereketek a zöldborsót passzírozás nélkül?
- Mennyi a főzési ideje a friss zöldborsónak?
- A kicsírázott zöldborsóval mit lehet kezdeni? Leves lett volna...
- Mit tehetnék a zöldborsó helyére a kertben?