Idétlen kérdés de régóta motoszkál bennem. Hogyan bontják a zöldborsót a nagyüzemekben? Miért nem sérülnek a szemek? Ki látott már ilyet? (tudásbázis)
Azt egy pillanatra lobogó vízbe kell tartani, amelyikre nagyon rá van tapadva a bőre, és utána lejön róla...
Akárcsak a paradicsomnál...
Szerintem olyasmi lehet, mivel a kézmozdulatokat kell leutánoznia a gépnek, hogy pl. a cukorborsónál egy kar megfogja a borsó hüvelyt, egy másik kar lehúzza az egyik sarkától a szárát, és egy vékony kis hüvelycsík lejön vele és megnyílik a borsó hüvely, valami leszippantja róla a borsókat, és a kar az üres hüvelyt meg egy gyűjtőhelyre dobja...
A napraforgó magnál, vagy a tökmagnál meg szerintem olyan mozdulatot utánoz le a gép, mint amikor a fogunkkal összeharapjuk a tetejét, a gép is, és egy másik kar kiszedi belőle, vagy kiszippantja a maghüvelyből a magot...
Kefekötőke írta lejjebb valahol, hogy a gépek a mi mozdulatainkat utánozzák le...
Szerintem valahogy így tervezi meg a mérnök is...
A tudományos csatornákon mennek ilyen sorozatok, és ami pl. ehhez a témához kapcsolódik, az: A Mérnök szemével című dokumentum sorozat, és a Discovery Science csatornán van...
A Nationalon Geographic -, és a Discovery Channelen megy a: Hogyan csinálják, és a Hogyan készült című sorozatok mennek... Nagyon érdekesek, érdemes megnézni...
Hogy miken ráértek agylni!!!!!!!!!!!!!
Mondjuk már nekem is átfutott az agyamon,meg még egy csomó hasonló kérdés!:DDDD
A " rossz"szemek levegővel jobban töltöttek ,mint szilárddal,a mosóvíz tetején marad.
Megint csak elképzelni tudom,lehet,hogy másképp oldották meg:a lakóval töltött szemen van egy bejárat a lakó számára, amit nagysebességű optikai érzékelővel lehet érzékelni,majd egy levegőimpulzussal ki lehet "lőni",akár be lehet szippanttatni.
Egy túrórudigyárnak csináltam egy ilyen levegős kiválogatót.Egysoros vonalban szágoldottak a rudik egy szalagon,ha egy fémdetektor valamelyikben akár egy fél mm-es fémdarabot érzékelt ,egy gyors levegőköpet kiköpte a szalagról a nem odavalót.
Borsónál hogy működne az ötlet,ki kéne próbálni,aztána szalag végén még néhány néger kigúvadt szemekkel is tud utóválogatást csinálni,akár otthon a konyhában.
:-)
Köszi hosszas hozzászólásod! Már el is képzeltem...
De a rosszak és a kukacosak hogy nem kerülnek bele??? :-))))))
Konkrét nagytermelékenységű borsótisztítót nem láttam élőben,de egyedi élelmiszeripari (tejipari)gépeket,magam is agyaltam és alkottam.
Nyílván a pontos fényképére vagy leírására vagy kíváncsi gyakorlati (otthoni kisüzemi) hasznosítása céljából.
A gyakorlatban a gépek úgy "születnek",hogy valaki kiagyalja a mozdulatsorokat,majd ehhez a megfelelő hajtásokat, megfogókat,karokat,támasztókat,szeparálókat hozzáalakítja.
Következik a próba ,ami vagy azonnal a szemétbe taszítja az ötletet,vagy lehet a hibákat kijavítani,módosítani,finomítani.
Ez pénz és idő kérdése.
Jönnek az újabb műhelypróbák,újabb alkatrészek,megjelenik a megrendelő, hozza a saját termékét ,mondjuk sajtot,vagy éppen borsót és megnézi csinálja -e azt amit elképzeltek.
Most ,amikor már látszik hogy ketyeg ,hogy zörög,bújnak elő a satupad mögül a nagyon okosok,akinek önálló ötletük soha nincs.
"Ezt nem így, meg nem úgy kellett volna,másképpen is lehetne "
A gépalkotás lényege amilyen bonyolult,olyan egyszerű.
Mindig a nagymama mozdulatait kell megfigyelni és gépelemekkel leutánozni.
Maradva a kérdésnél:mit is csinál az aszony a konyhában?
Két ujjával oldalról megfogja,alulról megtámasztja,a másik kéz hüvelykújjával a borsót élénél megnyomja a megfelelő erővel és végighúzza.
A borsószemek lehullanak,a héjnak máshova kell kerülni.
Valahogy így állnék neki borsóbontó kézi készüléket alkotni.
Egyébként szimpatikus,hogy nő létedre érdekel valami hogy is működhet.
Hát nem semmi! Ez nekem nagyon "tudományos". De gondoltam hogy valami bonyolult gépezetek kellenek a borsóbontáshoz....
Az ismeretterjesztő filmeket én is szeretem, de sajnos nekünk nem sok csatornánk van.
A hogy készült?,
vagy a Hogyan csinálják?,
vagy a Mérnök szemével című dokumentumfilmekben mutatják be.
:-)))
Tudom hogy gépek bontják, de hogy ????
Hülye kérdés mi ? :-)))
További ajánlott fórumok:
- Finom zöldborsófőzelék, de hogyan?
- Fagyasztott zöldborsóból hogyan lehet finom zöldborsólevest ill. főzeléket készíteni?
- Mennyi idős kortól ette meg gyereketek a zöldborsót passzírozás nélkül?
- Mennyi a főzési ideje a friss zöldborsónak?
- A kicsírázott zöldborsóval mit lehet kezdeni? Leves lett volna...
- Múltkor zöldborsófőzeléket csináltam, keményítővel sűrítettem, de reggelre visszahígult. Mitől lehet ez?