Hurka kolbász sütés (beszélgetés)
Mi minden hurkat, kolkaszt szurkalunk.
Viz mindenhol kelzozik, ha fozol.
Szeintem nem.
A magymamam a "bolti" hurkat is jol sutotte.
Ehhez jobban ertett, mint en.
Én is sokáig ezzel küzdöttem... De Airfryerben sütve egyben marad és a bőre ropogós lesz!!!
Ez jónéhányszor működött már!
Ebből azt gondolom, hogy a sütőben a légkeverés is működhet!
Sajnos itt én nem válogathatok.
Tudod, a napokban gondolkodtam, hogy készítek hurkát is , és kolbászt is.
Mert a saját ízvilágot senki nem tudja átadni, maximum megközelíteni.
Gyerekkorom óta volt disznóvágás nálunk, hurka-kolbász töltés, sok évig a disznó saját belét vettük fel, kapartuk-mostuk, a vékonyat és a fordosat is.
Mindig hideg sütőbe tettük, megszurkáltuk (sütés közben is 1-2x), egy kanál zsír is került alá, így nem tapadt le. Volt, hogy kidurrant, volt, hogy nem. Egyébként nekem kifejezetten ízlett, ha a fodros kidurrant és ropogósra sült. Télen sok hétvégén ez volt a menü, alá vékony karikákra szelt krumplit tettünk, tetejére, a vége felé savanyú káposztát, isteni volt!
Talán az is fontos tény, hogy mi mindig megabáltuk a betöltött hurkát, azaz pár percre forró vízbe merítettük egy fém kosárral, aztán kitettünk a hosszú asztalra kihülni. Lehet, hogy a boltinál ez a lépés kimaradt. Gondolom ezzel kapott hőkezelést a bél, mert ugye a töltelék minden összetevője főtt.
Aztán már átálltunk a kocabélre (hentesnél lehet kapni), azt csak be kell áztatni langyos vízbe.
Biztos nagyban függ a bél minőségétől. Meg a hideg sütő is fontos. Én sem merem állítani, hogy ezentúl is csak olyat fogok sütni, ami nem durran ki.
Hidegen szoktátok enni? Én szeretem úgy is, hogy hidegen felkarikázom.🙂
Az az igazi finom, ami a fodros, vastagbélben van, és a bőrét is piros, ropogósra sütik.
De lehet ez az 1 órás áztatás a titok nyitja, mert a sütödékben szépen egyben maradnak.
Nem maradt így sem egyben. Már nem tudom mit nem próbáltam ki, és nem egyszer, mert ugye az egy eset, nem eset. :)
Egy órát nem áztattam szerintem.
De régen a szüleim sem áztatták sosem, és egyben maradt, aztán apukámnak is pukkadt a bolti már. Bezzeg, amit ő töltött, az nem.
Igen, egyszerre írtuk:))
Nekem nem pukkant át így, aztán lehet a bolti más. Kb. tíz éve ettem, már az ízére is nehezen emlékszem.
Milyen hőfokon sütöd és milyenbe teszed bele?
Nem szabad előmelegíteni a sütőt, max. 150 fokon sütni és előtte hideg vízben egy órát. Nekem így egyben marad.
Szerintem semmit.
Egyszer kérdeztem egy kollégát, aki készített hurkát, kolbászt, hogy süssem, azt mondta tegyek alá savanyú káposztát. És így tényleg sosem csattant szét. az ízét sem befolyásolta a káposzta, viszont a káposzta nagyon finom körete lett a hurkának-kolbásznak.
U.ez lett, ha karikára vágott krumplit tettem alá.
Csak a tepsiben, vagy edényben a tűzhelyen a hurka kidurran sajnos.