Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Finom zöldborsófőzelék, de hogyan? fórum

Finom zöldborsófőzelék, de hogyan? (tudásbázis)


1 2
33. globus (válaszként erre: 4. - Anika70)
2012. febr. 27. 22:54
Ugyanakkor a vasárnap főzött csontlevesben 3-4 óra elteltével csoda puhára főve szedem ki... :)
32. falcsy
2012. febr. 27. 22:47
Nagyon köszönöm, hogy ennyien próbáltatok segíteni!!!!!!!! :)
2012. febr. 27. 16:50

Úgy készítem, hogy vajon megfonnyasztom egy kicsit a zacskó fagyasztott borsót, majd forró vízzel felengedem és egy kis fej vöröshagymát teszek hozzá, plusz 2 tyúkhúsleves kockát és Deli Kát-ot. Lefedőzöm és odakészítem a habarást. Olajon egy kis kukoricalisztet elkezdek pirítani, meghintem kb 1-2 teáskanál pirospaprikával és egy pici borrsal, majd kb 3 dl tejszínnel felöntöm (literes dobozos tejszínem van, szóval csak úgy szemre öntöm hozzá). Mikor elkészül, szedek át egy kis lét a borsóról a habarásra, elkeverem, majd ráöntöm a borsóra, megkeverem, kb még fél percig lefedőzve főzöm és kész is. Nagyon szeretjük.

Van, hogy tükörtojással esszük - ha nem volt sok időm. De a nagy kedvenc ha malac pörköltöt teszünk a tetejére. :)

2012. febr. 27. 16:43
Én vegetát,mustárt és pirosaranyat is rakok bele plusz az enyémbe nincs tej,hanem csak tejföl+liszt.Apukámtól tanultam,és iszonyatosan finom így,nem az a snassz,ízetlen zöldborsófőzelék,mint amit addig ettem.
29. MelisUK (válaszként erre: 2. - Falcsy)
2012. febr. 27. 12:09
Úgy marad puha a szem, hogy ha fagyasztott borsót használsz, akkor addig főzöd, hogy éppencsak elkezd főni, akkor már készíted is hozzá a habarást, hozzákevered, vársz kb fél percet, majd leveszed a tűzről. Mivel én vízforralóval felforralom a vizet, amit a borsóra öntök, így nagyon gyorsan kész van, kb 8-10 perc lehet, de még lehet, hogy akár ennyi se. Pillanatokon belül kész van.
2012. febr. 27. 12:06
Friss édes borsóból vagy fagyasztott borsóból kell készíteni. A szárított nem az igazi erre a célra, a friss borsó sokszor túl későn van leszedve és már nem édes, szóval a legjobb módszer a fagyasztott borsó, ha megtalálod a kedvenced, akkor annak folyamatosan ugyanolyan íze és minősége lesz. Nekem speciell a legolcsóbb tesco-s a nagy kedvencem. :)
27. 814f8b8f23 (válaszként erre: 24. - Andee25)
2012. febr. 26. 19:13
én ugyan így csinálom. :)
26. bnedora (válaszként erre: 22. - Mmacus)
2012. febr. 26. 18:53
Én, a "csilingelős" autóról szoktam venni, eddig meg voltam elégedve vele.
25. kattyus (válaszként erre: 14. - Cucicsillag)
2012. febr. 26. 18:41
Nálunk nagy kedvenc ehhez a főzelékhez:)
2012. febr. 26. 18:34

Zöldborsófőzelék:


Zöldborsót vegetás vízbe megfőzőm,majd rántást készítek/olaj,liszt,pirospaprika,tejföl/és berántom.Ha túl híg akkor egy kicsit még sűríttek.

Én így szoktam készíteni és nagyon finom!

2012. febr. 26. 18:26
Én egy hagymát aprora vágva megdinsztelem,ráteszem a borsót,puhára párolom,majd megszorom egy kanál liszttel kevés petrezselyemzölddel és felöntöm tejjel,sürüre fözöm,sózóm,borsozom.
22. mmacus (válaszként erre: 21. - Bnedora)
2012. febr. 26. 18:25
Én is ugyanígy csinálom. Lényeg, hogy nem szabad túlfőzni, mert egy idő után megkeményedik. Nekem a L*dl-ben kapható extra zsenge zöldborsó a legfinomabb. Fagyasztott, 450g/cs.
21. bnedora (válaszként erre: 17. - Egresbokor)
2012. febr. 26. 18:20

Ez így igaz, ahány ház, annyi szokás. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen sok féle módon el lehet készíteni.

Én, kevés olajon, fedő alatt, sűrűn kevergetve megpárolom a borsót, amikor puha, megszórom liszttel, jól összekeverem, picit együtt párolom, hogy ne kapjon oda a liszt, majd felöntöm meleg vízzel és tejjel. Teszek bele cukrot, pici sót, ételízesítőt, készre főzöm. Ha sűrű, hígítom tejjel v. vízzel. A végén jó sok apróra vágott zöldpetrezselyemmel szórom meg.

20. falcsy (válaszként erre: 19. - Cucicsillag)
2012. febr. 26. 18:16
Akkor teszek vel eegy próbát. Eddig Ig...t használtam, de az ára már az egekben jár. n:(
19. Cucicsillag (válaszként erre: 16. - Falcsy)
2012. febr. 26. 18:15
akármilyen meglepő ,nekem a tacsós marad mindig puha...
18. Cucicsillag (válaszként erre: 15. - Falcsy)
2012. febr. 26. 18:14

nálunk körülményesebb: én főzöm ízesített vízben (só, cukor, babérlevél) aztán leöntöm a vizet, mikor már puha- ez sztem 20-25 perec, aztán visszateszem és felöntöm tejjel, ekkor elkezdtem a rántást-zsiradék,liszt,pirospaprika, rázuttyantom,és ilyenkor rá a bors és petrezselyem-ja, meg kihalászom a babérokat.

:)

nálunk ez a tuti

Kísérletezgess, aztán majd csak kialakul a család kedvence.

Sok sikert!

17. egresbokor (válaszként erre: 15. - Falcsy)
2012. febr. 26. 18:12

Mindenki másképp csinálja :)

Én így: borsót kevés vízzel, sóval puhára megpárolom,felöntöm tejjel. Míg felforr, csinálok rántást. ééééés az én titkom: nem cukrorral édesítem, hanem karamellt főzök hozzá :)

16. falcsy (válaszként erre: 10. - B-zs)
2012. febr. 26. 18:10
Én Jégkerteset vettem
15. falcsy
2012. febr. 26. 18:08
Nagyon jó ötleteket adtok, nagyon szeretem a f.hagymát és a babérlevelet is. Eddig úgy készítettem, hogy megpároltam a borsót egy kis zsiradékon és utána tettem rá rántást és egykis tejet.
14. Cucicsillag (válaszként erre: 11. - Kattyus)
2012. febr. 26. 18:08

úúú, de rég csináltam rántott párizsit...

ez most jól jött:)

13. bnedora (válaszként erre: 2. - Falcsy)
2012. febr. 26. 18:07
Fontos, hogy párolás után ne hideg vízzel, -tejjel öntsd fel.
12. Cucicsillag (válaszként erre: 7. - Falcsy)
2012. febr. 26. 18:07

úgy látszik ez a pasiknál nagy favorit:o)

az én drágám kedvence is ez, én egyszerre 3 zacsival szoktam és pik-pakk elfogy.

2012. febr. 26. 18:07

Szerintem ez a tutui:) Legalábbis nálunk.

Zöldborsófőzelék


Hozzávalók 4 személyre:


40 dkg zöldborsó

1 kis fej vöröshagyma,

2 dl tejszín,

2 dkg vaj,

pirospaprika, liszt, cukor, citromlé


Elkészítés:


A borsót a vajon megdinsztelt, kis kockára vágott hagymán félig puhára párolom, felengedem egy liter vízzel, teszek bele 2-3 kávéskanál kristálycukrot,

2-3 kávéskanál vegetát, és fedő alatt addig főzöm, míg megpuhul. Ezután rakok bele ízlés szerint pici sót.

Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró vajon zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet,

belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet pirospaprikával, majd felöntöm 2 dl tejszínnel és jól elkeverem a tűzről lehúzva.

Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon és leveszem a tűzről.


Citromlével ízesíthető. Feltétnek adhatunk hideg sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet, rántott párizsit.

10. b-zs (válaszként erre: 1. - Falcsy)
2012. febr. 26. 18:07
extra zsenge zöldborsót vegyél, az nem keményedhet meg. Amelyik nagyszemű, az tutira kemény marad.
9. Cucicsillag (válaszként erre: 2. - Falcsy)
2012. febr. 26. 18:06

akko' lehet túlfőzöd ? :o)

ami nekem új volt, a párom szülei babérlevelet is tesznek a főzővízbe, azóta én is.

ill.nekek/ünk úgy a nyerő, ha kicsit pirosas is, nem olyan hóka fehér,mint a napközis.

De itt ahányan vunk, annyifélét fogunk írni ...

2012. febr. 26. 18:06
Én egy csapott fakanál margarinra teszem a borsót, lefedem és a saját gőzében puhul meg. Addigra vizet melegítek, hogy majd ne érje sokk a hideg víztől a borsót, ezzel már nem nagyon kell főzni. Tejes habarással besűrítem. Só+cukor+petrezselyemzölddel ízesítem.
2012. febr. 26. 18:06

Úgy látszik nagyon béna vagyok. Lehet tényleg túl sokáig főzöm. Szegény férjem kedvence ez a főzelék, de szerintem már nem mer tőlem ilyet kérni....

Bár annyira rendes, hogy ma is megette........

6. rika
2012. febr. 26. 18:04
én nem habarom, hanem rántom. Fhagymás rántással. De tény, hogy nagyon nem mind1 milyen borsót használsz. A fagyasztott borsók között is óriási a különbség.
5. 6b006fc769 (válaszként erre: 2. - Falcsy)
2012. febr. 26. 18:03
én ált. fagyasztottat használok, nem szokott kemény lenni.
4. Anika70 (válaszként erre: 2. - Falcsy)
2012. febr. 26. 18:02
A borsó, ha sokáig főzöd megkeményedik.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook