Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogy lehet házilag mézet készíteni olcsón? fórum

Hogy lehet házilag mézet készíteni olcsón? (tudásbázis)


21. cejdi
2010. máj. 29. 19:28
A pitypang virág mikor szépen ki van nyílva,3-4marékkal le kell szedni,majd 1kg cukorral nagyon lassan főzni kell,de csak tényleg éppen,hogy gyöngyözzön .Kb 1 órát. Ha kész le kell szűrni.Utána szirup sűrűségig kell lassan újra főzni.Ha langyosra hűlt üvegbe lehet tölteni,légmentesen lezárni.Nagyon egészséges és finom. Egészségetekre.
20. df2a740c00 (válaszként erre: 13. - Szamó)
2009. márc. 5. 16:13

Szia Szamó,


honann tudod, hogy vegyszermentes a mézetek? Pl a napraforgót nem szokták permetezni?

2008. máj. 1. 19:39
Nemrég kaptam 2 kiló hajdina mézet egy termelőtől ajándékba, istenien finom...
18. Szamó
2008. ápr. 22. 21:47

Szerintem minden méznek más a zamata, attól függően, hogy milyen virágokról gyűjtötték a méhecskék.

Hogy melyik a jobb? Kinek melyik......

Én a vegyes virágmézet szeretem jobban, párom a napraforgót, kisfiam mindenevő:-))))

2008. ápr. 22. 15:41
Mi nagy mézfogyasztók vagyunk évi 12 kiló simán elmegy.. ha nem sütök semmi mézeset .De mindig ugyanott vásárolunk egy termelőtől .Egyszerre megveszek 12-14 kilót és soha nem csalodtam benne . A párom csak az akác mézet szereti , én mindegyiket szeretem .
2008. ápr. 22. 15:30

Régeben dícsérték a selyemfűmézet, vélemény? De hogy melyik a jó? passz.

Kíváncsi vagyok én is.

2008. ápr. 22. 14:40

ilyen az amikor két meéhész egymásnak esik? :)))


régiember,melyik a jó méz?én a gesztenyét szeressem :)

14. régiember (válaszként erre: 13. - Szamó)
2008. ápr. 22. 14:36
Azért azt hangsúlyozzuk ki, hogy a CUKOR ebben az esetben nem a hozzáadott répacukrot (kristálycukrot) jelenti, hanem fruktózt. Ami eredendően szerepel a mézben. Az akácméz az egyik leghitványabb fajta, de mivel alig tartalmaz fruktózt, nem is ikrásodik, cukrosodik ki. Ezért drága.. nem azért, mert oanjóóó...
13. Szamó (válaszként erre: 11. - 1a50c86bb0)
2008. ápr. 20. 20:45

Igen, méhészkedünk! Már sok-sok éve:-)))


A szilárd, szemcsés kicsapódás a mézben a cukor. Egyszerűen el tudod tüntetni: télen radiátorra teszed az üveget, nyáron meleg vízbe. Nem kell főzni, hamar felolvad.


Leghamarabb a napraforgó méz kristályosodik, de ez a méz minőségén nem ront! Sőt, van, aki úgy jobban szereti....


Ha valaki (kontár méhész) sok hasznot akar, akkor nem cukrozza a mézet, hanem sziruppal hígítja.... Ronda dolog!!!


Mi a méhész szövetkezettel vagyunk szerződésben, nagy tételben elviszik a bio mézünket. Marad azért itthon is, amit eladunk ismerősöknek. Szerencsére egyre többen tudják, hogy milyen fincsi a mézünk és garantáltan vegyszermentes! Így egyre több megy el itthon. Reméljük jó idő lesz, mert lassan indul a vándorlás: repce, majd akác, aztán napraforgó. Mi ezekre szoktunk menni. Persze van még nagyon sok féle méz: hárs, gesztenye..... Nem könnyű fajtamézet termelni, ezért drága. Kommersznek számít a vegyesvirág méz, mert általában abból van a legtöbb. Én azt szeretem a legjobban, mert nagyon finom, ízesebb, mint ami csak egy fajtából van és sokkal több féle vitamin van benne.

12. emagdi (válaszként erre: 9. - 1a50c86bb0)
2008. ápr. 20. 20:15

A mézet nem kell cukrozni. Rendes méhészek nem is teszik.

Persze a piac nagy úr, és sokan, akik hamar akarnak nagy hasznot, cukrozzák a mézüket. :(

Ez is olyan, hogy kívülről nem látszik mit veszel meg, a legtutibb az, ha ismersz egy termelőt, akiről tudod hogy tényleg minőségi mézet termel, és tőle vásárolsz.

11. 1a50c86bb0 (válaszként erre: 10. - Szamó)
2008. ápr. 20. 19:28

Akkor ti tenyleg meheszkedtek :)

Szerinted mi az a szilard, szemcses kicsapodas a bolti mezes uvegek aljan?

10. Szamó (válaszként erre: 9. - 1a50c86bb0)
2008. ápr. 20. 18:36

Erről még nem hallottam....

Olyat tudok, hogy a méheket ősszel-tavasszal etetik sziruppal (cukor+víz), ha kevés a hordás.


Mi nem adhatunk ilyet, mert bio mézet termelünk! Mi csak a mézet adhatjuk nekik vissza, ha szükséges.

9. 1a50c86bb0 (válaszként erre: 5. - Szamó)
2008. ápr. 20. 16:31
Mint mehesztol kerdezem, nem szokas mar cukrozni a mezet?
2008. ápr. 20. 16:23
Köszönöm, de én maradok a méznél. Ez pont olyan, mint a "házi" Bailys. Abból is inkább az eredetire szavazok, ha meg nem telik rá iszom vizet.
7. Szamó (válaszként erre: 6. - Emagdi)
2008. ápr. 20. 13:27

Igen, hasonló!


Én szeretem a kakaós italt is (nem írom le melyik áruházé), de tudom, hogy köze sincs a tejhez.....


Ez a recept is biztosan jó, csak ne nevezzük méznek.....


Vagy pl. vannak szeszes italok, amikre már nem merik ráírni,(tilos!) hogy whisky, pedig régen "az" volt....

6. emagdi (válaszként erre: 5. - Szamó)
2008. ápr. 20. 13:19
ez is kb olyan, mint a tej vs. "reggeli ital"
2008. ápr. 20. 13:08

Én is elolvastam. A mézhez köze sincs! Lehet, hogy nagyon hasonlít hozzá, lehet, hogy az íze is olyan, lehet, hogy olcsó, lehet, hogy egészséges, nade ne hasonlítsuk már a mézhez!

Ha ilyen egyszerű lenne mézet készíteni, akkor nem kerülne az eredeti, méhekkel készíttetett méz kilója 1000,-ba!


"egy méhész"

2008. ápr. 20. 13:03

Maria Treben könyvben benne van, állítólag, olyan mint a méz, ízre, és ott írja, hogy egészséges.


Nem tudom mi a neve, de nem méz.

2008. ápr. 20. 12:43

szia! megnéztem, de igazából amit írsz az virággal ízesített cukorszirup szerintem:)))

a mézet a méhek készítik:)

2008. ápr. 20. 11:40
Megtalal;jatok a recepteimnel!JOegeszseget!!!!!
2008. ápr. 20. 11:39
Leirtam a mez kesziteset hazilag most van itt az idelye, probaljatok ki telen jo lesz enni es sutni is, es olcso!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook