Hogy lehet házilag túrót készíteni? (tudásbázis)
Régebben az aludt tejet felforraltuk, majd leszűrtük, és ami a szűrőben maradt, ráfogtuk, hogy túró.
Nem ajánlom, nagyon savanyú és rossz ízű volt!
Amit leírtál az az ugynevezett brindza,vagy másnéven juhtúró.Gyakorlatilag nem más mint a gomolya,vagy bármilyen más sajt érlelése és sóval történő tartósítása,minél hosszabban érleljük annál erősebb ,szinte csípős íze lesz.A úró az nem ez.
A tejet meg kell altatni,gázon felhevíteni,majd gézdaragon,vagy bármilyen textilián vagy szűrőn leszűrni és kész a túró.
Sajnos házi tej helyett bolti tejből készitem.Veszek élőflorás joghurtot, összekeverm
a felforralt kb. nyolcvan fokra lehütött tejjel és
egy 5 óra mulva(lehet egy nap is) felmelegitem(hevitem) lassan,kevest pihen és leszüröm,lecsepeg
és kész afinom turó.Unokáim kedvence a krém turó.
Én a piacon szoktam ismerős nénitől venni a tejet,akinek tehene van.
A tejet egy picit meglangyosítom majd kihül,megvárom még megalszik,és pelenkába öntöm jó kicsurgatom és kész az igazi túró,nem szedem le a tejszít se,nem lesz pörgős a túróm.
igen, gyerekkoromban emléxem, hogy a bolti zacskós tejből simán lehetett aludttejet v. túrót készíteni otthon.
a mai bolti tejekből ez esélytelen....
Én a túrót az alábbiak szerint csinálom.
Kizárólag házi tejből,{ ami még tejből van!}
amikor még langyos a tej, szoktam bele tenni egy-két kanál tejfölt, így előbb megalszik.
Amikor megaludt leszedem a tejfölt, és az aludttejet egy fakanállal összetöröm. Ezután langyos helyre állítom és amikor már jól szétvált a savó és a túró, leszűröm. Erre a célra a legjobb a textilpelenka.Én egy nagy szűrőbe teszem bele a pelenkát és abba az aludttejet.
Isteni finom!
Érdekes ez a többféle módozat, amiről írtok. Ezek után pontosan utána fogok kérdezni, hogy az én nagymamám hogyan csinálja, úgysem ártana már megtanulnom.
Azt tudom, hogy nagyon krémes, puha állagú, és egyáltalán nem csomós vagy morzsalékos, mint a bolti túró. Ha bármit készít belőle az ember, nem szükséges sem tejjel vagy egyéb dolgokkal lágyítani, összetörni, úgy jó, ahogy van.
Úgy emlékszem, hogy ő hidegen csinálja (maximum langyosan). A forró tej ugyanis összeugrik, attól lesz csomós. Több részletet sajnos nem tudok.
Tetszés szerinti mennyiségû aludttej
Az aludttejes edényt meleg sütõbe teszem, de a sütõ ajtaját nyitva hagyom. Nem szabad fõnie, éppen csak meleg legyen. 4 órai állás után a tetején képzõdött savót leöntöm, a visszamaradt sûrû részt pedig vászonzacskóba öntöm és úgy akasztom fel, hogy alátehessek egy tálat, ami felfogja majd lecsurgó levét. Ha a zacskó tartalma már darabos, akkor szorosan beletömöm egy mûanyag edénybe és letakarva a hûtõszekrényben tárolom felhasználásig. Egy hétig biztonságosan eltartható. A visszamaradt savót leves vagy fõzelék habarására használom fel.
Sziasztok!
nehezen hiszem el, hogy a mai Magyarország területén a túrót tehén tejböl készítenék :-) Itt gondolom egy erdélyi keresi a nagymama receptjét :-)
Nagyon egyszerü:-)
vegyél egy adag júhsajtot és morzsold aprora, természetesen a kezeddel és rakd egy üvegbe jol legyömöszölve. kösd le és tedd hüvös helyre. 3- 5 nap letelte után kész a túród :-)
Ha finom túrós lángost akarsz készíteni, keverj a tóróhoz (1 evökanál túró egy lángoshoz és 1/2 evökanál cukor) és egy kis adag kapor-levél.
Ez egy igazi, erdélyi lángos :-))
Azonkívül az erdélyi "puliszkához" is egy nagyon finom töltelék :-))
gondolom nálatok sem drága eledel :-))
Nagymamám miután megaludt a tej óvatosan megmelegítette. Ezt ő úgy csinálta, hgoy az tejes edényt a nagy fazék lassan fővő leves mellé (közvetlenül mellé) állította, de úgy is lehet, hogy lángelosztót raksz a tűzhelyre, és a lehető legkisebb lángon megmelegíted. Ekkor "összeugrik" a tej, és a kicsi túródarabok ott fognak úszni a savóban.
Ezután lehet leszűrni, de a ruha nagyon sűrű szövésű legyen, mert sokkalta apróbb szemcsés az így kapott túró, mint a bolti. A ruhát akaszd fel, és hagyd, hogy alaposan kicsöpögjön, hogy jó száraz legyen.
Anyósom nem szokott ennyit foglalkozni vele. Kecskéjük van, de az eljárás ugyanaz. A tejet leszűri (ne kerüljön bele kecskeszőr), és szép agyagköcsögökbe tölti. A lakás legmelegebb helyére rakja, mikor megaludt átönti egy fazékba, és nagylángon megmelegíti. Mikor a tej összeugrott, ruhába önti, kicsit megnyomkodja, és kész.
Az eredmény abban különbözik, hogy a savó fehérebb színű lesz, meg a túró is folyósabb, a bentmaradt savótól savanyúbb ízű, de ő így szereti...
Lehet bolti kefírből is, de az nagyon nem éri meg. Egy kis dobozból lesz vagy 1 evőkanálnyi túró.
itt is a házitejet kell előnyben részesítni.
Én úgy szoktam,hogy a tejet olyan helyre teszem,ahol meleg a levegő.Ott szépen alszik vagy másfél napig(én akkor tudom,hogy jó,ha az edénybe felfordul)utána egy tiszta konyharuhába beleöntöm és lecsöpögtetem. ha sokáig csöpögtetem,akkor elég száraz lesz. fontos,hogy az edény ne legyen zománcsérült,de a legjobb egy erre használt agyagedény.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Háziasszonyok segítsetek! Az ételekhez használt porokat, szószokat hogy lehet házilag készíteni?
- Hogyan lehet házilag bio szappant, mosóport készíteni?
- Hogyan lehet házilag marcipánt készíteni?
- Hogyan lehet házilag csokoládét készíteni?
- Hogy lehet házilag kefirt készíteni?