Hogyan lehet házilag marcipánt készíteni? (tudásbázis)
Gyors marcipám
Hozávalok.:
40 dkg porcukor
2o dkg mandula
másfél dl víz
Langyos vízben belerakni a cukrot kislángon addig kevergetni mig elovad azután jöhet a mandula
azzal addig kevergetni mig egybeálló masszát nem kapunk levesszük a tüzről, és egy tányérra teszem.
Kihült állapotban folpackba tekerem és a hütőbe teszem.
Sokáig eltartható!
De az igazi marcipán a 4 számu TIENDÓ recept.!!
Sziasztok!Gyerkőceim születésnapjukra én szeretnék tortát sütni.A fiamnak pókember,vagy autóra,kislányomnak,babára,vagy virágra gondoltam.
Segítségeteket szeretném kérni!Recepteket,formázási ötleteket!Előre is köszönöm!
A 4. hozzászólást a netről írtam ki.
Én is furcsáltam a tojásfehérjét.
Nekem a következő receptem van a marcipán elkészítésére:
Marcipán:
30 dkg hámozott, finomra őrölt mandula, 30-35 dkg porcukor, egy üveg keserűmandulaaroma.
A mandulát a porcukorral és az aromával konyhai robotgéppel alaposan eldolgozom, folpackba csomagolom, majd később natúr, vagy szinezve marcipánmasszaként használom fel.
Nekem is az alábbi receptem van,még annyit ír hozzá,hogy porcukorral hintett deszkán kell 1/2 cm-re nyújtani,s ha variálni akarod,egyik felébe 1 káv.kanál kakaót is tehetsz.A két lapot egymásra tenni, s úgy feltekerni.Golyókat is lehet formázni,s csokireszelékben hempergetni,vagy tortalap töltésére is lehet,rétegezve még csokikrémmel.
Van egy HAMIS MARCIPÁN receptem is,hátha érdekel valakit:
10 dkg darált dió,1 evőkanál búzadara, kb.15 dkg főtt burgonya,10 dkg porcukor,2 evőkanál rum és reszelt csokoládé.
A darát 1/2 dl vízben megfőzni,kis ideig állni hagyni,hogy minden vizet magába szívjon.
A héjában főtt burgonyát még melegen meghámozni,áttörni,elkeverni a darált dióval,a porcukorral,a főtt darával,s 2 e.k. rummal.
Diónyi gombócokat formálni, csokireszelékben hempergetni.
Ez egy régi sütiskönyvből való,saját tapasztalatom nincs, ami az eredményt illeti.
Marcipán készítése:
Hozzávalók:
25 dkg mandula, 25 dkg porcukor, 2 tojásfehérje.
Elkészítés:
25 dkg mandulát néhány percre forró vízbe dobunk, hogy barna héja könnyen lejöjjön. Ezután megtisztítjuk, megszárítjuk, finomra daráljuk, majd 25 dkg porcukorral elkeverjük és 2 tojás fehérjével összegyúrjuk.
megkerestem az arányokat, ha szüttyögni akarsz vele:
MARCIPÁN KÉSZÍTÉSE
20 dkg mandulabélhez (ha van) 4-5 szem keserűmandulát és 20 dkg porcukrot veszünk. Vizet forralunk, s ha már lobog, belevetjük a mandulát, majd az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűrjük, s a fellazult vékony héját lehúzzuk. A megtisztított magokat szétterítjük, egy napon át hagyjuk szikkadni, majd (diódarálón) ledaráljuk. A mandulaőrleményt egy (porcellán vagy rozsdamentes) keverőedénybe tesszük, s összedolgozzuk az előzetesen átszitált porcukor felével. A cukor másik feléből 0,5 dl vízzel szirupot főzünk, s amikor az már kicsit visszahűlt, azt is hozzákeverjük a cukros mandulához. Az elegyítést kézzel fejezzük be: a maszát - mintha csak tészta lenne - egyenletesen simára gyúrjuk. (Jégszekrényben, fóliába csomagolva sokáig eltartható.)
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Háziasszonyok segítsetek! Az ételekhez használt porokat, szószokat hogy lehet házilag készíteni?
- Hogyan lehet házilag bio szappant, mosóport készíteni?
- Hogyan lehet házilag csokoládét készíteni?
- Hogy lehet házilag túrót készíteni?
- Hogy lehet házilag kefirt készíteni?