Hogy kell csinálni a darás tésztát, hogy jó legyen? (tudásbázis)
Kevés olajon megpíritjuk a darát aztán kristálycukrot adunk hozzá ízlés szerint és a meleg kifőtt tésztával összekevrjük.Aki szereti kicsi baracklekvárt is tehet rá.
én cak megpirítom a darát és a forró kifőzött tésztára öntöm,gyorsan összekeverem és lefedem. A gőztől puha lesz és nagyon finom.
10 dkg búzadara
50 dkg metélt tészta
2 dl lekvár
só, zsír, cukor
1 dl víz
A (széles)metélt tésztát forró (lobogó) sós, zsíros vízben kifőzzük. Ez kb. 20 percig tart - onnan lehet megtudni, kész van-e már, hogy ha a tésztát elvágjuk, nincs a belsejében fehér szín.
Amíg a tészta fő, sűrűn kevergetve, zsíron vagy vajon megpirítjuk a darát. Ha egyenletesen szép pirosasbarna színű, felöntjük 1 dl vízzel, hogy kicsit megduzzadjon.
Ha a tészta kész, a pirított darára leszűrjük, összekeverjük és már tálalhatjuk is.
Tetejére két-három kanál finom lekvárt és ízlés szerint porcukrot teszünk.
Nekem ezekkel az arányokkal jön be.
találomra , érzésre.... ahogy jön
ha kicsit több vizet teszel rá akkor ktovább kell párologtatni róla a vizet...
de a búzadarának nem kell sok nedvesség hogy megpuhuljon
te milyen arányban engeded fel?
csak vigyázz ,mert ha sok a víz az sem jó , aki az előbb írta hogy 3x víz kell...na az már nagyon sok
lehet, akkor viszont kevés vizet teszek hozzá. majd megpróbálom több vízzel felengedni,meglátom mi lesz
ne mond már hogy újból kemény lesz !!! az ki van zárva , a búzadara egy pillanat alatt megpuhul
Én is csak az előttem szólók szerint tudok nyilatkozni. Kis olajon megpirítom a darát, utána pedig dupla vagy tripla mennyiségű víz rá, elkevergetni, és megvárni, amíg a dara megpuhul. Ha nem akar puhulni, még kicsi víz rá, de azt nem szabad eltúlozni, különben trutyis lesz...:)
és ha felöntöm vízzel hagyni kell hogy teljesen elpárologjon, vagy lazán kell hagyni?én is öntöm fel vízzel,de a végére elfő vagy mi, és ugyanúgy kemény lesz.(((
Sok viz hogy meg tudjon puhulni a griz!és kevegetni.
Ha elegendő a víz és jól elkevered, nem lesz csomós! Nem pici víz kell, hanem ahogy előttem is írták, legalább dupla, de lehet, hogy több.
A darát bő olajon megpirítom, legalább dupla mennyiségű vízzel felöntöm, ha nem elég puha a dara, lehet még pótlólag vizet önteni hozzá. Nem kell nagyon szárazra főzni, - kicsit hígas maradjon - belekeverem a kifőtt tésztát, lekvárral, porcukrral tálalom, nagyon finom. Jó étvágyat!
kell hozzá viz,de csak egy pici.elkeverni,lefedni és hagyni fedö alatt párolódni.
Én is valamelyik nap csináltam, de elsőre nem sikerült, amikor vizet is tettem hozzá.Miután megnéztem a neten másodszor már csak egy kis olajon óvatosan megpirítottam a darát, úgy tűnt, hogy nem puhult meg eléggé, de amikor forrón rátettem tésztát, az a nedvesség elég volt neki.
...mármint a szakácskönyv szerint:DDD
Ez engem is érdekelne! A szakácskönyvemben vízet kell adni hozzá, de akkor összecsimbókosodik.
Mindig sikerül elrontanom. Előre is köszi a segítséget.
Hogy kell csinálni a darás tésztát, hogy jó legyen?
További ajánlott fórumok: