Hogy kell csinálni a tojásos nokedlit, hogy ne legyen cupákás? Mennyi nokedlihez, mennyi tojás kell? (tudásbázis)
Szerintem ez nem tojásos nokedli,hogy a rántottát összekevered a nokedlivel.
Ennek pont az a lényege,hogy a nokedlire rá legyen sülve a tojás:)
Nekem ez a fajta készítési mód a TÖKÉLETES!!!
(Én is így készítem, de néha kolbász nélkül)
Ha elkészül a nokedli, kis olajat öntök alá és rá a felvert tojást.
Addig keverem -kavarom míg a tojás kicsit megpirul.
Lemaredt: apró lyukú a szaggatóm.
Mindíg sikerült idáig:))
Hali.
Én találomra készítem nem mérek, 1-2 tojás, x víz, liszt és (számomra a titok amit még édesanyámtól tanultam): nem dolgozom ki teljesen csak összekavarom, felesleges kavarás nincs mert akkor nehezen saggatod ki és túl fő az eleje a végéhez képest. Ahogy végeztem a szaggatással, 1et forr, 1et kavarok és már szedem is ki, öblítem és zaba tejfölösen pörivel 8)
Tojásos nokedli teljes menete egy nagy család részére.:
Hozzávalók:
1 kg liszt
3 db tojás
só ízlés szerint
víz
1 db szaggató
1 db lábos
1 db tál
1 db szűrő
2Víz előkészítése
Vegyünk elő egy mélyebb forraló edényt, és töltsük meg körülbelül háromnegyedig vízzel. Gyújtsuk meg a tűzhelyet, majd tegyük rá. Forraljuk egészen addig, amíg egy kicsit el nem kezd bugyborékolni. Mindeközben nekiláthatunk a nokedli előkészítéséhez.
3Nokedli elkészítése
Egy külön tálkába törjük fel az előkészített tojást, és kicsit sózzuk meg. Adjunk hozzá egy-két pohár vizet és körülbelül a liszt felét. Keverjük össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a maradék lisztet. Ha túl száraz, öntsünk bele még egy kis vizet. Nem kell csomómentesre keverni, csak addig, amíg a liszt teljesen összeáll.
4Szaggassunk és szűrjünk
A már forrásban lévő víz felé támasszuk le a szaggatót, és kis adagonként kezdjük el rámerni a masszát. Gyors mozdulatokkal szaggassuk bele a vízbe a nokedlit, és főzzük egészen addig, amíg a kis darabkák fel nem jönnek a víz tetejére. Ekkor egy szűrővel merjük ki, és csorgassuk le a vizet. A kész nokedlire öntsünk egy pici olajat, és keverjük el, hogy ne ragadjanak össze a szemek.
Tojás elkészítése
Egy újabb edénybe törjünk 6-7 tojást, picit sózzuk meg, majd egy villával verjük fel teljesen sima állagúra. A már felforrósított olajra öntsük rá az egészet, és süssük néhány percig. Figyeljünk arra, hogy már majdnem kész állapotban zárjuk el a lángot, ne hagyjuk kiszáradni a tojást! A még forró rántottát tegyük rá a nokedlire, és egy kanállal jól keverjük el. Igazi tavaszi ételről lévén szó, tálaljunk hozzá friss salátát!
Recept a net-ről, 4 személyre:
A tésztához:
60 dkg liszt
4-5 dl víz
1 tojás
2 csipet só
A rántottába:
8-10 tojás
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összekeverjük egy tálban. Aki a laza tésztát szereti, az picit több vizet adjon hozzá, aki a keményebbet szereti, az kevesebbet használjon.
2.) Egy fazékban sós vizet forralunk, és amikor gyöngyözik, beleszaggatjuk a nokedlit. Szaggatás közben mindig óvatosan meg kell keverni a nokedliket. 1-2 perc alatt megfőnek és a felszínre jönnek a nokedlik. Ezután leszűrjük és meleg vízzel leöblítjük, majd egy olajozott lábasba tesszük a tésztát.
3.) Laza rántottát készítünk, majd összekeverjük a nokedlivel.
A visszamaradt forró vizes fazékon, gőz felett, melegen tartjuk tálalásig.
Hozzávalók:galuska, tojás,só,olaj,
Elkészítés:
Egy tágas edényben melegíts kevés olajat, tedd bele a frissen kifőtt galuskát, s gondosan átforgatva forrósítsd fel.
Egy serpenyőbe, ugyancsak felhevített olajra öntsd a megsózott, elhabart tojásokat, s abban kevergesd, míg körülbelül a harmada már megkocsonyásodik.
Ekkor a tojást borítsd a galuskára, s keverd át néhányszor, míg egyenletesen rá nem sül. (Közvetlen a nokedlira is teheted jól felverve, nekem egyszerűbb.)
(A tojásos nokedlit elsősorban a túlsütéssel lehet elrontani, mert attól kiszárad.
Jobb korábban levenni a tűzről, mert a tojás még azt követően is tovább szilárdul az étel hőjétől.)
Friss fejes salátával egytálételnek is kitűnő.
GOndolom folyik a tojástól :))
Én sokat szoktam csinálni, mert imádják itthon. Egy nagy fazék nokedlihez még plusz kb 3 tojást ütök és addig kevergetem a tűzön, amíg meg nem keményedik a tojás.
További ajánlott fórumok:
- Egyedül akarom végig csinálni! Mire vigyázzak? Tapasztalt anyukák segítsetek!
- Tudtad, hogy minden hányás tartalmaz répát és nokedlit?
- Mit fogsz csinálni/csináltál a hétvégén?
- Tojásrántottából mit lehet még csinálni, tojásos nokedlin kívül?
- Tojásos nokedlit készülök csinálni fejes salátával, de milyen leves megy mellé?
- 15 hónapos baba ehet tojásos nokedlit?