Hagymasaláta székelyesen recept
60 perc
A Hagymasaláta székelyesen hozzávalói:
40 dkg megtisztított - ha lehet
akkor kibédi - lilahagyma
3-4 gerezd apró kockára vágott fokhagyma
3 evőkanál napraforgó olaj (vagy olívaolaj)
1 evőkanál natúr mustár
3-4 kiskanál tárkonyos ecet (vagy citrom kifacsart leve ízlés szerint)
Ízlés szerint 1-1 kiskanál cukor
só
őrölt fekete bors
csemege fűszerpaprika.
A Hagymasaláta székelyesen elkészítési módja:
A megtisztított lila hagymát vékony karikára vágjuk és ízlés szerint enyhén megsózzuk, megcukrozzuk. Az olajat a citrom kicsavart, leszűrt levével, a mustárral, az apró kockákra vágott fokhagymával, az őrölt borssal és a fűszerpaprikával összekeverjük, majd a hagymára öntjük. (Ha citrom helyett ecetet használunk, 1-2 evőkanál vízzel az ecetet felhígítjuk.) Óvatosan elkeverjük, és legalább egy órán át hűvös helyen pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Erdélyben a leghíresebb a kibédi lila hagyma, amit a volt Marosszék Kibéd falujában szinte minden család termeszt a Küküllő partján. A kiváló minőségű lila hagymát a családok koszorúba fonva és a kapu elé kiakasztva értékesítik.
Kategória: Saláták, öntetek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2017. máj. 17. 15:40
A hagymasaláta székelyesen elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.