Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ha a mézeskalács tésztája kemény lett, még mit lehet vele tenni? fórum

Ha a mézeskalács tésztája kemény lett, még mit lehet vele tenni? (tudásbázis)


2008. dec. 26. 10:51

Van egy nagyon jó receptem!

(Mézeskalácsos kiskönyvből van)


50 dkg finomliszt (átszitálva)

15 dkg porcukor

25 dkg vegyes virágméz (én erdeit használtam)

5 dkg margarin

1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg

4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna

1 tojás


Minden hozzávalót szobahőmérsékleten tartottam jó darabig.


A mézben a margarint felolvasztjuk úgy, hogy befőttesüvegbe rakjuk és az üveget egy kis lábas vízbe állítjuk és azt felforraljuk. Közben kevergetjük, míg a margarin teljesen felolvad benne.

A lisztet jól átszitáljuk és hozzáadjuk a többi "poros" dolgot. Jól összekeverjük, majd beleütjük a tojást.


Egy falapáttal összedolgozzuk a tésztát. Az a jó, ha lágy! Tehetünk hozzá kis pohárnyi langyos vizet. (Én raktam hozzá.)

Zárt tálban pihentessük szobahőmérsékleten legalább egy napig.


Este kevertem be, másnap délután már sütöttem is 150 fokon.

Azt írja a recept, hogy minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd.


Már akkor puha volt, mikor kihűlt. Másnap reggel díszítés előtt is megkóstoltam és puha volt.

Nem kentem le tojással. Nagyon szép sima lesz a felülete (nem domború).


Annál szebb lesz a kisült tészta minnél jobban átgyúrjuk sütés előtt. 3-5 mm -esre gyúrtam, úgy szaggattam.

25. 52d3e0b8a8 (válaszként erre: 21. - Miska1971)
2008. dec. 26. 10:23
Neeee! Kis langyos vízzel átgyúrni.
24. 52d3e0b8a8 (válaszként erre: 20. - Teva007)
2008. dec. 26. 10:23
8. hozzászólás!
23. 2577cdcc12 (válaszként erre: 20. - Teva007)
2008. dec. 26. 08:37
Tegyél mellé a dobozba egy negyedekre vágott almát. Az a nedvességtartalma miatt megpuhítja :o)
2008. dec. 26. 07:04
A mézes tészta kihűlés után mindig kemény, de néhány nap után meggyöngül. Azért is szokták pár nappal karácsony előtt elkészíteni. Ha mégsem lesz puha, rossz a recepted. Teszek föl egy mézes receptet ami garantáltan jó, nézd meg.
2008. dec. 25. 15:54
be kell áztatni vízbe
2008. dec. 23. 15:30
nekem is kemény ett amikor kisütöttem még puha volt de aztán megkeményedett mit lehet tenni? Ha nejlonzacskóba teszem őket?
19. 01c8755c79 (válaszként erre: 17. - 2104cc91e8)
2008. dec. 22. 11:58
Háát az enyém mindig ugyanazon van, szerintem a legerősebben. De Te tedd arra, amit általában használsz, és ha a 20 nem elég, adsz neki még 20-at. A mikro a megoldás. Az első adagot én is elszúrtam az idén, és mikróztam, jó lett; azóta csináltam még ötször-hatszor, és a többit már hígabbra hagytam a hűtő előtt. ... szóval gyakorlás kérdése! :o)
2008. dec. 22. 11:44
Az enyém is nagyon kemény lett a hűtőben, én átgyúrtam egy kis tejjel!
17. 2104cc91e8 (válaszként erre: 15. - 01c8755c79)
2008. dec. 22. 11:42
Melyik fokozatra???
16. 01c8755c79 (válaszként erre: 15. - 01c8755c79)
2008. dec. 22. 11:12
... inkább 20-ra, nehogy ott süljön meg! ;)
2008. dec. 22. 11:11
Mikróba tedd be 30 mp-re. :o)
14. Any19 (válaszként erre: 12. - 52d3e0b8a8)
2008. dec. 22. 10:10
Igen gondoltam, hogy azt hitted...:)))Remélem a ragasztás majd sikerül és nem fog összedőlni!:)
13. Any19
2008. dec. 22. 10:08
Hát én is úgy olvastam mindenhol hogy be kell tenni a hűtőbe a tésztát.Remélem ha kicsit megmelegszik jobb lesz!köszi a tanácsokat,majd ha kész lesz megmondom milyen lett!:)
12. 52d3e0b8a8 (válaszként erre: 9. - 52d3e0b8a8)
2008. dec. 22. 10:08
Most nézem, hogy maga a tészta kemény, bocs....azt hittem már a kész sütiről írtál.
11. scorpiolady (válaszként erre: 6. - 5f7b4cf4b6)
2008. dec. 22. 10:07
Én nem szoktam egy egész napra hűtőbe tenni, délelőtt meggyúrom a tésztát és délután már szaggatom is ki a formákat, közben egy-két alkalommal megnézem a hűtőben hogy mennyire kemény, most pl. csak három órát volt a hűtőben.
10. Any19 (válaszként erre: 5. - Böbe83)
2008. dec. 22. 10:05
Hát megpróbálom, de házikó lesz belőle hát nem tudom milyen lesz!Köszi!
2008. dec. 22. 10:05

Szia Any!


Berakod egy fémdobozba úgy, hogy vagy egy kis almacikket raksz közé, vagy egy kisebb pohárba (pl. pálinkás) nedves papír kéztörlőt raksz!

A lényeg, hogy légmentesen zárjon a doboz, és a süti magába szívja a nedvességet!

Puszi!!!!

8. scorpiolady (válaszként erre: 4. - Any19)
2008. dec. 22. 10:05
Akkor hagy szobahőmérsékleten kicsit puhulni, vagy ha sietni akarsz, akkor kézzel gyúrogasd és a kézmelegtől felpuhul, de nem igazán értem mert az én receptem alapján hagyni kell állni a hűtőben egy napig és után a gyúródeszkán ki lehet nyújtani, persze keményebb lesz a hűtéstől, de az a jó mert így nem ragad.
2008. dec. 22. 10:04
de hátha adnak tanácsot olyanok, akiknek már életükbe n sikerült ilyet sütni:)
2008. dec. 22. 10:04
Nem értem, hogy miért mondják, hogy hűtőbe kell tenni, én akkor szaggatom amikor még meleg a méztől, sőt amikor kihűlnek a leeső darabok, berakom a mikróba kicsit és máris könnyű vele dolgozni. Mikrózzad meg!
2008. dec. 22. 10:03

:( az enyimmel kellett volna összekeverni, mert az meg ragad:( így puszedli lett belőle

de át tudom érezni a problémádat, esetleg gyúrd össze egykis tejjel, meg margarinnal...

4. Any19 (válaszként erre: 3. - Scorpiolady)
2008. dec. 22. 10:03
nyersen!
3. scorpiolady (válaszként erre: 2. - Any19)
2008. dec. 22. 10:01
Nyersen állt a hűtőben? Vagy már készre sütve?
2008. dec. 22. 10:01
Majdnem egy napot állt a hűtőben, ilyenkor lehet még vele valamit csinálni?Időm nincs más másikat csinálni és ajándék lesz.
2008. dec. 22. 09:59
Ha a mézeskalács tésztája kemény lett még mit lehet vele tenni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook