Ha a mézeskalács tésztája kemény lett, még mit lehet vele tenni? (tudásbázis)
Van egy nagyon jó receptem!
(Mézeskalácsos kiskönyvből van)
50 dkg finomliszt (átszitálva)
15 dkg porcukor
25 dkg vegyes virágméz (én erdeit használtam)
5 dkg margarin
1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna
1 tojás
Minden hozzávalót szobahőmérsékleten tartottam jó darabig.
A mézben a margarint felolvasztjuk úgy, hogy befőttesüvegbe rakjuk és az üveget egy kis lábas vízbe állítjuk és azt felforraljuk. Közben kevergetjük, míg a margarin teljesen felolvad benne.
A lisztet jól átszitáljuk és hozzáadjuk a többi "poros" dolgot. Jól összekeverjük, majd beleütjük a tojást.
Egy falapáttal összedolgozzuk a tésztát. Az a jó, ha lágy! Tehetünk hozzá kis pohárnyi langyos vizet. (Én raktam hozzá.)
Zárt tálban pihentessük szobahőmérsékleten legalább egy napig.
Este kevertem be, másnap délután már sütöttem is 150 fokon.
Azt írja a recept, hogy minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd.
Már akkor puha volt, mikor kihűlt. Másnap reggel díszítés előtt is megkóstoltam és puha volt.
Nem kentem le tojással. Nagyon szép sima lesz a felülete (nem domború).
Annál szebb lesz a kisült tészta minnél jobban átgyúrjuk sütés előtt. 3-5 mm -esre gyúrtam, úgy szaggattam.
Szia Any!
Berakod egy fémdobozba úgy, hogy vagy egy kis almacikket raksz közé, vagy egy kisebb pohárba (pl. pálinkás) nedves papír kéztörlőt raksz!
A lényeg, hogy légmentesen zárjon a doboz, és a süti magába szívja a nedvességet!
Puszi!!!!
:( az enyimmel kellett volna összekeverni, mert az meg ragad:( így puszedli lett belőle
de át tudom érezni a problémádat, esetleg gyúrd össze egykis tejjel, meg margarinnal...
További ajánlott fórumok:
- Hogyan lehet mézeskalács házat készíteni?
- Mivel lehet díszíteni a mézeskalácsot?
- Miben tároljam a mézeskalácsot, hogy ne keményedjen meg?
- A mézeskalácsot utólag is lehet díszíteni?
- Most sütjük a mézeskalácsot. Eddig mindig kő kemény lett. Ez új recept, állítólag megpuhul. Van valami egyéb trükk, hogy puha maradjon?
- Mivel lehet a mézeskalács házikó falait összeragasztani?