Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Miben tároljam a mézeskalácsot, hogy ne keményedjen meg? fórum

Miben tároljam a mézeskalácsot, hogy ne keményedjen meg? (tudásbázis)


21. inci47 (válaszként erre: 20. - Kaprazat)
2009. dec. 20. 16:52

Próbáljátok ki az én receptemet, tényleg nagyon finom puha és az is marad!

Én már évek óta ezt sütöm!

2009. dec. 20. 00:58
Én szembe mennék a közvéleménnyel: Sok-sok éve szokásos karácsonyi rutin nálunk a mézeskalácssütés nagy mennyiségben. Kerül rá tojásmáz is, és hogy ne kelljen kivárni a száradást (kevés a hely) 60°C-re be szoktuk rakni a sütőbe hőlégkeverésre pár percre. Néha kicsit továb marad benne és az bizony elég kemény lesz, kiszárad. Ilyenkor ha dobozolunk, akkor az úgy is marad, nincs pára, ami megbuhítaná, ha viszont egy nagy tálcán (nálunk pizzástányérokon-az a másik szenvedély)ott van a szobában, felveszi a levegő páráját és finom puha lesz, kb 1 hét alatt. Persze ehhez kellhet hűvös párás szoba (sajnos van), panelban nem tudom mi lenne az eredmény. Sima sütivel nem lehet megcsinálni az kiszárad, a sok-sok méz miatt a mézeskalács viszont elvonja a párát... Szerintem.
2009. dec. 19. 23:56
Ma mesélte az egyik barátnőm, hogy tett fém - és műanyag dobozba is a kalácsból. A fém megpuhult, a műanyag nem. Talán túlságosan légmentesen zár, és nem engedi be a párát?
18. bambuc
2009. dec. 15. 20:55
Én mindig fémdobozba teszem, mellé egy félbevágott almát. Ami felül van, közel az almához, hamar megpuhul, ezért néha a felső puha mézeseket kicserélem az alsókkal. A legtöbb kemény mézes receptre jó ez a módszer. De nézd meg a receptjeim között van egy szász recept, ami rögtön puha lesz. Anyukám kipróbálta.
2009. dec. 15. 20:38

Tipp:

Pihentetés nélküli mézes

(Gondolom úgy érti, hogy nem kell puhulni hagyni..)

A Rama-nak van egy nyereményjátéka, és ezzel lehet 2010-es receptnaptárt nyerni. Ebben van ez a recept..

Tudod: Rama- Biztos siker! :)


Elkészítési idő: 1 óra.

Mennyiség: 150-180 db.

Nehézségi fok: könnyű.


Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 3 kiskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék, 30 dkg porcukor, 30 dkg Rama sütőmargarin, 2,5 dl méz, 3 tojás. A nyújtáshoz finomliszt.


Elkészítés:

A lisztet a szódabikarbónával, a mézessütemény fűszerkeverékkel, és a porcukorral összeforgatjuk. A margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.

Ezután lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 3 mm vékonyra kinyújtjuk. 5-6 cm nagyságú formákkal kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal (180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon) 8-10 perc alatt megsütjük.

Cukormáz:

2 tojásfehérjéhez 25-30 dkg porcukor kell. Habzsákkal rajzolhatunk is. (Zsírpapírból hajtogatható.)


Saját észrevétel:

Nem árt pár adagot előre kiszúrni a formákból, mert nagyon hamar kisűlnek. Szerintem hamarabb is, mint a recept szerint..

Jó sütögetést..

2009. dec. 15. 20:17

Szia!

MŰANYAG DOBOZ!!

Én nem ajánlom a fémdobozt, mert láthatod, hogy más-más dolgokat is tesznek bele, hogy megpuhuljon.. A zárható műanyagba nem kell semmi, és szinte minden háztartásban van.

Tavalyelőtt készítettem először mézessütit. Van karácsonyi fémdobozom, ezért abba tettem. Volt ami eltört, azt pedig műanyag dobozba.

Mondanom sem kell, hogy a szép minták beton keménységűek voltak, a töröttek meg puhák. Tavaly tanultam belőle és műanyagba tettem, kb. egy hétig állt, és szépen megpuhult.

Sok sikert..

2009. dec. 15. 20:12
A 10. kricat hozzászólása boztos, hogy bevált.
14. 2104cc91e8 (válaszként erre: 10. - Inci47)
2009. dec. 15. 19:46

☺ ☺ ☺ Kérem szépen ☺ ☺ ☺


♥ ♥ Köszönöm szépen ♥ ♥

2009. dec. 15. 19:46
fémdoboz és a mézeskalik tetejére egy narancs szelet
12. inci47
2009. dec. 15. 19:45

Karácsonyi mézes kalács

Kategória: Sütemények, édességek

Hozzávalók: 1/4 kg porcukor

2 egész tojás

mézes fűszer

35 dkg langyosított méz

1/2 ráma margarin

6 evőkanál sárgabarack lekvár

2,5 dl meleg tej

2 dkg szalakáli, 1 dkg szódabikarbóna

1 kg liszt A habhoz: 1 tojásfhérje, 20 dkg porcukor

Elkészítés: a 2,5 dl tejet felezzétek el, az egyikben futtasátok fel a szódabikarbónát, a másikban a szalakálit


80 dkg lisztet tegyetek egy zárható edénybe, majd adjátok hozzá a mézet, tojást, margarint, lekvárt, fűszereket,majd a felfuttatot tejet.Jól keverjétek össze, hogy ne maradjon benne csomó, szórjatok a tetejére lisztett, majd hadjátok állni egy napig./ este keverjétek össze, reggel dolgozható/

A maradék lisztet másnap használjátok fel, borítsátok a masszát egy lisztezett gyúrótáblára, majd addig gyúrjátok , amig a lisztet felveszi.

Csináljatok 3 kupacot, majd egyenként nyújtsátok ki 1 cm vastagságura, előtte mindig gyúrjátok össze a kupacot.

Lisztbe mártott formával szaggassátok ki, zsírozott tepsibe tegyétek, a tetejét kenjétek meg tojássárgájával.

Közepes lángon süssétek, majd ha kisül lehet díszíteni,/sütés előtt lehet belenyomni cukrot, magokat/ a felvert tojásfehérje és porcukor habbal, amit nylon zacskóba töltök, picit levágok a sarkából és mintákat nyomok a tetejére.

Tanácsok: Jól záródó dobozban sokáig eláll, és nagyon finom!

Felvitte: inci47, 2007-12-04, 12:12

2009. dec. 15. 19:43
fémdoboz:-) És ha azt akarod, hogy karácsonyra meguhuljon, állíts egy pici pohár vizeta doboz közepébe. Vagy tegyél pár narancsgerezdet a tetejére! (belülre) :-DD
10. inci47
2009. dec. 15. 19:43
Nekem van egy nagyon jó receptem, ami azonnal puha és jól záródó dobozban sokáig eláll és puha marad!
2009. dec. 15. 19:43

Műanyagban megkeményedik?

Nincs fém dobozom :(

2009. dec. 15. 19:43
frissen tartó edényben,/tupperos/
2009. dec. 15. 19:42
Mi is fémdobozban tároltuk. :)
2009. dec. 15. 19:41
fémdoboz, van is olyan amit kimondottan sütikhez lehet venni!
2009. dec. 15. 19:41
Jól záródó fémdoboz:)
4. Pné Veronika (válaszként erre: 2. - 57abc43d5b)
2009. dec. 15. 19:41
Igen. :-)
3. mh07
2009. dec. 15. 19:41
Jól záródó fém dobozban ajánlott, esetleg tegyél bele egy almát.
2009. dec. 15. 19:41
fémdobozban
2009. dec. 15. 19:40
Miben tároljam a mézeskalácsot, hogy ne keményedjen meg?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook