Most sütjük a mézeskalácsot. Eddig mindig kő kemény lett. Ez új recept, állítólag megpuhul. Van valami egyéb trükk, hogy puha maradjon? (tudásbázis kérdés)
(folyt.)
cukormáz: ez már 1 egész adaghoz való mennyiség
(A tojásfehérjét nem tudod elfelezni. Viszont elfogy, mert édesszájú mindig van a családban. :-)
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor (szitálva, csomómentesen)
A tojásfehérjét kemény habbá verem. Közben kanalanként adom hozzá a porcukrot. Akkor jó, ha szép lassan folyik le a habverőről. Nylon zacskóba töltöm a habot. A zacskó egyik sarkán 1 mm-es pici nyílást vágok, ezen át kinyomható a cukor-máz a sütire. A levegőt kipréselem a zacskóból és a süti felett 1-2 cm magasan tartva a zacskót a máz egyen-letesen kifolyik a sütire. Kb. 20 perc alatt megszárad a máz. (Ekkor már nem kenődik el a cukor.) Én inkább 1 éjjelt hagyom száradni és csak másnap csomagolom el a sütiket.
Kompótlével rózsaszínűre is színezhetem a cukormázat.
TIPP:
- Ha az omlós mézest szereted, akkor csak 10 percig süsd a mézest. A kiszárított mézes sose puhul vissza, még fém sütisdobozba téve sem. :-(
- Ha fenyőfára felakasztható díszt készítesz mézesből, akkor a kiszaggatott mézest még a sütés előtt lyukaszd ki (pl. fogpiszkálóval/hústűvel) ott, ahol a felakasztó fonalat fogod belefűzni. A mézes megsül és langyosra kihűl, akkor tűbe fűződ a cérnát és a tűvel áthúzod a mézes előre kijelölt akasztólyukán. A cérna végeit összekötöd és felakaszt-hatod a fenyőfára. (Érdemes kijelölni a lyukat sütés előtt, mert kisebb az esélye, hogy a süti eltörik, amikor a cérnát átfűzöd rajta.)
Jó munkát! :-)
Én ezt sütöm kb. 10 év óta és mindig sikere van. Szekszárdi mézeskalácssütő Petrits Ffamíliától való recept.
mézeskalács tészta: ez 1/2 adag
(nekem kb. 80 db mézessüti lett belőle)
- 12,5 dkg vegyes virágméz, folyékony (ha kell, tedd 1 percre a mikróba a kiolvasztó hőfokra)
- 15 dkg porcukor (szitálva, csomómentesen)
- 1/2 evőkanál szódabikarbóna
- 1 púpozott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 10 dkg puha margarin
- 1 egész tojás
- 50 dkg liszt (lehet 10 dkg rozsliszt és 40 dkg búza finomliszt, kipróbáltam)
A hozzávalókat egy mély tálban alaposan összekeverem. Cipóvá gyúrom. Érdemes egy éjjelen át a hűtőben pihen-tetni a tésztát. Másnap nyújtódeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtom a tésztát és kiszúróformákkal sütiket szag-gatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Előmelegített sütőben, 200C-on csak 9-10 percig sütöm!
Figyelni kell az időt. Mert kiszárad a tészta, vagy megég. Nekem 3 gáztepsivel lesz ennyiből. (Először min. 2 tepsire való tésztát kiszaggatok és bele teszem a tepsikbe. A maradék tésztából kiszaggatott sütik közben a nyújtódeszkán sorakoztak. A megsült sütiket egy másik nyújtódeszkára szedem ki a tepsiből. Ezen csinálom a cukormázzal díszítést.)
(folyt. köv.)
Szerintem a 1/2 cm vastagrta nyújtott tésztából kiszaggatott mézesek 9-10 percig sütve tuti, hogy puhák maradnak trükkök nélkül is.
Csak 9-10 percig süsd 200 fokon. Ezt tapasztalatból mondom. A kiszárított mézes sehogy nem puhul vissza!!! Kineveti az almaszeletet, fém sütidobozt.
köszi!
Most sül
További ajánlott fórumok:
- Mit tegyek az alábbi helyzetben? El vagyok keseredve nagyon, mert úgy érzem, nem tudok már megbízni állítólag istenhívő emberekben...
- Borostyánlánc babáknak, állítólag megkönnyíti a fogzást. Mik a tapasztalataitok?
- Szerintetek milyen kutyafajta illenék egy mézeskalács-szerű családi házhoz (piros cserép, vidám színek, kőkerítés, kovácsoltvas kapu)?
- Ismeri valaki azt a kávét, ami állítólag fogyaszt?
- Miben nyilvánulhat meg az a gondoskodás, amit állítólag a férfiak nagyon szeretnek, elvárnak?
- Az emberek többsége miért fél a szellemektől? Állítólag nem bántanak senkit, igaz ez?