GYES alatt kirúghatnak a munkahelyemről (az ikreim 3 éves kora után, ha oviba se járnak)? (beszélgetés)
szia
Jelenleg az ikergyest kapod, igaz?Az tankötelessé válásukig tart.Utána, ha tartósan beteg, pedig még pár évig az egyik után jár még gyes. No és az emelt csp.Szerintem a te esetedben jár a védettség, de jobb ha utána jársz.Nekem is ikreim vannak.
Élni él még a jogszabály, ennyit tudok, de hogy amit írtam, az-e a jelenleg hatályos, azt nem tudom. Gyorsan, időben fordulj egy jogban jártas személyhez, aki tudja, hogy jelenleg mi a helyzet ill. az új Munkavállalási Törvény mit ír ebben a témában, nehogy rosszabbul járj.
Nagyon sajnálom, hogy a kislányoddal otthon kell lenned, mert rá/miatta ápolási díjat kapsz, ha jól gondolom.
Egy előttem hozzászóló is írta, hogy a GYES alatt nem rúghatnak ki. Komoly következményei lennének (pl. munkaügyi per) a cégre nézve. A Te esetedben nem is csődeljárásról, csop. leépítésről van szó.
Ezt a jogszervizes oldalt ajánlom!!!!!
www.das.hu
Tudomásom szerint alatta nem, legfeljebb akkor, ha visszamégy dolgozni.
Ennek nagyon szigorú feltételei vannak.
Ha nincs ilyen ismerősöd, akkor tudom ajánlani, hogy regisztrálj a www.jogiforum.hu oldalon
Ott a fórum részen, hasonlóképpen, mint itt tudsz indítani egy topikot a kérdéseddel és szoktak ott lenni praktizáló vállalati gyakorlattal rendelkező jogászok is, akik tudnak neked válaszolni. Így szinte azonnal kapsz választ, ingyen. ÓbudaFan-t kifejezetten ajánlom, de van még egy pár, jól képzett, lelkes segítség ott.
Előkotortam szociális jog jegyzeteimet és ezt találtam ami idevág:
Tartósan beteg gyermek 10. életévének betöltéséig, vagyis ameddig a GYES-re jogosult - felmondási védelem illet meg - milyen formában él még ez a jogszabály?!
Még ennyit találtam:
A felmondási idő vége a gyermek 10. életévének betöltése, amely egyben a GYES folyósítására való jogosultság megszűnését is jelenti.
A fizetés nélküli szabadság munkavégzéssel nem töltött időnek, azaz passzív állománynak számít.
És ezt is:
"Felmondási védelem
Biztos vagyok benne, hogy legelőször arra a kérdésre szeretnél választ kapni, hogy vajon a kismamákat megillető felmondási védelem megmarad-e? A válasz röviden: igen, tehát nem kell aggódni. De nézzük meg kicsit közelebbről, mert azért lesz, ami változik:
Az új Munka törvénykönyve tervezete megtartja a felmondási tilalom intézményét, e szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, továbbá a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama alatt. A védelem alkalmazása szempontjából továbbra is a felmondás közlésének időpontja irányadó, azonban változás, hogy a védelem fennállására a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta.
További fontos változás, hogy amennyiben az édesanya visszatér a munkahelyére még a gyermek 3 éves kora előtt, alapvetően akkor is megilleti ugyan a felmondási védelem, de lesz egy kivételes eset, amikor mégis megszüntethető lesz a munkaviszonya. Ennek két feltétele van, amelyeknek egyszerre kell fennállniuk:
1.ha a munkavállaló képessége indokolja ezt, vagy a munkáltató működésével összefüggő okból szükséges
2.ÉS ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló munkaszerződése szerinti munkahelyen egy másik olyan, betöltetlen munkakör, ami az anyuka képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő lenne; vagy ha ugyan van ilyen, de az anyuka ezt at ajánlatot elutasítja.
Emelett a munkavállaló magatartásával összefüggő okból akkor lehet felmondani a 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő, de már újra munkába állt kismamának, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlanságból jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi (megjegyzem, ez azért szélsőséges eset.)
Mit jelent ez praktikusan?
Két fontos dolgot:
Míg a jelenleg hatályos rendelkezések szerint a felmondási védelem a fogantatás pillanatától megilleti a várandós asszonyt (akkor is, ha terhességéről maga sem tud, vagy tud ugyan róla, de munkáltatójával még nem közölte), az új Mt. már csak akkor biztosítaná a védelmet, ha a munkáltatónak tudomása van a várandósságról, mint a felmondást kizáró tényről.
Ha az anya nem marad otthon a baba 3 éves koráig, hanem korábban visszatér dolgozni, és időközben a cégnél "úgy alakul", hogy nem tudják visszavenni a korábbi munkakörébe, és a munkáltató nem is tud felajánlani másik hasonló munkakört, akkor a munkáltató megteheti majd, hogy nem állásidőre küldi az anyukát, hanem elbocsáthatja - természetesen a felmondás valós és okszerű indokolásának kötelezettsége ilyen esetben is fennáll!!
(Most biztosan sokan megijednek, de véleményem szerint nem lesz azért olyan könnyű visszaélniük ezzel a munkáltatóknak, ha pedig valaki mégis ilyen helyzetbe kerül, érdemes jogi képviselővel konzultálnia! >>>)
A felmondásra vonatkozó szabályok változásairól később részletesen fogok írni, de egyelőre nem érdemes jobban belemenni, hisz a törvényt még nem fogadták el, még csak a tervezetéről beszélhetünk!"
Ez még csak a tervezet volt, utána kell nézni neten az elfogadottnak, de szerintem beírod keresőbe és már olvashatod is.
Ikres szülőt is csak a gyerekek 3 éves koráig illeti meg a felmondási védelem.
Ez ma már nem a GYES folyósításának teljes idejéhez van kötve, hanem ikreknél is a gyermek 3. életévének betöltéséig jár. (Tehát már nem 6 év, hanem 3 év.)
Na, megnéztem. 3 éves korig van védettség (a 6 év valószínűleg korábban is inkább valamiféle ellátásra vonatkozott).
De neked elvileg a 3 év lejártával fel kellett volna venned a munkahelyeddel a kapcsolatot. Ez nem történt meg?
További ajánlott fórumok:
- Mitől függ, hogy hecceli egymást egy férfi meg egy nő a munkahelyen?
- Teherbe estem, viszont nemrég kezdtem új munkahelyen. Rosszul viselem a terhességet, se táppénz se GYED?
- Hogyan tarthatnám titokban, hogy ne kerüljön a munkahelyembe?
- Örülnétek, ha a munkahelyetekre egy csokor rózsát küldene nektek valaki?
- Más munkahely is ilyen lehúzós mint a CBA?
- Hány órát dolgoztál ma? (a munkahelyeden)