Görög makarónifelfújt recept
A Görög makarónifelfújt hozzávalói:1 kg makaróni
50 dkg darált (marha)hús
2 fej hagyma
2-3 érett paradicsom (v. par.püré)
2 csésze olívaolaj
babérlevél
bazsalikom
15 dkg reszelt sajt
bors
só
Besamelszószhoz:
1 csésze liszt
1 csésze semleges ízű olívaolaj
4 csésze tej
3 tojás
15 dkg reszelt sajt
bors
só
őrölt szerecsendió
A Görög makarónifelfújt elkészítési módja:
Olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal, babérlevéllel és bazsalikommal fűszerezzük. A paradicsomokat 30 mp-re forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, és apróra darabolva a darált húshoz adjuk. Folyamatosan kevergetve, kevés vízzel puhára pároljuk. Másik edényben felforrósítjuk az olajat, beleszitáljuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Megmelegítjük a tejet, folyamatosan adagolva a lisztes masszához adjuk, majd habverővel az egészet simává keverjük. Lehúzzuk a tűzről, és folyamatosan keverve belekeverjük az egész tojásokat és a reszelt sajtot, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A makarónit sós vízben félkeményre főzzük, leszűrjük és hagyjuk hűlni. Felforrósítjuk a másik csésze olívaolajat, és a makarónira öntjük. A tészta felét kivajazott tűzálló tálba tesszük, meghintjük sajttal, és elosztjuk rajta a húsos masszát. Ráadagoljuk a maradék makarónit, majd ugyancsak megszórjuk sajttal. Erre tesszük a besamelszószt, és ismét sajtot szórunk rá, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük. Pihentetjük, majd kockákra vágva tálaljuk.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: szimonic, 2009. nov. 21. 21:03
A görög makarónifelfújt elkészítési módja és hozzávalói.