Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Olaszos rakott tészta recept

Olaszos rakott tészta recept

Elkészítési idő 100 perc

Az Olaszos rakott tészta hozzávalói:
-egy csomag tészta (penne, spagetti, makaróni, fusili...stb.)
-olívaolaj
-3 dl víz
-3 gerezd fokhagyma
-4-5 közepes paradicsom
-sűrített paradicsom
-15 dkg gomba, vagy szárított gomba
-olajbogyó (zöld vagy fekete)
-fél konzerv vagy ízlés szerint adagolt kukorica (elhagyható, de 2:1 arányú sárgarépa:fehérrépával is helyettesíthető, ebben az esetben nagyra vágjuk a répákat és a végén a husival együtt turmixoljuk le)
-maradék pörkölthusi, lecsóshusi vagy simán sóban-borsban előpárolt darálthusi (nálam csirke, vagy pulyka, mócsingmentesen)
-sajt reszelve
-bazsalikom, petrezselyem
-magas falú tepsi vagy sütőtál


Az Olaszos rakott tészta elkészítési módja:
A hozzávalókat felszeleteljük, (gombát apróra, olajbogyót 4be, paradicsomot 4be, répák nagyra) a húson kívül egy fazékban összefőzzük, ha nem szeretjük a puha olajbogyót, akkor azt a végén adjuk csak hozzá, egyet rottyantsuk még össze. Kb. 20 perc hogy a kukorica is puha legyen. Az egész szósznak levesnek kell lennie, hogy a sütés alatt a tésztának legyen miben megfőnie, beszívja a levét. A végén tegyük bele a bazsalikomot és a petrezselymet, így ízük intenzívebben érvényesül, 3 percig főzzük még együtt kb. Sózzuk és ha szeretjük, picit borsozni is lehet. A paradicsomsűrítmény ha nagyon sűrű, több vizet is adhatunk hozzá. A tepsit locsoljuk meg kicsi olajjal, hogy az alját egyenletesen, de ne vastagon fedje. A tésztát egy egységes rétegben szórjuk rá, a spagettit és a makarónit, esetleg taglitellét törjük ketté, így keresztben is elfér majd remélhetőleg :). A szószt merjük a tésztára egy merőkanállal, a nagy darabok kivételével (kerülgess és halássz) a sűrűjét (gomba, kukorica, olajbogyó) főleg és oszlassuk el egyenletesen. Az alul maradt leves részbe a fazékba a husit tegyük bele és még 10 percig főzzük együtt. Majd kapjuk elő a kézi mixert, vagy öntsük át kis hűlés után a turmixgépbe és turmixoljuk le (sárgarépák és husik oszlanak-elegyednek). A sütőt gyújtsuk be 160-170 fokra. A tepsibe tegyünk még egy sor tésztát majd merjük rá a sűrűbb szószt. Az a jó ha ellepi. Ha kilóg a tészta, nyomkodjuk le, ha kevés a szósz, akkor tegyünk oda paradicsomlevet vízzel és fűszerekkel, kicsi sóval még és forrás után öntsük fel még. Ami kilóg tészta, kemény maradhat. A tepsi mehet a sütőbe bő fél órára, ha nem bízunk benne, max.45 perc múlva a szélén félrekotorva az aljáról villával horgásszunk ki egy tésztát, hogy biztos puha-e :) A sajtot a végén szórom rá, még 10 percig sütöm vele és kész.

Vöröshagymát is lehet bele főzni, ez esetben félbevágva tegyük a szósz alapjához és ha megfőtt, a husival (esetlegesen répákkal) együtt turmixoljuk le.


Kategória: Egytálételek receptjei


Az olaszos rakott tészta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook