Gombatorta recept
90 perc
Kalóriaszegény
A Gombatorta hozzávalói:
Vajastésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás, csipet só
Töltelékhez:
1 kg csiperkegomba
4 tojás
15 dkg füstölt sonka
1 fej vöröshagyma
1/8 l tej
3 ek. olaj
só, bors, petrezselyemzöld
A Gombatorta elkészítési módja:
A lisztet a vajjal, csipet sóval és 1 tojással összegyúrjuk, és legalább 1 órát hűtőben pihentetjük. Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a felszeletelt gombát, és együtt megpirítjuk, zsírjára sütjük. A petrezselyemzöldet a tojásokkal és a tejjel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A hűtőből kivett tésztát kb.1-1.5 cm vastagra kinyújtjuk, és egy nagyobb (28 cm-es) tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy legyen pereme. Rátesszük a gombát, a felcsíkozott füstölt sonkát, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és közepes lángon 1 órát sütjük.
Tehetünk a leöntős keverékbe 10 dkg reszelt sajtot is, úgy még finomabb.
Ha valakinek van lehetősége rá, készítheti felerészt vadontermő gombával is (pl. vargányával, rókagombával egész más az íze). Ezeket szárítva be lehet szerezni, csak forró vízbe kell áztatni, és jól lecsepegtetni. A szárított vargányából pl. elég 2-3 dkg-ot venni (szárított állapotban értendő), megbolondítja kicsit az ételt.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: 1e958693ca, 2008. dec. 10. 13:09
A gombatorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.