Főoldal » Receptek » Zöldséges ételek receptjei » Gombás-paprikás rizstorta recept

Gombás-paprikás rizstorta recept

A Gombás-paprikás rizstorta hozzávalói:
1 citrom
200 g basmati/thai vagy egyéb hosszú szemű rizs
só, bors
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g (barna) sampinyon gomba
1-1 sárga és piros húsú paprika
diónyi vaj/margarin a tálhoz
1 csirkemellfilé (kb. 300 g)
2+1 ek. (classico) olívaolaj
1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
1-2 csipet chilipor
4 tojás
1, 5 dl tej
1 dl tejszín
2-3 szál petrezselyem


A Gombás-paprikás rizstorta elkészítési módja:
1. A citromot alaposan megmossuk, félbevágjuk (a másik felét egyéb célra elhasználjuk), vékonyan lehántunk róla 2-3 kisujjnyi sárga héjat. Felforralunk 6 dl vizet, hozzáadunk 1 kk. sót és a citromhéjat, beleszórjuk a rizst, majd félrebillentett fedő alatt, olykor megkeverve 10 percig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 15 percig pihentetjük-puffasztjuk (nem emelgetjük a fedőt, mert megszökik a gőz, márpedig a puhuláshoz szükségünk van rá!). 2. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a színes paprikákat kisujjnyi csíkokra vagy 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Vajjal/margarinnal kikenünk egy 26-28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát/lapos sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 3. Bedörzsöljük a csirkemellet sóval, frissen őrölt borssal, és 2 ek. felhevített olívaolajban mindkét oldalát pirosra sütjük (4+4 perc), félretesszük. A pecsenyealjhoz öntünk még 1 ek. olívaolajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzaádjuk a paprikát, megszórjuk a a fűszerkeverékkel, valamint a chiliporral, és folyamatosan keverve további 4-5 percig pirítjuk. A csirkemellet apró kockákra vágjuk, aztán a zöldséggel együtt a rizshez keverjük, és a tortaformába szedjük-kócosítjuk. 4. Az öntethez a tojásokat kissé felverjük, hozzákeverjük a tejet és a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a rizs tetejére öntjük. Középső bordamagasságra helyezett rácson 25-30 percig sütjük. Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük, végül megszórjuk a finomra aprózott petrezselyemmel, és a sütőtálban kínáljuk. Tortaszerűen szeleteljük. Langymelegen a legfinomabb. Melegíthető, mélyhűthető. Gazdagíthatjuk 150-200 g főtt, füstölt sonkával, sovány tarjával, a tenger gyümölcseivel is; az öntethez keverhetünk 100 g reszelt (edami, gouda, trappista) sajtot.


Kategória: Zöldséges ételek receptjei


A gombás-paprikás rizstorta elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook