Gesztenyés patkó recept
60 perc
A Gesztenyés patkó hozzávalói:
250 g liszt,
100 g margarin,
25 g porcukor,
10 g élesztő,
1 tojássárgája,
0,5 dl tej,
csipet só.
A gesztenyés töltelékhez:
350 g gesztenyemassza,
100 g piskóta morzsa,
0,5 dl rum.
A patkók kenéséhez:
1 db tojás,
1 tojás sárgája.
A Gesztenyés patkó elkészítési módja:
a lisztet a margarinnal morzsalékossá keverjük. Az élesztőt, a tejet, a porcukrot, tojássárgáját, sót hozzáadjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az élesztőt nem futtatjuk fel! A tésztát 15 perc pihentetés után 3 dkg-os gombócokká formázzuk. Konyharuhával letakarjuk. 10 perc után sodrófával ovális formára nyújtjuk. A gesztenytöltelék hozzávalóit összegyúrjuk. A szintén 3 dkg-os adagokat hosszukás formára sodorjuk, és így tesszük a tésztára. Felsodorjuk, és patkó alakura hajtjuk. A tepsibe helyezzük. Az egész tojást és a tojássárgáját összekeverjük, majd vékonyan megkenjük vele a patkókat. Amikor a tojás megszáradt a patkó felületén, ismét lekenjük. 180 fokos sütőben aranybarna színűre sütjük. Szép márványozott felületet kapunk.
ha a gesztenyekrém túl hig lenne egy kis zsenlemorzsát keverhetünk bele!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: ibolya58, 2008. nov. 18. 08:15
A gesztenyés patkó elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.