Generációk problémája: az eladósodás (beszélgetős fórum)
De, elévül, bírósági úton nem hajtható be. Max. felszólítgat a behajtó cég, na és?
Meg lehet neki írni, hogy elévült, különben is semmis a felszólítása, mert nem tájékoztatta a bank, hogy a tartozását átadták, szóval kapják be.
Ez a cikk is engem erősít meg:
"A bírósági úton való jogérvényesítés kizártsága ugyanis nem zárja ki, hogy az elévült követelés jogosultja felszólító levelet küldjön az önkéntes teljesítés reményében."
Szóval a behajtó cég ugyan küldözgetheti a felszólító leveleket, az ÖNKÉNTES teljesítés reményében.
Pont ezt írtam, hogy a behajtók erre játszanak.
Ha nem küldött a bank 5 évig felszólítást, akkor bizony elévült.
A behajtó meg akkor már hiába pattog. Sőt, semmis az összes pattogása, ha nem értesítették az adóst, hogy a tartozását átadták a behajtónak. Törvény írja.
Persze nyilván azért nem értesítette a bank erről, mert már elévült tartozásokat adott át a behajtónak, aki átveszi, mert mindig akad madár, aki fizet.
De nem vagyok jogász, azt kell megkérdezni.
A bank, ha már átadta másnak a követelést, akkor már soha többet, semmilyen levelet nem fog küldeni.
A behajtó cég viszont igen.
Miből gondolod, hogy elévült a tartozás?
Nem hagyják a tartozásokat elévülni.
Nem tűntem el, köszönöm. Ennek a postai témának például csak a fórum indítása után néztem utána. De korábban írtam válaszban, a behajtó elismerte hogy nem látja nyomát hogy a Provident küldött volna felszólítást. Hiába ez a kézbesítési rendszer.
Köszönöm a választ
Pontosan ezzel a gondolattal játszom én is.
Úgy értem rendben van hogy él a követelés. De mivel nem én beszéltem egyik féllel sem telefonon nem tudok összeget. Maximum a tőke tartozást gondolom jogosnak, azt mit az évek múlása miatt a behajtó rápakolt esetleg az minden van nem jogos.
És a CBA, az ALDI, a LIDL és a többiek se hirdessenek, mert sok az elhízott ember 😜
Régi vesszőparipám, hogy pénzügyi intelligenciát kellene oktatni már az általános iskolában. De amíg a "világ.." abban érdekelt, hogy minél több ember adósodjon el, mert belőlük lesz a legkezesebb rabszolga, nem sok esély van rá.
A behajtó cégek sima levelet szoktak küldeni. Több ilyennel találkoztam, és a legtöbb kamu volt, már ami a tartozást illeti.
Hogy a bank milyet küld, azt nem tudom, mert olyannal nem volt dolgom. De ha átadja a tartozást behajtó cégnek, arról is köteles értesíteni az adóst, a törvény szerint.
A legritkább esetben küldenek sima levelet.
Tértivevényes, ajánlott. Ha a címzett 2 kézbesítés után nem veszi át, akkor kézbesítettnek minősül.
Így nincs elévülés.
Kár, hogy a fórumindító eltűnt.
A behajtó cégekről meg csak annyit, hogy sokszor úgy vesznek meg régi "tartozásokat", hogy tudják, hogy már elévült, de ha csak tíz embert be tudnak palizni, már nyertek.
Példa: barátnőmnek az egyik behajtó cég küldött felszólítást, (sima levélben, szóval akár ki is dobhatta volna) hogy 2008. évi tartozását, plusz a kamatokat fizesse meg 8 napon belül. A kamatokkal persze a tartozás a sokszorosára nőtt.
A levélen semmi utalás, hogy miért nekik kellene fizetnie,ha szerintük a telefonszolgáltatónak tartozik. Márpedig jogszabály szerint ha a tartozást engedményezik, vagy másra átruházzák, arról az adóst is értesíteni kell! Ez volt az egyik bibi.
A másik bibi meg az volt, hogy a barátnőm számhordozással ment át másik szolgáltatóhoz, márpedig ebbe a régi csak akkor egyezik bele, akkor adja át a számot, ha nincs tartozás!
Szóval nem volt tartozás egy fillér sem! Hogy a behajtó cég honnan szedte, nem tudom, de bepróbálkozott, hátha balek. Szegény barátnőm meg azt fontolgatta, hogy mindegy, inkább kér 3 havi részletet, minthogy hercehurca legyen belőle.
Én meg írtam egy levelet, tértivevényesen feladtuk, amiben megírtam a fentieket. Azóta hírét sem hallottuk a behajtócégnek.
De sokan inkább fizetnek, és erre utaznak az ilyen cégek.
Igen, de ha csak sima levelet küldtek, nem bizonyítható, hogy küldték, ill. a címzett megkapta.
Szóval akkor tényleg elévült.
😉
De ezt nem akarják, mert akkor rosszul járnának...
Szerintem nem a hirdetésekkel van baj, hanem az emberek pénzügyi ismerteivel.
Hittan helyett esetleg ezt kéne oktatni...
Meg kell egyezni. Ha valóban elévült a tartozás, akkor jó alkupozícióban vagytok, nekik nincs a kezükben semmi.
A Provident tudtommal sorra bukja a pereket, mocsok banda. Nekem nem volt velük dolgom, még mielőtt.. :)
Igen, bocsánat, összekevertem őket.
Abban egyetértünk, hogy "a békát le kell nyelni"
További ajánlott fórumok:
- Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában?
- Nektek is az életetek legnagyobb problémája, hogy ki van nyitva a bejárati ajtó, amikor otthon vagyok?
- Hogyan tartsd a frontot a mai generációval, ha már idősebb vagy
- Mennyire ajánlatos két generáció összeköltözése? Összeköltöznétek idős szüleitekkel?
- Eltorzult Z generáció
- Hogy győzzem meg a férjem, hogy alkohol problémájával forduljon szakemberhez?