Eltorzult Z generáció (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Eltorzult Z generáció
Bármitól lehet valaki függő.
Igaza van Vanessának, a kockák általában nyugodtak, egyáltalán nem jellemző rájuk amit írtál.
"Észrevetted, hogy a sokat gépező emberek döhösek, amikor visszakerülnek a virtuális világukból a kézzelfoghatóba?"
Én ezt nem vettem észre, sőt.. Több "kocka" ismerősöm van, mindegyik nyugodt, kiegyensúlyozott ember. Vannak "idegbeteg", hirtelen haragú ismerőseim is, egyik sem számítógépezik sokat..
Kedves Vanessza7!
Nem önmagában a fészbúktól, internettől, laptoptól, okostelefontól lesz valaki sz.házi, hanem ezeknek a pszichére, következésképpen az életviteledre gyakorolt hatása miatt. Magyarul, ha nem felelősséggel használod és átveszi az irányítást a viszonyulásaid felett, akkor indul el a negatív, függő folyamat. Mindig tudni kell, hogy te döntesz - az önfegyelem pedig nehéz dolog.
De, hogy ne gondold, hogy a levegőbe beszélek, csak meg kell figyelni a kisgyerekeket, meg a szenvedélybeteg felnőtteket. Ha nincs kontroll, a szabadságoddal sem tudsz élni, tekintve, hogy megszűnik, mint olyan, és átmegy öncélú vagdalkozásba. Észrevetted, hogy a sokat gépező emberek döhösek, amikor visszakerülnek a virtuális világukból a kézzelfoghatóba? Nem menekülő embereket kellene "kitermelni".
Kedves PK 86!
Egyetértek Veled. Az én anyukám meg azt mesélte, hogy amikor a tesómmal egész nap alvós csecsemők voltunk, szólt a szomédnak, hogy ugyan nézzen már ránk néha, amíg beugrik a városba valmit elintézni, ő meg addig pár órára, ment dolgára. Na ezen totál kiakadtam. Ez a 70-es években volt és anyukám diplomás. Azért, ha én ilyet kérnék a szomszéd csajtól tuti hülyének nézne. Másrészt, én sem hiszek a verésben, még az odasózásban sem. Abban a hozzáállásban hiszek, hogy mindig figyelek a gyerekemre, és reagálok rá, nem csak társbérlő vagyok és személyzet mellette. Én ebben hiszek. Meg abban, hogy lehetek korlátozó és kemény hangú is, de soha nem szégyenítem meg, és nem teszem nevetség tárgyává. A szülői tekintély nem azonos a hatalmaskodással, vagyis akár az önérzet megsértésével adott esetben. Mint a bizalmat: ezt is ki kell érdemelni. És mindent meg lehet tanítani, át lehet adni, csak kell energiát fordítani rá. Szóval a rájuk szánt idő, mert ezek a srácok már nem kajálják be a sablont mint mi annak idején amikor ükapám nevelési rutinja még használható volt. De a másik dolog meg: nem kell mindent kivenni a kezükből, és megcsinálni nekik, és készen tálalni ki sem mondott vágyaik tárgyait, aztán meg sírunk, mert szolgává tettük magunkat az ő kedvükért. Puszi minden okosan szerető és "csak" elég jó szülőnek.
... hát igen, a gyereknevelés nem egyszerű dolog és nem kis kreativitást is igényel.:)
Persze sokan választják az egyszerűbb primitív megoldást, azaz a verést. Javaslom az ilyen szülőknek, hogy kezdjenek a saját súlycsoportjukkal.
azért kíváncsi lennék, hogy ha időnként kapnál néhány jókora pofont,mit szólnál hozzá?:))Persze nem a verés kedvéért, csak úgy nevelési célzattal...
Teljesen igazad van, szerintem ebben a mondatban van a kutya elásva:
"Ez a generáció pontosan olyan, amilyenné az előző nevelte." Ha olyan fasza lenne az előző generáció, mint hiszi magáról, miért nevelt ilyen "torz" utánpótlást.. ?
Amúgy én Y-os vagyok és mi is züllöttünk (alkohol, hajfestés, pasizás, sokan az elit gimimből még drogoztak is) a középiskola alatt a kitűnő tanulmányaink mellett is. Azt meg nem tartom akkora különbségnek, hogy mi a telefonon lógtunk és sms-eztünk, a mostaniak meg faceebookoznak. Bár manapság ezt sem csak a tinik csinálják, nyugdíjas anyukám nem tudom milyen betűs generáció, viszont úgy rákapott a facee-re, hogy alig lehet róla levakarni.. Mindent posztol, lájkol, ha kell, ha nem :)
Amúgy a társadalmi normák folyamatosan változnak. Én épp most fogok szülővé válni, és ezért különös érdeklődéssel hallgatom anyukámnak a sztorijait az ő gyerekkorukról. Konkrétan falun 5-6 éves gyerekekre bíztak hatalmas állatcsordákat, hogy terelgessék egyedül, rendesen gyerekmunkát végeztettek velük. Magára hagytak óvodás korú gyerekeket, mert menni kellett a piacra eladni a tojást. Egy ilyen alkalommal az egyik jószág berágott anyukámra és a falhoz nyomta, szerencsére nagy szarva volt, anyukám meg még pici és így nem tudott benne kárt tenni, de azért elég durva lehetett a szitu. Konkrétan, ha valaki manapság úgy nevelné a gyerekét, mint a régi "fasza" generáció, jönne a gyámügy és elvenné őket secperc alatt..
Jo akor maradjunk abba, hogy attol mert en nem helyeslek vallamit , meg nincs jogom elitelni a masikat. En magam egy dollogra oda figyelek, mint szulo kutya kotelesegem, elismerni ha hibazok a gyerekel szembe(vagy barkivel), mert ha en nem teszem, a gyerek sem fogja . A masik, a gyerek merjen mindig oszinte leni. Ha a gyerek bizik benem anyira, hogy elmondja o mit gondol, az engem szulot is nevel.
Sajnos, minden generaciora ervenyes, hogy nem akarja elfogadni az emberiseget szinesnek.Pedig tuti nem fenymasolon volt keszitve.
En nem azt mondtam, hogy jonak gondolom. Nem helyeslem, de az aki ezt teszi , nem azert teszi, mert gyuloli a gyerkocot. Es nem csap agyon senkit. Tudok olyan esetet, ahol a szulo nem csapot oda, felnot a gyerek es odacsapot o a szulonek.
De ugye nem minden gyerek egyforma, nem mindegyiket egyforman kel nevelni. 5-on voltunk testverek, 5 felle temperantumal...
"Semmi sem olyan, mint régen. Eltűntek azok a régi szép idők, mikor még a fiatalabb társadalom tagjai tisztelettel tudtak tekinteni az idősebbekre, tartalmas dolgokkal töltötték mindennapjaikat és képesek voltak a való életben élni."
Igaz, sokszor szomorúan látom néhány tizenéves mit csinál... de szerintem ezt a mondatot eddig minden generáció elmondta az egyel fiatalabbról. :)
Ritka az a szulo aki nem erdemli meg a tiszteletet, modszertol fugetlenul , kedves unalom.A szulok 99% modszertol fugetlenul szereti a gyereket.Es az a szulo aki egy torot tanyerert is elfenekeli a gyereket , az is azert teszi, mert ugy gondolja , hogy igy tesz jot a gyereknek. Nem hinem , hogy gyulone a gyereket azert veri.Nem , nem ez a nevelesi modszerem, bar egy fenekre veres ha nagyon kihuza a dugot hebe-hoba nallunk is van. Vitatkozhatunk a vegtelensegig, de nem hozom a magam erveit, azert mar kapttam parszor.Egy pszihologus meselte hogy egy 40 eves ferfi kerdezte egyszer tolle, hogy az apja mert nem szerete anyira, hogy akar csak egyszer is fenyitse. Megtet mindent azert a fenekre veresert, ordibalt velle, karomkodot, tonkre tet mindent maga korul, de az apja nem volt hajlando erre.
En koszonom, hogy ano kaptam a fenekemre, es ember let belole, nem utcano, nem drogos, nem kitudja mi.
Tiszteletel oszinte volt jatek tarsad.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan tartsd a frontot a mai generációval, ha már idősebb vagy
- Mennyire ajánlatos két generáció összeköltözése? Összeköltöznétek idős szüleitekkel?
- Ez a jövő: több generáció egy házban?
- Új generációs egészségügyi dolgozók kontra veteránok
- Nem szeretem, hogy a Z generációs unokám szerint én egy...
- A mostani 70-80 évesek mennyire tudják érzelmileg megérteni a fiatalabb generációt?