Gemiszta (görög) recept
120 perc
A Gemiszta (görög) hozzávalói:
3 nagyobb pari
6 nagyobb paprika (nem a hosszú, hanem a kerekebb, amit a talpára lehet állítani)
2 bögre rizs
1 nagyobb fej hagyma
2-3 gerezd f.hagyma
só,bors
fahéj
szárított spearmint
petrezselyem
leveskocka
A Gemiszta (görög) elkészítési módja:
A parik és a paprikák tetejét megvágom (mintha kalapot vágnék nekik, de a kalap ne váljon el), kiszedem egy tálba a belsejüket. Az összes pari, és 2-3 paprika belsejét lereszelem nagylyukú reszelőn (vagy leturmixolom). A hagymát apróra vágom, olajon felteszem, miután megpuhult, hozzáadom a rizst, - a 2 bögre rizshez- 4 bögre vizet, valamint a parik és paprikák leturmixolt elegyét, petrezselymet, szárított spearmint-ot (kb. 2 csipetnyit), egy leveskockát. Sózom, borsozom, fahéj (kb. 1 csapott teáskanálnyi). Amikor megfőtt a rizs, betöltöm a parikba és a paprikákba, a kalapocskákat ráhajtom a töltelékre, a tetejüket kicsit sózom. Tepsibe egymás mellé állítgatom őket. A tepsibe kb. 1/2 dl vizet és nagyjából ugyanennyi olajat öntök, majd addig sütöm, míg a parik és paprikák meg nem puhulnak.
- Amikor kiszedem a parik belsejét, az "eret" is kiszedem, csak egy nem túl vékony héjat hagyok benne.
- A sütést én kis hőfokon kezdem (150), és fokozatosan emelem, hogy a parik héja ne repedjen szét.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: angica0901, 2009. ápr. 4. 09:44
A gemiszta (görög) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.