Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Epediéta ötleteket/recepteket keresek epebetegeknek fórum

Epediéta ötleteket/recepteket keresek epebetegeknek (tudásbázis)


16. Icus (válaszként erre: 15. - 3098064ae6)
2014. júl. 17. 13:20
Nekem az alma nem jó. Én zöldséglevesek szoktam enni, erőleves kockából, sok cérnametélttel. Az biztos, hogy sok folyadék kell.
2014. júl. 2. 14:38

Valaki írja Már meg..ha görcsöl az epém...jobb bordaív Alatt jobbra..

Akkor mit ehetek?

Kórház kizárva..melózni kell..

Mivel almát rágcsálok..

Valami leves jó lenne..

14. Serry (válaszként erre: 12. - Klára51)
2012. jún. 18. 20:44

Jesszus ezt kitől kaptad? Hagyma, uborka, őszibarack?

Rejtett zsiradékok csak a kekszekben? S mi van a csirkecomb libabőrözésével, és a zsírosabb részek eltávolításával pl a karaj, lapocka esetén?


Ez eléggé régi tanácsadó szövegecske.

13. bbyke (válaszként erre: 12. - Klára51)
2012. jún. 17. 09:58
Úristen, hát ezek tuti gyilkos receptek epebetegeknek. :( Őszibarack, uborka, hagyma.... pfff... ne legyél már ennyire buta!!!
2009. jún. 2. 07:33

Sziasztok!

2004 ben már nagyon oda voltam az epe görcseimtől.

Tudtam korábban is már hogy kövem van,de mivel 2002 ben volt egy nagy Wertheim műtétem,nem szívesen mentem volna ismét kés alá.

Iszonyúan fájt már az egész oldalam a hátam,már szinte a víztől is falra másztam,azt mondtam ilyen nincs,és kőkeményen diétáztam onnantól fogva hogy megtudtam baj van az epémmel.

Aztán jött az elkerülhetetlen irány a kórház.

Féltem mert már az epe hólyagom is bevolt gyulladva és azt mondták nem valószínű hogy laporoszkóppal megtudják csinálni.

De aztán végül is sikerült kivenni úgy a követ is és az epehólyagot is.

Azt tudom tanácsolni akinek baj van az epéjével szigurúan tartsa be a diétát,és ha műteni kell ne vaciláljatok jobb minnél előbb.


Epe-diéta


Az epebetegségekben szenvedők (köztük az epekövesek) diétája meglehetősen szigorú megkötéseket tartalmaz, ezek közül az egyik legfontosabb a zsírszegény táplálkozás.



A legtöbb epeköves beteg elhízott, és ez nem véletlen, hiszen a kövek képződését elősegíti az egészségtelen életmód, a mozgáshiány, a rostszegény, viszont zsírban, kalóriában gazdag táplálkozás. Bár a lefogyás önmagában nem gyógyítja meg az epekövességet, a panaszok csökkennek, akár el is múlhatnak. Az egyik legfontosabb feladat tehát csökkenteni az energiabevitelt, de az össz-kalóriamennyiség sem haladja meg az eddig fogyasztott felét.


Elsősorban az elfogyasztott zsiradék mennyiségét kell a minimálisra korlátozni. A zsírszegénység nem azt jelenti, hogy elegendő a sertészsírt növényi olajra cserélni. Minden fajta zsiradék, tehát az olaj és a margarin is káros az epeköves beteg számára. Ugyancsak ügyelni kell a rejtett zsírokra. A tejszínhabos, vajkrémes tortáknál még csak-csak szembetűnő, hogy sok zsiradékot tartalmaznak, de más a helyzet a vajas kekszek, a csokoládé, a gyümölcskrémek esetében. Az édességekről – minden szempontból – jobb, ha egy időre teljesen lemond. Az édességigényt tökéletesen kielégítik a naponta fogyasztott friss, nyers gyümölcsök.


Kerülendő az egyszerre fogyasztott nagyobb mennyiségű táplálék. Ha többször, de kevesebbe eszik, nem készteti epehólyagját erős összehúzódásra, így csökken az új kövek keletkezésének esélye is. Ugyanakkor ezt a kevesebb táplálékot több alkalomra kell elosztani. Célszerű napjában ötször-hatszor is enni, de mindig keveset!



Székely almás hús

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg sovány, kicsontozott sertéskaraj

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál vaj

2 jonatánalma

1/2 dl húsleves, kockából

1 evőkanál vágott petrezselyem

Elkészítés: A húsról minden zsiradékot leszedünk. Sóval, kevés fehér borssal bedörzsöljük. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Megforrósítjuk a vajat, mindkét oldalon megpirítjuk benne a húst. A húst kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt vajon üvegesre pároljuk a hagymát. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, hozzáadjuk a hagymához, és felöntjük a levessel (vagy vízzel). Visszatesszük a húst, és fedővel lefedve 5 perc alatt összepároljuk. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Héjában főtt burgonya illik hozzá.



Pulykamáj zöldborsóval

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg pulykamáj

1 gerezd fokhagyma

1 dl tej

50 dkg zöldborsó (mélyhűtött vagy konzerv)

1 fej vöröshagyma

1 dkg vaj

1 csokor vágott petrezselyem

Elkészítés: A májat megmossuk, vékonyabb csíkokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, a tejbe keverjük, és beletesszük a májat. Legalább 1 órát pácoljuk. A zöldborsót sós vízben vagy gőzben megpároljuk (a konzervet lecsepegtetjük). A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Megforrósítjuk a vajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát. Lecsöpögtetjük a májat, a hagymához adjuk. Megpirítjuk, ha kész, megsózzuk. A zöldborsót jól lecsöpögtetjük, összekeverjük a hagymás májjal, a frissen vágott petrezselyemmel, és összemelegítjük.



Karibi csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

1 evőkanál ketchup

2 teáskanál méz

1 teáskanál mustár

1 késhegynyi paprikakrém

1 gerezd fokhagyma

2 csirkemellfilé

Elkészítés: A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A ketchupban elkeverjük a mézet, a mustárt, a paprikakrémet, a zúzott fokhagymát, és kevés sót. A húst megmossuk, kissé kiveregetjük, és megkenjük a fűszerkrémmel. Lazán alufóliába tekerjük, és forró sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütés végén a fóliát szétnyitjuk, és a húst kissé megpirítjuk. Salátával körítjük.



Vadas karfiol

Hozzávalók 4 személyre:

1 csokor leveszöldség

1-2 teáskanál cukor

1 teáskanál vadas fűszerkeverék

1 teáskanál mustár

1 babérlevél

1 evőkanál citromlé

1 fej karfiol

Elkészítés: A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük (még jobb, ha húslevesben főtt zöldséget használunk fel). Ha megfőtt, leszűrjük, a zöldséget pürésítjük. Közben rózsáira szedjük, megmossuk a karfiolt, és bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük. Teflonlábosban, állandóan kevergetve karamellizáljuk a cukrot, majd belekeverjük a zöldségpürét. Sóval, borssal, vadas fűszerkeverékkel, a mustárral, a babérlevéllel, a citromlével ízesítjük és összefőzzük. Ha szükséges, zöldségerőlevessel hígítjuk. A mártásba tesszük a karfiolrózsákat, összemelegítjük, és tálaljuk.



Fóliában sült hagyma

Hozzávalók 4 személyre:

4 nagy fej vöröshagyma

néhány friss rozmaringlevél

2 evőkanál olaj

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, felül kereszt alakban kissé bevágjuk és szétnyitjuk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Vékonyan kiolajozunk négy 20 x 20 cm-es alufólia lapot, és a középre ültetjük a hagymákat. Meghintjük sóval, borssal és apróra vágott rozmaringlevéllel. Néhány csepp olajjal meglocsoljuk. A fóliát felül lazán összefogjuk. A forró sütőben kb. 45 percig sütjük. Párolt húsok, halak mellé, köretként tálaljuk.



Diós uborkasaláta

Hozzávalók 4 személyre:

5 dkg mazsola

1 nagyobb kígyóuborka

1/2 szál póréhagyma

5 dkg dióbél

1 gerezd fokhagyma

2 dl joghurt

2 teáskanál felaprított, friss bazsalikomlevél

1 teáskanál felaprított, friss mentalevél

Elkészítés: A mazsolát meleg vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. Az uborkát megmossuk, szeletekre vagy kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a diót durvára aprítjuk. Salátástálban mindet összekeverjük. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A joghurt tetejéről leszedjük a vékony zsírréteget, a fokhagymával, a bazsalikom- és mentalevéllel, sóval ízesítjük, és a salátára öntjük.



Mandulahabos őszibarack

Hozzávalók 4 személyre:

8 fél őszibarack (konzerv)

4 tojásfehérje

4 dkg darált mandula

1 evőkanál édesítőpor

1 dkg vaj

Elkészítés: Az őszibarackot lecsepegtetjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Nagyon keményre felverjük a tojásfehérjét, belekeverjük a darált mandulát és az édesítőszert. A gyümölcsöket kivajazott tűzálló tálba fektetjük, rásimítjuk a mandulahabot, és forró sütőben szép rózsaszínűre sütjük.

11. Serry
2009. febr. 10. 14:02

Részlet az általam készített tanácsadó füzetből:

Diéta


Energia: a kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, betegségektől stb. függően az energiaigény napi 1000-4000 kcal. A napi összes kalória egészséges táplálkozás esetén 55%-ban szénhidrátokból, 30%-ban zsírokból és 15%-ban fehérjékből nyerhető.


Fehérjék: napi szükséglete 0, 9-1 g/ttkg, 50-50% legyen állati és növényi fehérje.


Zsír: napi szükséglete 0, 5-0, 8 g/ttkg, vagyis zsírszegény étrend. A fele növényi, a másik fele állati eredetű legyen. Túlsúly esetén elősegíti a súlycsökkentést, és az epehólyag hirtelen, görcsös összehúzódását megakadályozza. Az epehólyagot is „finom”, enyhe összehúzódásra kell serkenteni naponta, hogy ne legyen epepangás a hólyagban, az ürülni tudjon.


Szénhidrátok: Fogyasztása a testsúlytól függ. Elhízás esetén az egyszerű cukrok bevitelét kerülni kell. A sovány betegeknél viszont szénhidrátgazdagság jellemző.


Rostok: napi fogyasztása 20-30 g/ttkg legyen, főleg keményítő és pektin formájában. A gyümölcsök, zöldségek pektinben, a teljes kiőrlésű gabonák és az ezekből készített termékek pedig keményítőben gazdagok.


Folyadék: 1, 5-2 l/nap


Fűszerezés: az étrend ne legyen fűszerszegény, íztelen. Az erős, csípős fűszereket nem szabad használni (pl. : csípős mustár, torma, bors, chili stb. ), az enyhébbeket kevesebb mennyiségben (pl. : fokhagyma, vöröshagyma stb. ) csak megpirítani nem szabad. Használható: vanília, ánizs, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, babérlevél, szurokfű, majoránna, lestyán, citromfű, borsmenta, borsikafű, bazsalikom, zsálya, kakukkfű, rozmaring, tárkony, metélőhagyma, kapor (gumó, levél), petrezselyem (gyökér, levél), zeller.


Élvezeti szerek: 1-2 gyenge teát, kávét lehet fogyasztani. Alkoholos italokat ne igyon a beteg!


Ásványvizek, gyógyvizek, gyógyteák: a szénsavval dúsított ásványvíz tilos, gyógyvizek és természetes gyógyteák jó hatásúak lehetnek, a kezelőorvos tanácsát azonban ki kell kérni.


Étkezések száma: min. 5-szöri.


Konyhatechnológiai eljárások: alkalmazható alufólia, sütőzacskó, grillsütő, párolóedények, mikrohullámú készülék, agyagedény, teflonedény.


Fogyasztható élelmiszerek


Húsok: sovány sertés-, marha-, borjú-, házinyúl-, csirke-, pulyka és galambhús, sovány halak. Naponta 5-10 dkg hús fogyasztása elegendő.

készíthető: vagdalt, gombóc, töltelék, egyben sült, zsírszegény szelet sült, párolt, pástétom, puding, szendvicskrém.


Húskészítmények: zsírszegényebb változatok pl. sovány gépsonka, diétás párizsi, virsli, baromfi párizsi, csirke, pulyka felvágott, zalai és azok, amelyekben 100g-ban kb. 10g körüli a zsírtartalom

Fogyasztható: szeletenként és saját készítésű krémek, pástétomok formájában. Naponta 3-5 dkg.


Zsiradékok: a sovány állati eredetű nyersanyagokban is jelen van rejtett formában e zsír, ezért az ételkészítéshez növényi olajakat kell használni pl. napraforgó- tökmag, kukorica-, repce-, szója-, Oliva olaj. A margarinok közül elsősorban a light termékeket kell előnyben részesíteni.


Tej és tejtermékek: savanyított tejtermékek, kefir, joghurt, 1, 5%-os tej, sovány sajtok (köményes, fokhagymás, paprikás, óvári), kapható már light kockasajt is.

fogyasztható: a túró és a savanyított tejtermékek önálló ételként sem szoktak panaszt okozni, a többit egyszerre kis mennyiségben jó enni pl. kevés sajtot, azt is inkább reszelt formában. Legcélszerűbb az ételek dúsítására felhasználni.


Tojás: tojásfehérje nem okoz panaszt. A tojássárgája főtt és hideg ételek dúsítására, lazítására használható értékes tápanyag. A lágy tojás okozhat legkevésbé panaszokat. Ha nem okoz, problémát lehetőleg ne hagyjuk ki az étrendből.


Gabonaipari termékek tészták, liszt, búzadara, zsemlemorzsa fogyasztható teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket lehet javasolni, sütőipari termékeket lehetőleg ne friss "meleg" állapotban, inkább szikkadtan, másnaposan építsük az étrendbe.


Korpák: pl. zabkorpa, búzakorpa. Ha nem okoz panaszt naponta 1-2 evőkanállal jó hatású, de nem egyszerre (nagyon fontos mellette a bőséges folyadékfogyasztás, amely megakadályozza a székrekedést)


Burgonya, rizs: önállóan és rakott ételek töltelékeként egyaránt fogyasztható. Figyelni kell arra, hogy egy napon a kettőt ne fogyasszuk a magas szénhidráttartalmuk miatt (burgonya: 20g/100g, rizs 77, 5g/100g)


Zöldség és főzelékféle: a friss zsenge főzelékeket panaszmentes időszakban sem passzírozni sem turmixolni nem kell, fedő nélkül lassú tűzön kell puhára főzni. Javasolható: zsenge zöldborsó, zöldbab, sárgarépa, fehérrépa (petrezselyemgyökér), paraj, zeller, cékla, tök, sütőtök, cukkini, patisszon, padlizsán, kelbimbó, karfiol, fejes saláta, paradicsom.

elkészítés: sokféle formában lehetséges. Zsírszegény leveseknek, főzeléknek (kevés rántással, habarással, párolva, rakott, töltött ételeknek, salátáknak, mártásoknak, köreteknek.


Gyümölcs, gyümölcskészítmény: alma, narancs, őszibarack, grapefruit, citrom (szűrve, préselve), akut gyulladás után és műtét után (amikor elkezdődik az étkezés) sem szokott panaszt okozni. Érett, puha gyümölcsök sincsenek tiltva (nem javasoltak később) Gyümölcskészítmény formájában a felsoroltak közül, lehetőleg cukor nélkül vagy nagyon minimális cukorral, mesterséges édesítővel.


EGYÉNI TŰRŐKÉPESSÉG ALAPJÁN JAVASOLT ÉLELMIANYAGOK

Kapor, mustár, köménymag, ánizs, paradicsom, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma, gyöngyhagyma, újhagyma, póréhagyma, tejes kukorica, zeller, retek, spárga, zsenge kel- és fejes káposzta, karfiol, gomba, tej, tojás, vaj, margarin, tejföl, sajtok, teljes kiőrlésű gabonák, korpák egyes gyümölcsök.


Megfigyelhető, hogy a fogyasztható és a tűrőképesség alapján javasolt csoport között átfedések vannak. Az epebetegségek diétája az egyik legegyénibb diéta, nagyon sok olyan nyersanyag, élelmiszer van, ami az egyik betegnél panaszt okoz a másiknál pedig nem. Ha bármelyik nyersanyag panaszt okoz, élelmiszer fogyasztásakor a legcsekélyebb emésztési problémák jelentkeznek, azonnal ki kell hagyni az étrendből, majd pár hét múlva újra meg lehet próbálni az étrendbe iktatni nagyon kis mennyiségben első alkalommal. Panaszokat leggyakrabban nem a nyersanyagok okozzák, hanem az ételek elkészítésének módja. (pl. túl sok zsír vagy olaj az ételben, vastagon magvajazott, megmargarinozott kenyér, sok cukor, egyszerre sok sajt, tej, ami magasabb zsírtartalmú, alkalmankénti "bőséges lakoma" stb. )


NEM FOGYASZTHATÓ ÉLELMISZEREK!!

Egyetlen epebetegnek sem ajánlottak a következő ételek: zsíros húsok, halak, szalámi- kolbász- hurkafélék (disznótoros), disznósajt, szalonna, töpörtyű, füstölt áru, zsíros felvágottak, szardíniák, 20% feletti zsírtatratlmú termékek. Látható zsírszövetek, szárnyasok bőre, többször felhasznált " átsütött" olaj, zsiradék, bő olajban sültek, pirítással készült ételek. 2, 8%-as tej, zsíros tejtermékek, magas cukor és zsírtatratlamú ízesített joghurtok, túrókrémek, krémsajtok, kemény tojás, rántotta, kakaó, csokoládé.

Hajtogatott zsíros tészták, friss kelt tészták, kerülni kell a meleg kenyeret, péksüteményt. Csípős, erős fűszerek Banán, szőlő, szilva, aszalt gyümölcsök, dió, mandula, mák (esetleg kis mennyiségben darálva sütemények tésztájába keverve, ha a napi zsírfogyasztás még nem volt sok), durva rostok, (" fás" karalábé, retek, káposzta torzsa) száraz hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó). Alkoholos italok, szénsavas ásványvizek, üdítők, magas koffeintartalmú üdítők (pl. cola) energia italok


Készítette: Tibay Rózsa dietetikus

10. 6b94deaef4 (válaszként erre: 9. - Drnéni)
2008. okt. 9. 14:39

ma délután engedtek ki.. tettem a naplómba képeket...


káposzta!.. uuu azt én is naon szeretem:))

2008. okt. 6. 22:36

Írj mihamarabb, ha hazamentél!

Képzeld, és már káposztát is bírok enni. SZóval másfél évvel műtét után szinte mindent.

2008. okt. 4. 10:07
okt,6.-án műtét:-
7. drnéni (válaszként erre: 6. - 6b94deaef4)
2008. szept. 14. 17:49

Hát sajnos a műtétig nem kéjmámor az élet. Addig tényleg szinte minden betesz. Én szoptatás alatt küszködtem 4 héten át epehólyaggyulladással, mert nagyon szerettem volna elkerülni a műtétet. Ez alatt az idő alatt szinte semmit nem ettem, mégis folyamatosan görcsöltem, nem volt se éjjelem, se nappalom. 14 kilót fogytam (persze az nem ártott), aztán szétrohadt az epehólyagom, 2,5 órán át vakarták ki, a férjem már az ájulás határán volt. De most már minden rendben.

Addig marad a jó öreg főtt krumpli és háztartási keksz, ha nem akarsz megint egy hétig nulldiétán lenni (nekem mondjuk véletlenül 9 napig nem adtak enni a kórházban, aztán még a műtét után se mertem 2 napig enni). Ja, és amit nem mondanak el előre, én is meglepődtem: műtét után ne tervezz hosszabb utazást, mert mindenkinek akivel eddig beszéltem (nekem is) hetekig tartó hasmenése volt! Nagy élmény! és nem lehet kajával befolyásolni. Viszont aztán egyik napról a másikra elmúlt.

Együttérzésem, és kitartás! Már csak egy hónap.

6. 6b94deaef4 (válaszként erre: 5. - Drnéni)
2008. szept. 14. 17:32

"Egyébként azt kell enni mindenkinek, amit szeret"


hát ép azt most nem ehetem amit szeretek,mütétre várok ami kb:okt.közepén várható... addig is nagyon oda kell figyelnem a táplálkozásra, szept-ben 2* kerültem korházba, egyszer epegörcsel 5napra most másodjára 10nap epehólyaggyulladás... elhiheted félve eszem:/

2008. szept. 14. 16:53

Milyen recepteket? Azt próbáltuk elmondani, hogy az epediéta nem igényel különleges recepteket, mindössze nem kell azokat az ételeket választani, amiktől az epehólyagjától megfosztott ember rosszul lesz.

Egyébként azt kell enni mindenkinek, amit szeret.

Az én kedvencem mostanában speciel a kötbullar (svéd húsgombóc), de egyeltalán nem biztos, hogy mindenkinek bejön.

Én nem is eszem 5x, és biz elég fűszeresen főzök, attól semmi bajom (kivéve a pirospaprikát).

2008. szept. 14. 11:17

- szóval, ezzel tisztában vagyok én is...


mint írtam, ötleteket és recepteket várok:))

2008. szept. 14. 09:28

Lehet kapni ebben a témában egészen sok könyvet, egyet érdemes beszerezni, de a neten beírod a gugliba az epediéta szót, és rengeteg cikket kidob.

Amire érdemes odafigyelni:

- legalább 5x enni keveset

- nem szabad enni zsírosat, fűszereset, k betűs zöldséget (pürésítve ezeket is lehet, mert így megtörjük a rostokat), puffasztó vagy nagyon aromásételeket, friss pékárut (beleértve a kenyeret is)

- a tejtermékek nem bántanak mindenkit, érdemes kikísérletezni, hogy mit bír a "beteg"


Egyébként alapvetően a kísérletezésről szól ez is. Engem fiatalon műtöttek epekővel, de szinte nincsen olyan étel, amit nem bírok megenni.

2008. szept. 13. 18:33

Nekem 28 évesen volt epeműtétem. Sok változtatásra nem volt szükség: nem eszem zsíros húsokat, felvágottakat (addig se ettem), olajban sült dolgokat; nem bírom a puffasztó ételek közül a káposztát (sajnos semmilyen formában), a paprikát, retket, gombát.

Egyébként változatlanul eszem mindent.

Ami nagyon hiányzik, az a káposzta.

2008. szept. 13. 12:12
Epediéta ötleteket/recepteket keresek epebetegeknek

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook