Felhasználható még az élesztő, ha megfolyósodott a hűtőben? (tudásbázis)
Jelentem alásan a kalács jó lett, mondjuk itt az élesztő elég friss volt. A pizza meg csak hétfőn készül el, de akkor majd vízben felfuttatom egy kicsit a száraz élesztőt, mert abba nem kell tej. A Jamie Oliver féle pizzát szoktam csinálni, az nagyon finom.
Pizzatesztahoz pl én is vízben futtatom fel,cukor nélkül.Egy kiskanál lisztet keverek a vízbe csak hogy legyen valami szénhidrát amitől életre kel a por élesztő.
Ahhoz, hogy az élesztőgomba dolgozni kezdjen szénhidrát, egy kis idő (nyugi) és megfelelő hőfok (legalább 20-30 celsius) kell. Úgy kezd el szaporodni és a táplálkozása melléktermékeként szén dioxidot fejleszteni. Tudom, hogy egyes gyártók azt mondják nem kell futtatni, de bizony egy kicsit kell. A biológia így működik. természetesen futtatás nélkül a meleg tésztaalapanyagokból is kiszedi ami kell neki, de emiatt időcsúszás van és ekkor jön a szentségelés, hogy xar az élesztő. Pedig szerencsétlen csak nem kapta meg akkor és ott ami jár neki. A mostani élesztőfajok pedig már sokkal strapabíróbbak és életképesebbek de akkor is szükség van az optimális feltételekre. Az, hogy tej vagy cukros víz, tulajdonképpen mindegy a lényeg, hogy könnyen hozzáférhető egyszerű szénhidrát legyen benne. A lisztben lévő keményítő nehezen bontható szénhidrát (hosszú láncú amit előbb enzimesen darabolni kell) ezért nem optimális az élesztőgomba számára starter cukornak. Aki cukorellenes annak rossz hírem van. Sajna a leggyorsabban hasznosítható energiaforrás. A szervezetben végső sorban minden kajából szőlőcukor lesz mivel ebből lesz az energia a citrátkör lejátszása után.
Sok receptben írják futtatás nélkül.
Kelt tésztánál, én úgy tudom, eleve minden hozzávalónak langyosnak kell lenni. Tehát eleve a folyadék sem lehet hideg.
Kenyérbe, pizzába én melegvízzel, zsiradékkal futtatom, és megy gond nélkül.
Meg kell futtatni. De én is jobb szeretem a frisset.
Én is szárítottat használok, és simán elkeverem a liszttel. Arra figyelek, hogy a folyadék meleg legyen.
Én beáldoznék egy kis cukrot /tejet vagy vizet/olajat (attól függ mibe megy) ha megkel jó ha nem hát nem.
Nekem szárítottal még semmi nem sikerült. Na jó, régen próbáltam utoljára, tanulékony vagyok-ez felejthető...
Amióta csak szó van mostanában az élesztőről, csak nézek. Mindenki langyos, cukrozott tejet ír, még a sós kelt tésztákhoz is.
Nekem felfut langyos vízben is, kevés liszttel. Én kenyérbe biztosan nem teszek cukrot. Van annyi a lisztben is, amennyi az élesztőgombának kell a feléledéshez.
Én meg csak simán a lisztben elkevertem, mivel nem volt ráírva, és még örültem is, mert nem volt itthon tej.
Ugyanúgy, langyos, cukrozott tejben kell?
Elvileg,gyakorlatilag meg igen.
Évek óta csak szárítottat hasznalok és igy vált be,hogy felfuttatom.
Csak szárított élesztőt használok,pontosan ugyanazt tudja,mint a friss.
Ugyanúgy fel kell futtatni meleg tejben mint a frisset.
Azért nem árt neki. :-D Ugyanis a liofilizálás (fagyasztva szárítás) afféle tetszhalott állapotba hozza és azt is életre kell kelteni. Emiatt szokott gyengébben operálni ha csak úgy direkt belezúdítják a tésztaalapanyagba és ezért nem szeretik annyira a háziasszonyok sem (nem kel fiam). Legalábbis így tanították, meg hát a gyakorlat is igazolta.
A porélesztőt nem kell futtatni.
Akkor meghámozom mert úgyse kell olyan sok a pizzaba. :D Ha nem jön fel akkor meg ott van pótléknak a poreleszto. Ezt fogom csinálni. Köszönöm szépen neked is az intuiciókat.😗Holnap főzős nap, nem jövök!😁 Boldog nyulat mindenkinek, ha már nem találkoznánk!😉
Furcsa, hogy egy 14kg-os csomag legnagyobb értéke egy 50 forintos élesztő:-((((
Én átadnám a jegyemet, jusson több azoknak, akik sütnének.
Mi a baj a liofilizált (por) élesztővel? Az élesztő egy gomba ami hűtve sem bírja korlátlan ideig. ha "megromlik" (általában kiszárad és megmurdel pár millió)akkor nem kezd el kajálni a tésztában és nem fejleszt széndioxidot. Viszont ha a teteje van megbarnulva akkor a belseje még él és ha nem is olyan hatásfokkal de működni fog. Javaslat: meg kell próbálni megfuttatni langyos cukros vízben. Ha elindul akkor nincsen gond. Én a magam részéről jobban kedvelem a liofilizált élesztőt mert kevesebb a gond vele és elég jól működik csak tovább kell futtatni. Jó sütögetést mindenkinek!
Köszi mindenkinek a valaszokat! Vivo, ne kesereg majd húsvét után eszünk mi is húsvéti kalácsot!😋 Az ilyen dolgokat osztogathatnak jegyre is, mint régen, hogy mindenkinek jusson. 🤔
Én pestről rendeltem élesztőt, mert itt sem kapni a megyében. Sajnos a futárcég nem garantálja, hogy ideér az ünnep előtt, így kelt tésztás süti nem lesz:-((((
Pizzat és kalácsot is tökéletes porélesztővel csinálni. Én jobban szeretem mint a rendeset és nem romlik rám.
Jó készülődést és sütögetést!
Az enyém meg imádja.
Lehet, te is megszereted ezt az élesztőt. Sikerüljön.:)))))
Köszi Turmix, majd máskor. Most sok a munka itthon. Meg az ablaklemosással se végeztem, mert itt jaratom inkább a számat 😁
Pizzaba. Nagykalacsot is sütni akarok, de abba van még egy fél ami jó. Viszonylag friss is. Egyszer mindent el kezdeni, aztán úgy néz ki ennek most jött el az ideje. Bár ezekkel a szárított dolgokkal úgy vagyok, mint a macskám a szárított szemes macskatappal, csak kerülgeti meg tologatja az orrával jobbra-balra. 😁
Ha nem nagyon "komoly" sütibe kell, jó. Én pogácsába tettem, jó lett, csak a liszttel először jól el kell keverni, még a só is csak utána menjen bele.:)
Merre laksz? Tudnék neked venni, gyere el érte! :D
Márc. közepe óta nem láttam, akkor akartam venni.
Már nem érdekel, kalácsot nem sütök, oszt' kész 😁
Venni sem fogok, kedden befejeztem jövő hétig.
Csongrád megye. Itt meg hetek óta nincs. Mindegy, megpróbalkozom a szárítottal.
További ajánlott fórumok: