Egy iskolakezdő elsős jellemzésébe, miket kell írni? Ti mit írtatok? (beszélgetős fórum)
Minket ez szerencsére nem érint, itt fel sem merült senkiben, hogy jellemzést kérjenek.
A szülő nem tud objektív lenni, ráadásul amit leírunk azt a másik fél egészen másképp is értheti. Miért kell a gyerekeknek már az elején előítélettel szembesülnie (akár pozitív, akár negatív értelemben).
Attól nem lesz szerintem könnyebb az összeszokás, hogy jellemzést kap, sőt.
Lesznek szülők akik megpróbálnak objektívek lenni, beleírják a "negatív" dolgokat is, mások meg igyekeznek majd inkább jobb színben feltűntetni a gyereket. Nem lehet tudni, ki mit ír, torz kép alakul ki a gyerekekről.
A férjem járt így gyerekkorában, elsőben valahogy nem jött ki a tannénivel, ő volt az "osztály butája". A tannéni írt róla egy olyan jellemzést, ami alapján a másodikos új tanító már előre rettegett, hogy milyen rossz gyereket kap (amúgy anyósom ismerőse volt az új tanítónéni). Utólag mondta el, mennyi előítélet volt benne, aztán érdekes módon kiderült hogy a gyerek se nem rossz, se nem hü**e, sőt... attól fogva az osztály legjobbja volt végig.
Egy jó pedagógusnak nem lehet probléma kiismerni 25 gyereket. Az egy más kérdés, hogy milyenek a tanítók...
Nem írtam ilyet, az óvónők készítették el, de nagyon pontos, és szerintem helyesen jellemezték a gyerekem. A szülő elfogult.
Én nem értek egyet azzal, hogy egy gyereket általánosságban kell jellemezni, mert mindenki individuum, és mindenkihez más út vezet. Ne legyünk buták, és ne nehezítsük meg a tanítónéni dolgát.
Nekem az a véleményem, hogy ismerje meg magától a tanítványát, ne én adjak 'használati' utasítást a gyerekemhez!
Pont ezért, tömör, rövid jellemzést írtam.
-új környezethez/emberekhez hogyan viszonyul
-mit eszik meg, mi az, amit nem
-leírtam, hogy allergiás x meg y növényekre (ne azt mondják majd, hogy beteg)
Aztán pont!:)
Hű de jó hogy nekem nem kellett ilyet írnom :)
Iszonyú nehéz...
Egy jó pedagógusnak fölösleges mert egy hét alatt feltérképezi a gyerekeket. A többinél meg sosem tudhatod, hogy amit írsz annak milyen következménye lesz :/
Én beszélnék az óvónővel, ugyanis ők is adnak jellemzést.
Nem azért, hogy azokat írd, de mégis hármótok ( bocs, apukával 4 ) között van a gyerek.
Ha már írni kell, néhány gondolatot vess papírra és az óvónővel akkor beszéljétek meg, hogy pl. ilyenekre gondolnak? stb.
Bölcsibe-oviba nem kértek ilyet!
Köszönöm, ha segítetek!:)
További ajánlott fórumok:
- Skorpió nők jellemzése
- Mennyibe kerül nálatok az iskolakezdés?
- Nehézkes iskolakezdés avagy mennyit tűrjünk a tanárnak?
- Zalán: ezt a nevet szeretnénk adni a születendő fiunknak, de visszariaszt a jellemzése: önfejű, makacs, harcos, egoista...
- Honnan tudhatom meg, hogy az iskolakezdési támogatást igényelték-e a nevemben?
- Mennyibe kerül egy elsős iskolakezdése?