Ebben az esetben nincsen jogom visszakérni a pénzem? (tudásbázis kérdés)
Amit secret irt, sztem azt probald meg kovetni, a panaszkonyv altalaban mumus, hatha tudsz rajuk hatni. Nekem a volt fonokom huzta-vonta a dolgot, szval nem elvarhato, hgy egy teli cipore honapokat varj, aztan megint elvalik a ragasztas, ujabb egy honap, ez vicc. Nem mindenkinek van 50 par cipoje, szval legyel hatarozott es ha mar elfogadtal egy javitast, akkor csereljek ki vagy adjak vissza a penzt. Sok sikert, aztan irj, hgy alakult.
Megjegyzes: en walk maxx cipot vasaroltam, aminek az 5. Honap utan elkezdett nyikorogni a balosa. Megirtam a problemamat, visszakuldtem es minden kerdes nelkul azonnal csereltek. Szval, ez a vasarlocentrikussag :)
Megadnád a törvény számát, amire hivatkozol? Nem kötekedés gyanánt, csak elkövettem azt a balfaxszágot, hogy vásároltam a Médiamarktban egy mp4 lejátszót, ami 8 hónap alatt 4-szer volt náluk javításon. Utoljára 6 hétig, amikor arra kértem őket, hogy cseréljék ki, mert túllépték a 30 napot, az orrom alá dugtak egy fénymásolt rendeletet, amely szerint:
"törekednie kell arra, hogy 30 nap alatt elvégezze a javítást" és ők nagyon törekedtek, de sajnos nem sikerült ;)
A folyamat a következő.
1. fél éven belül van, akkor köteles a kereskedő saját költségén javíttatni, stb.
2. Amennyiben nem jár sikerrel, ugyanaz a hiba jön elő, akkor kérheted a termék cseréjét, vagy ha az már nincs, hasonlót, de alacsonyabb kategóriájút nem vagy köteles elfogadni, csak ha tetszik az új termék, a különbözet pedig visszajár.
3. Vagy pedig a termék árát köteles visszafizetni.
Amennyiben ezt nem teszi meg a felszólításodra, kéred a panaszkönyvet, beleírod a panaszodat részletesen, ebből kapsz egy példányt, a másik pedig megy a fogyasztóvédelemhez, ha 30 napon belül nem reagál rá a kereskedő.
Szerintem idáig nem fognak elmenni.
Ha lejárt a 30 nap, panaszt teszel a FV-nél, és megy nekik a bírság. Ez pl. OTP-nél 100.000 forint volt.
Üdv,
fogyasztóvédelmi ellenőr
Akkor téged jól átvertek. Fél éven belül vissza kell, hogy adják a pénzt ha te ezt kéred.
Egyébként nem fél év a garancia, hanem 2év. Ami fél év jótállás és másfél szavatosság.
De fél éven belül mindenképp vissza kell, hogy adják a pénzed. Sőt te még a javítást sem vagy köteles elfogadni, már az első alkalommal sem. Másodszor meg már pláne követelhetted volna a pénzed, vagy akár cserét vagy levásárlást is, ha neked az megfelel. Fél év után viszont már ők mondhatják meg, hogy mit ajánlanak (ebben nem vagyok 100%-ig biztos). Ha egyáltalán foglalkoznak vele.
Ha nem foglalkoznak vele, akkor neked kell bevizsgáltatni a cipőt, hogy gyártási hiba miatt ment tönkre. Ennek a költségei téged terhelnek. Ha viszont bizonyítást nyer, hogy gyártási hiba, akkor ők kötelesek kifizetni a bevizsgálás költségeit és a cipő árát is vissza kell, hogy adják.
Egy hónapja levelezek hasonló okból a Deichmannal. Persze, nekem el sem küldték a csizmámat megjavítani, így több mint két hétig nem volt csizmám.
Elvileg nincs jogod visszakérni. Vagyis nekem ezt mondták. Persze, régebben mindig kicserélték a cipőt vagy visszaadták a pénzt. Esetleg nem a tököli Deichmann-ról van szó? :) Mert mostanában ott vannak ilyenek, és rengeteg felháborodott vásárló.
Bocs,de nem kötelezi semmilyen törvény a kereskedőt, hogy az első javítás után visszafizesse a vételárat.:(
Az NFH oldaláról tájékozódtam.
Idáig ezt cselekedték veled szemben, röviden megjavították a lábbelit kb .500
ft-ért és nem cserélték ki mert az aránytalan többlet költség fogalmát meríti ki.
"Az első lépcsőben kérhetjük a termék kijavítását vagy kicserélését amelyek közül – főszabály szerint – választhatunk. Nincs mód a választásra, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne az eladónak. Csere esetén csakis olyan terméket vagyunk kötelesek elfogadni, amely adottságai tulajdonságai tekintetében a korábbival azonos." folyt. köv.
Kedves Jázmin!
Az első javítást vagy köteles elfogadni, utána, ha ugyanott elválik a ragasztás,akkor köteles visszafizetni a vételárat!!
Nem kötelezhet a levásárlásra!!!
Van egy varázskönyv, ha nem jutsz velük dőlőre, úgy hívják, hogy VÁSÁRLÓK KÖNYVE!!!!! Tessék használni!!!Mihelyst meglátják, hogy mire készülsz azonnal megoldják, hogy vissza kapd a vételárat!
Ezt ott tudjak megmondani ahol utaltak.
Nekem par honapja 3-4 napba telt mire az OTP az angol szamlamra utalta.
A fogyasztovedelmi torveny szerint visszakerheted az arat.
Amit en tennek a helyedben: elmennek a helyi konyvtarba, megkeresnem a Magyar Kozlonyben az ide vonatkozo torvenyt, lefenymasolnam es az orruk ala dorgolnem.
Szerencsere en olyan orszagban elek, ahol erre nincs szukseg, mert betartjak a torvenyt ellentetben a magyar boltosokkal.m
További ajánlott fórumok:
- Osztálypénz visszakérhető?
- Hogyan tudassam egy orvossal, hogy nekem nincsen pénzem magánúton eljárogatni hozzá? Kérlek segitsetek.
- Kizártak a Teszveszről! Hogyan tudnék újra visszakerülni?
- Covid teszt ára visszakérhető?
- SamsungSGHL310... így szerintetek visszakérhetem az árát?
- Vateráról vásároltam, hogyan tudom visszakérni a pénzemet?