Cukorbeteg, mivel helyettesítse a tejet, tojást és glutén tartalmú lisztet mentes diéta esetén? (tudásbázis)
:) Nagyon szívesen!
Remélem, neked is segít!
Diéta ügyben érdemes -szerintem - tanulmányozni a paleolit táplálkozás topicot. Még akkor is, ha nem szeretnéd követni. Sok hasznos dolog olvasható itt mindenkinek. Átmenetileg is érdemes használni.
Szendi blogjában is sok hasznos dolgot találhatsz.
Keress rá a net-en: "Nóri mindenmentes"
Kismillió recept, csoportosítva, hogy mitől mentes, írja a hozzávalókat (helyettesítő anyagokat) és az elkészítési, felhasználási módjait.
Van társalkodó oldala is, lehet velük ötletelni.
Rizsliszt, zabpehely (zabpehelyből lehet csinálni lisztet is ha megőrlöd, de már készen is lehet kapni a boltokban) - egyikben sincs glutén, de rá szokták írni a csomagolásra, hogy glutént tartalmazhat, mivel az üzemben, ahol feldolgozzák, szennyeződhet. Ez akkor gond, ha valaki extrán érzékeny rá, akkor kell a glutén mentes feliratú termékeket venni.
Én egy időben hanyagoltam a tejet, akkor voltak olyan próbálkozásaim, hogy a kókusztejszínt hígítottam, vagy házilag csináltam kókusztejet, meg zabtejet is, volt amikor a kettőt kombináltam, az sem volt rossz. Sőt még a szójatejet is kipróbáltam, a szójával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de nekem az akkor belefért.
A tojást idáig csak sütikben és fasírtban pótoltam mással, viszont azokban, csak a "tapasztó" tulajdonsága kellett. Ez volt az őrölt lenmag plusz forróvíz, ilyenkor hasonló taknyos állagot vesz fel, mint a tojásfehérje. :D
De a neten már elég sok ötletet találni ezekre, érdemes rákeresni! :)
Kókusz tej! Helyettesíti a tejet,az unokám ezt fogyasztja.
BUÉK.
hajdina és zabliszt , vagy zabpehely-liszt, ami gluténmentes lehet. A tejet nem tudom....
A vegánok a tojásfehérjét úgy tudom, hogy csicseriborsókonzerv levet használnak, vagy babkonzerv levet.
További ajánlott fórumok:
- Terhességi cukorbetegség
- Szerintetek ha nem lehet kapni BL80-as lisztet, akkor azt lehet helyettesíteni rendes sima BL55 liszttel?
- Milyen szénhidrátmentes vagy csökkentett szénhidrát tartalmú lisztet tudnál ajánlani? (Norbi liszt kivételével)
- Gabonafélék, avagy mivel helyettesítsük a fehér lisztet
- Fehér lisztet mivel helyettesíthetem krémlevesekben?
- Süteményben rizslisztet helyettesíthetek gluténmentes liszttel?