Csörögefánk anyukám receptje szerint
50 perc
A Csörögefánk anyukám receptje szerint hozzávalói:
50 dkg liszt
8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
5 tojás sárgája
5-6 kanál aludttej (kb. egy bögre mennyiség)
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 evőkanál rum, vagy egy teáskanálnyi rumaroma
A tetejére: ízlés szerint: porcukor, fahéjas porcukor, vaníliás cukor és/vagy lekvár
A Csörögefánk anyukám receptje szerint elkészítési módja:
Az összes alapanyagot jól összedolgozom, úgy, hogy se nem kemény, se nem puha tésztát kapjak. Kb. fél órára hűtőbe teszem. Lehet alufóliába is tekerni, de szerintem megteszi, ha annak a tálnak az aljára amiben összegyúrtam, szórok egy kevés lisztet, bele a tészta, tetejét ismét meghintem liszttel és úgy rakom be a hűtőbe. Fél óra elteltével lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtom kb. 2-3 mm vastagságúra, inkább vékony legyen, sütés közben úgyis dagad. Kb. 5*5 cm-es kis négyzeteket vágok derelyemetszővel, a közepébe átlósan egy kis vágást rakok, ezen keresztül áthúzom az egyik sarkát. Forró olajban mind két oldalát pár perc alatt készre sütöm, papírtörlőre szedem. A "hozzávalóknál" leírtak szerint a tetejére ízlés szerinti dolgok kerülhetnek.
A forró olajban megdagad, ezért ne tegyünk egyszerre sokat bele.
Igazából 8*8 cm-es kis négyzetekről szól az eredeti recept, de anyukám mindig piciket készített nekünk, így én is inkább pepecselek vele: sok pici... :)
Ha nincs aludttej, természetesen jó a joghurt, kefír is.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bogancs71, 2012. febr. 14. 14:15
A csörögefánk anyukám receptje szerint elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.